14.06.2012. / 19:07

Autor: Hina

Odbačena druga žalba Assangea na izručenje Švedskoj

Britanski Vrhovni sud u četvrtak je odbacio zahtjev osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea za ponovnim razmatranjem žalbe na odluku o izručenju švedskim vlastima zbog navodnih seksualnih zločina, čime je iscrpljena i posljednja pravna mogućnost na britanskim sudovima.

Julian AssangeJulian AssangeBritanski Vrhovni sud u četvrtak je odbacio zahtjev osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea za ponovnim razmatranjem žalbe na odluku o izručenju švedskim vlastima zbog navodnih seksualnih zločina, čime je iscrpljena i posljednja pravna mogućnost na britanskim sudovima.

Vrhovni sud je prije dva tjedna odbacio prvu žalbu Assangea na odluku o izručenju Švedskoj.

Assange, koji odbacuje sve optužbe, još se uvijek može obratiti Europskom sudu za ljudska prava i odgoditi izručenje.

Švedske vlasti žele 40-godišnjeg Australca ispitati zbog optužbi za silovanje i seksualni nasrtaj koje su protiv utemeljitelja WikiLeaksa podnijele dvije volonterke te organizacije u kolovozu 2010.

Assange je 2011. proveo devet dana u londonskome zatvoru, a zatim je pušten uz jamčevinu. Opetovano tvrdi da je sve politički motivirano. Assange je uhićen nakon što je WikiLeaks na svojim internetskim stranicama objavio tisuće tajnih američkih diplomatskih bilježaka koje su razotkrile pozadinu rata u Iraku i Afganistanu.

WikiLeaks je 2010. objavio 391.832 tajne bilješke o ratu u Iraku i 77.000 tajnih dokumenata Pentagona o sukobu u Afganistanu.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

registracija
5/10/11

Dragi, 18.06.12. 15:20

"Neovisno" sudstvo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika