14.06.2012. / 17:44

Autor: Hina

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za Hinu kako je siguran da će njegov nasljednik mons. Dražen Kutleša savjesno upravljati biskupijom, ali nije htio govoriti o razlozima ostavke.

Mons. Ivan MilovanMons. Ivan MilovanMons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za Hinu kako je siguran da će njegov nasljednik mons. Dražen Kutleša savjesno upravljati biskupijom, ali nije htio govoriti o razlozima ostavke.

"Zahvalan sam svetom ocu Ivanu Pavlu drugom koji me prije 14 godina imenovao biskupom, dužnost koju sam, smatram, prema svojim skromnim mogućnostima savjesno obnašao", kazao je mons. Milovan.

Zahvalio je svima koji su mu u tome pomogli, a dodao je i kako je siguran da će njegov nasljednik mons. Dražen Kutleša znati savjesno i mudro upravljati ovom časnom i dragom biskupijom. "Želim mu Božji blagoslov i dobru suradnju s vjernicima, svećenstvom i drugim institucijama, a pozivam i članove mjesne crkve da s mojim nasljednikom dobro surađuju", ustvrdio je mons. Ivan Milovan.

Mons. Ivan Milovan prošloga je ljeta odbio predati crkvenu imovinu župe Dajla talijanskim benediktincima iz Praglie koji se oko te crkvene imovine spore pred hrvatskim sudovima. Vatikan je tada spor odlučio riješiti izravno intervencijom pape Benedikta sa zahtjevom da biskup Milovan potpiše predaju imovine benediktincima iz Praglie i pritom još podmiri sudske troškove.

Kako mons. Milovan to nije htio učiniti, Papa ga je razriješio na jedan dan i privremenim biskupom Porečke i Pulske biskupije imenovao španjolskoga kardinala koji je potpisao sporni ugovor. U cijeli slučaj uključile su se i hrvatske državne institucije, a Papa je u međuvremenu mons. Dražena Kutlešu imenovao biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima u Porečko-pulskoj biskupiji.

Mons. Ivan Milovan rođen je 22. rujna u Režancima u Istri, završio je klasičnu gimnaziju u Biskupskom sjemeništu u Pazinu. Za svećenika je zaređen 25. srpnja 1964. Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je porečkim i pulskim biskupom 18. studenog 1997., a za biskupa je zaređen 10. siječnja 1998., a tada je i preuzeo službu.

Papa Benedikt XVI. prihvatio je ostavku mons. Ivana Milovana od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom, u skladu s odredbom kanona 401 & 2 Zakonika kanonskog prava, objavio je danas otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Mauro Lalli, kako je priopćio tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 15.06.12. 12:55

Da je makar malo muda od don Grubišića,a?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika