15.06.2012. / 08:42

Autor: Hina

Slovenski parlament odbio financiranje crkava iz poreza

Stranke vladajuće koalicije desnog centra ocijenile su zakonski prijedlog pokušajem ideološke politizacije, a predlagači, Socijalni demokrati (SD) i stranka Pozitivna Slovenija (PS) usklađivanjem s ustavom koji određuje da je crkva odvojena od države

IlustracijaIlustracijaSlovenski parlament u četvrtak je odbio prijedlog zakona prema kojemu bi se financiranje vjerskih zajednica osiguravalo bez državnih subvencija, tako da bi vjernici za njih izdvajali dio od svog poreza na dohodak koji plaćaju državi.

Za prijedlog novog zakona o vjerskim slobodama koji je predviđao i zabranu zapošljavanja vjerskih službenika kao dušebrižnika u vojsci, policiji, bolnicama i zatvorima, smanjenje broja potpisa za registraciju vjerskih zajednica sa sadašnjih 100 na deset, a koji su u postupak uložile dvije oporbene stranke glasovalo je 40 zastupnika, a 47 je bilo protiv.

Stranke vladajuće koalicije desnog centra ocijenile su zakonski prijedlog pokušajem ideološke politizacije, a predlagači, Socijalni demokrati (SD) i stranka Pozitivna Slovenija (PS) usklađivanjem s ustavom koji određuje da je crkva odvojena od države. Za zakon su glasovali i zastupnici Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), stranke koja je članica sadašnje petočlane vladajuće koalicije.

Zabrinutost zakonskim prijedlogom kao pokušajem snižavanja postojećih prava vjernika i njihovih ljudskih prava već su ranije zajedničkom izjavom izrazile 4 najveće vjerske zajendice u Sloveniji: Katolička crkva, Islamska zajednica, Srpska pravoslavna crkva i Evangelička crkva.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika