15.06.2012. / 11:10

Autor: Nacional.hr

U jezerima na Titanu postoji život?

"Pretpostavlja se kako se u u tekućim ugljikovodicima odvijaju organski kemijski procesi koji vode do proteina te RNA i DNA", ističe Jonathan Lunine

Titan (Wikipedia)Titan (Wikipedia)Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri mora koja su puna tekućeg metana, piše Nature.

Titan je jedino svemirsko tijelo u Sunčevom sustavu u kojem se odvija proces kiša i isparavanja, međutim umjesto vode klimu pokreće metan. Tako su i nastala možebitna jezera tekućih ugljikovodika u blizini polova Saturnovog mjeseca, dok sličnih pojava nema u suhom pješčanom području ekvatora u kojem prevladavaju dine.

Astrobiologinja Jonathan Lunine sa Sveučilišta Cornell u Ithaci tvrdi kako je klima u ekvatornom pojasu ‘slična kao u pustinjama na Zemlji' i kako tekućine koje tamo isparavaju padaju u području polova gdje je temperature niža.

Caitlin Griffith, znanstvenica sa Sveučilišta Arizona u Tucsonu ističe kako osim jezera te mora postoje i ‘plitka jezera slična močvarama dubine do koljena'. Prema fotografijama letjelice Cassini pretpostavlja se kako postoji i veliko tropsko jezero dugo 60 te široko 40 kilometara, dubine jedan metar. Snimke su napravljene između 2004. i 2008. godine pomoću posebne infracrvene tehnologije koje je omogućila snimanje površine Titana bez obzira na gustu atmosferu. Jezera i mora su vidljiva u obliku crnih mrlja.

Osim padalina jezera se pune i iz zaliha tekućeg metana ispod površine Saturnovog mjeseca. Znanstvenci tvrde ako je plin metan, sastavljen od ugljika i četiri atoma ugljika, izvor složenijih kemijskih spojeva koji se mogu naći na Titanu.

"Pretpostavlja se kako se u u tekućim ugljikovodicima odvijaju organski kemijski procesi koji vode do proteina te RNA i DNA", ističe Jonathan Lunine.

Caitlin Griffith i Jonathan Lunine su dio NASA-inog tima Titan Mare Explorer, planira se kako će NASA lansirati sondu koja će tri mjeseca provesti u blizini mora Ligeia Mare na Titanovom sjevernom polu mjereći kemijske procese pomoću tehnologije masene spektrometrije. Naglašava se kako se sonda neće spustiti na površinu Titana, jer je možda riječ o pogrešnoj procjeni.

Vezane vijesti

Neizbježan sudar Mliječnog puta i Andromede

Neizbježan sudar Mliječnog puta i Andromede

Kataklizmički sudar naše galaktike Mliječnog puta i susjedne Andromede ne može se izbjeći, ali će se dogoditi tek za četiri milijarde godina,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika