14.06.2012. / 19:42

Autor: Hina

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu ulogu u regiji te istaknuli da je normalizacija odnosa s Kosovom ključni uvjet za dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora.

Tomislav Nikolić i Jose Manuel Barroso (Foto: EC)Tomislav Nikolić i Jose Manuel Barroso (Foto: EC)Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu ulogu u regiji te istaknuli da je normalizacija odnosa s Kosovom ključni uvjet za dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora.

Nikolić je u četvrtak, prvi put otkako je izabran za predsjednika, doputovao u posjet Bruxellesu, gdje je razgovorao s predsjednicima Europskog vijeća i Komisije Hermanom Van Rompuyem i Joseom Manuelom Barrosom te visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Daljnja normalizacija odnosa s Kosovom ostaje ključni zahtjev za sljedeći korak, početak pristupnih pregovora. Očekujemo od Beograda da provede dogovore postignute u dijalogu s Prištinom, posebice o regionalnoj suradnji i graničnim prijelazima", kaže se u priopćenju koje je objavio Van Rompuy nakon razgovora s Nikolićem.

Barroso je na konferenciji za novinare nakon susreta s Nikolićem izrazio očekivanja da će novi srbijanski predsjednik "biti kontruktivno angažiran u regionalnoj suradnji i pomirenju, na temelju onoga što je postignuto u posljednjih nekoliko godina".

"Njegov osobni nedvosmisleni angažman bit će od ključne važnosti za odnose Srbije sa svim susjedima. U tom smislu sam istaknuo da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova središnji uvjet za sljedeći korak prema EU-u. Drugim riječima, bit će to ključno kako bi Europska komisija mogla preporučiti otvaranje pristupnih pregovora", rekao je Barroso.

Nikolić je na novinarsko pitanje da komentira kritike da je u samo nekoliko dana nakon izbora za predsjednika ugrozio "mostove koji je obnovio njegov prethodnik Boris Tadić, a koji su bili srušeni za vrijeme ratova u kojima je Srbija percipirana kao agresor", odgovorio da ne razumije to pitanje.

"Nisam razumio pitanje, zaista nisam razumio koliko je to danas bitno. Ja sam ovdje došao osigurati građanima ljepšu budućnost, a to je, po meni osigurava članstvo u Europskoj uniji i pogled uperen u budućnost, a ne u prošlost", rekao je Nikolić.

Van Rompuy je istaknuo da će predstojeći summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi,kojim će Nikolić predsjedavati, biti "dobra prigoda za Srbiju da pokaže aktivni doprinos regionalnoj suradnji".

"Posljednjih godina puno je postignuto u regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima. Održavanje duha pomirenja važno je za stabilnost regije i očekujem od Srbije da igra aktivnu ulogu riječima i djelima", rekao je Van Rompuy.

Nikolić je kroz nekoliko izjava, poput negiranja genocida u Srebrenici ili o Vukovaru kao srpskom gradu uspio izazvati zabrinutost u regiji i u EU-u. On je najavio da će od svojih europskih sugovornika tražiti izravan odgovor na pitanje da li napredak Srbije na putu prema EU-u ovisi o njezinu prihvaćanju neovisnosti Kosova.

Nakon razgovora s Barrosom rekao je da je od europskih sugovornika dobio uvjeravanja da "EU nikada neće tražiti od Srbije da prizna neovisnost Kosova, a to što traži da živimo mirno, bogato i sigurno to je dobro".

Van Rompuy je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Nikolić smatra europske integracije najvišim prioritetom za svoju zemlju. Van Rompuy je također rekao da će Nikolić imati važnu ulogu u podržavanju rada nove vlade na približvanju Srbije Europskoj uniji.

Nikolić je pozvao da se što prije formira nova vlada u Srbiji kako se ne gubilo "dragocjeno vrijeme".

"Ostaje mi da političare u Srbiji nagovorim da što prije formiraju vladu jer je očigledno da gubimo dragocjeno vrijeme", rekao je Nikolić.

Barroso je odbio odgovoriti na pitanje hoće li Komisija do kraja godine preporučiti otvaranje pregovora sa Srbijom. "Što se tiče kalendara to neću komentirati. Komisija se nikada nije obvezivala u pogledu vremenskih rokova", rekao je Barroso.

Nikolić je ponovio da "Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova, ako to bude zavisilo od mene".

Rekao je da je predložio da ubuduće predsjednik srbijanske vlade vodi razgovore s Kosovom.

"Dosadašnji tijek razgovora različito se tumači u Beogradu, Prištini i Bruxellesu. Zamolio sam da konačno budem upoznat s provedbom tih dogovora, sa stajalištem EU-a što je u stvari dogovoreno pod njezinim okriljem te iznio svoju ideju da od sada predsjednik vlade Srbije vodi pregovore", rekao je Nikolić, dodajući da nije dobro kada državni činovnici vode te razgovore, jer nemaju nikakvu odgovornost nakon toga i onda "različito tumače ono što je dogovoreno od svojih sugovornika",

Nikolić je rekao da je dogovorena intenzivna suradnja "u rješavanju pitanja Kosova, kako bi se osigurao mir i sigurnost za sve građane, posebno na sjeveru Kosova, i da se spriječe sve jednostrane akcije s bilo koje strane koje bi ugrozile mir i sigurnost.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
12/11/11

Janko1979, 14.06.12. 20:42

"Nikolić je na novinarsko pitanje da komentira kritike da je u samo nekoliko dana nakon izbora za predsjednika ugrozio "mostove koji je obnovio njegov prethodnik Boris Tadić, a koji su bili srušeni za vrijeme ratova u kojima je Srbija percipirana kao agresor", odgovorio da ne razumije to pitanje."

drugim rijecima...fućka mu se ....ionako nitko ne moze biti lider u regionu defakto,osim Srbije.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.06.12. 22:53

NIKOLIC je Ratni Zlocinac i umjesto da ide u Ztavor on posjecuje Bruxelles......kakva je to EU.....Zlocinacka Organizacija ili?


registracija
20/4/11

BivsiYU, 15.06.12. 09:30

Ne treba davati olako takove teške uvrede. I ja sam zato ma tko bio u pitanju, i u ratu i u miru, tko
god napravi neki zločin da mu se odmah sudi po zakonu. Nikolić ne može biti ratni zločinac jer nije učestvovao u ratu, nije bio vojni komandant, nije nikoga ubio. Čak nije ni međunarodna zajednica pomislila na to. Što mu se želi pripisivati, takvo nešto. Pripadao je jednoj nacionalnoj stranci koja je imala pogrešan projekat. Takav projekat imaju i drugi, stvaranje Velike Albanije itd, pa nisu zločinci i ne mogu biti dok zločin ne urade i dok se ne dokaže.
Pogrešno nazivate EU Zločinačkom organizacijom, koja se bar trudi da ratni zločinci budu kažnjeni. Nisam Hrvat, nisam ni Srbin, znajte dobro da svugdje ima zlih i dobrih ljudi. Bez argumenata ne dajimu grozne kvalifikacije, posebno za one koje je njegov narod izabrao.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika