15.06.2012. / 14:13

Autor: Nacional.hr

Hrvatska je najbolji izbor za Slovence

Ministar Ostojić pozvao je slovenske turiste da i ove godine ljetuju u Hrvatskoj te upoznaju i ostale prekrasne dijelove naše zemlje, koji su za njih eventualno još neotkriveni

Veljko Ostojić i Radovan ŽerjavVeljko Ostojić i Radovan ŽerjavMinistar turizma RH Veljko Ostojić i slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Radovan Žerjav susreli su se danas u Otočcu ob Krki te razmijenili informacije o stanju i kretanju na tržištima, zajedničkim promotivnim nastupima na trećim tržištima, raspravili o mogućnosti poboljšanja u upravljanju turističkim destinacijama, razgovarali o provedbi strategija razvoja turizma, o obrazovanju u turizmu, te povlačenju sredstava iz EU fondova. Zaključak sastanka bio je da se mišljenja dvaju ministara o načinu razvoja turizma u budućnosti podudaraju te kako u pojedinim segmentima ove dvije zemlje zajedno mogu biti lideri u ovom dijelu Europe.

Ministar Ostojić istaknuo je kako je 2011. godina za hrvatski turizam bila rekordna te kako je slovensko tržište drugo po veličine emitivno tržište Hrvatske, pri čemu je prošle godine ostvareno više od milijun dolazaka te više od 6 milijuna noćenja turista iz Slovenije. „Slovenija je jedno od hrvatskih glavnih emitivnih tržišta, što dokazuju i pozitivni rezultati u prvih pet mjeseci 2012. godine. Zanimljiv podatak je i da su gotovo sve hrvatske regije zabilježile povećanje broja slovenskih gostiju, jer je Hrvatska najbolji izbor zbog blizine, poznavanja odredišta i najboljih mogućnosti za ekonomičan odmor", istaknuo je ministar Ostojić.

Ostojić je nadalje naglasio kako je dosadašnja suradnja između Slovenije i Hrvatske na području turizma bila izvanredna, međutim kako uvijek postoji prostor za poboljšanje. Prvi korak u tome bit će službeni susreti ova dva ministra dva puta godišnje, zaključeno je na sastanku.

S druge pak strane, ministar Žerjav je napomenuo kako je u prvih pet mjeseci 2012. zabilježen 7 posto veći dolazak turista iz Hrvatske u Sloveniju nego prošle godine u istom periodu. Najviše gostiju iz Hrvatske u Sloveniju dolazi u zimskim mjesecima, međutim, sve više Hrvata dolazi i ljeti u termalna odmarališta, koja su sve značajnija u ukupnom prometu slovenskog turizma. „Ova je godina započela vrlo dobro te bilježimo rast u odnosu na prošlu godinu za prvih pet mjeseci, stoga imamo razloga biti vrlo optimistični", istaknuo je Žerjav.

Ostojić je također naglasio kako očekuje vrlo dobru sezonu 2012. godinu, s fizičkim pokazateljima dolazaka i noćenja na razini rekordne 2011., uz rast ukupnih prihoda od turizma za 3 do 5 posto.

Osim izmjene turista, Hrvatska i Slovenija imaju izvrsnu suradnju u zajedničkim nastupima na dalekim tržištima, a ministri su razgovarali i o mogućnostima produbljivanja suradnje i širenju na neka druga daleka tržišta.

„Kako bismo privukli goste s dalekih tržišta, uska suradnja kojom ćemo kreirati zajedničke proizvode je iznimno nužna. Već postoje zajednički proizvodi, međutim, postoji i prostor za uključivanje ostalih susjednih zemalja. Stabilnost i sigurnost ključni su elementi koje imaju obje zemlje, što je danas iznimno važno kod odabira destinacije za odmor turista iz cijelog svijeta", naglašava Ostojić.

Ministri su razgovarali i o iskustvima u korištenju Strukturnih i Kohezijskih fondova Europske Unije, koje će Hrvatska imati mogućnost koristiti po ulasku u EU, posebice kada je riječ o razvoju selektivnih oblika turizma, kao što su to wellness i zdravstveni turizam.

Jedan od strateških ciljeva Ministarstva turizma RH je i dovršetak Glavnog plana i strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020., stoga su ministri razmijenili iskustva o samom procesu izrade strategije u koji je iznimno važno uključiti sve dionike. Strategija bi trebala biti fokusirana na inovacije te dati smjernice u koje segmente dalje ulagati kako bi se podigla ukupna kvaliteta te ojačala konkurentnost hrvatskog turizma.

Ministar Ostojić naglasio je i važnost upravljanja destinacijom i sustavima turističkih zajednica, te je istaknuo kako Ministarstvo radi na izmjenama zakonske regulative vezane uz sustav turističkih zajednica s ciljem restrukturiranja i profesionalizacijom sustava.

Na kraju, ministar Ostojić pozvao je slovenske turiste da i ove godine ljetuju u Hrvatskoj te upoznaju i ostale prekrasne dijelove naše zemlje, koji su za njih eventualno još neotkriveni.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika