14.06.2012. / 17:55

Autor: Hina

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom svojih udžbenika, poručivši da će se korupciji u visokom obrazovanju morati stati na kraj.

Željko JovanovićŽeljko JovanovićMinistar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom svojih udžbenika, poručivši da će se korupciji u visokom obrazovanju morati stati na kraj.

Kupovina udžbenika ne može biti uvjet da student pristupi ispitu i da o tome, a ne o znanju, ovisi njegova ocjena, izjavio je Jovanović novinarima uoči sjednice vlade.

Zbog autonomije sveučilišta ministar ne može sankcionirati sveučilišne profesore koji navodno tako ucjenjuju studente, ali Jovanović ističe da će tražiti da sveučilišta donesu etičke kodekse kojih će se morati držati.

Upitan za odluku o ukidanju Vijeća za normu hrvatskog standarnog jezika, odgovorio je da će sva pitanja vezana uz hrvatski jezik ubuduće odrađivati Institut za hrvatski jezik.

"Cilj je smanjiti broj svih tijela koja zapravo nisu funkcionirala, a imenovana su političkom odlukom bivšeg ministra", rekao je Jovanović. Najavio je i da će Institut za hrvatski jezik uskoro morati dugoročno riješiti "goruće pitanje" hrvatskog pravopisa.

Upitan o tome kako se moglo dogoditi da se o ukidanju Vijeća za normu šalje obavijest i pokojnom Tomislavu Ladanu, Jovanović je rekao da je riječ o administrativnom propustu na koji nije mogao utjecati.

O navodnoj inicijativi da se u znanstvenim časopisima ubuduće objavljuju i tekstovi na jezicima bivše države, bez prijevoda na hrvatski jezik, Jovanović, kaže, nije upoznat.

Vezane vijesti

'Test nije bio objektivan odraz srednjoškolskog znanja'

'Test nije bio objektivan odraz srednjoškolskog znanja'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je kako će danas imati zadnji sastanak sa članovima stručnoga tima za testiranje… Više

Komentari

registracija
5/5/10

katlin, 14.06.12. 18:47

Svaki dan naučim nešto novo. Mislila sam da je korupcija kad se plaća za ispit (u novcu, nekom drugom daru ili seks uslugom) ili kad profesor upisuje ocjenu bez ispita po nalogu dekana ili neke druge osobe koja to radi na zahtjev stranke koja je utjecajna na faksu. No, korupcija je po Jovanoviću kad student mora kupiti knjigu profesora i po njoj odgovarati. Ja sam ispite polagala po predavanjima profesora i po knjizi/knjigama po kojoj on vrši predavanja pa ako je istu sam napisao nije mi jasno po kojoj bi onda knjizi student htio učiti ako je knjiga njegovog profesora obavezna literatura. To bi isto tak bilo kad u osnovnoj školi nastavnica odabere za predmet matematike knjigu autora A, a neki bi učenici baš htjeli imati knjigu autora B. Opet se naš ministar zaletio, sve se više vidi da je totalno zalutao u područje zannosti, školstva i sporta.


registracija
29/11/11

pkoeljo, 15.06.12. 10:07

Draga Katlin,
Ali ministar govori iz pozicije, što ako student zna gradivo, a nije kupio skriptu svog profesora. Dali je ispravno da mu profesor ne dozvoli pristup ispitu.?
Kako profesor može zaključiti da student nije spreman za ispit?.


registracija
6/4/12

elem, 15.06.12. 10:51

pkoeljo, zna po iznosu na svom računu da li je spreman student ili nije.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 15.06.12. 12:54

katlin,katlin,c,c,c,c.Danas dušo,nisi naučila ništa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika