15.06.2012. / 18:23

Autor: Hina

Merkel i Hollande na suprotnim stranama

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je u petak Francusku zbog ekonomskih pokazatelja u sve jačem verbalnom ratu s novim socijalističkim predsjednikom te zemlje Francoisom Hollandeom oko odnosa prema rastućoj europskoj dužničkoj krizi.

Angela MerkelAngela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je u petak Francusku zbog ekonomskih pokazatelja u sve jačem verbalnom ratu s novim socijalističkim predsjednikom te zemlje Francoisom Hollandeom oko odnosa prema rastućoj europskoj dužničkoj krizi.

Opisujući vlastitu zemlju kao "stabilizirajuće sidro i motor rasta" kancelarka je njemačkoj poslovnoj zajednici rekla da bi se Europa trebala baviti rastućim jazom između dva najveća gospodarstva i tradicionalne saveznice.

Tenzije su porasle toliko da je francuski premijer Jean Marc Ayrault osjetio potrebu zanijekati da njegova zemlja pokušava stvoriti ujedinjenu frontu s Italijom i Španjolskom protiv Merkel i njezina nastojanja da se uvedu mjere štednje u eurozoni.

No Merkel, moguće iziritirana Hollandeovim susretom s njemačkim oporbenim vođama ranije ovog tjedna posvećenom politici eurozone, kritizirala je njegove političke ideje poput djelomičnog snižavanja dobi za umirovljenje što je bio dio njegove izborne kampanje.

"Ako na primjer pogledate razvoj jediničnog troška rada u Njemačkoj i Francuskoj u posljednjih deset godina onda vidite da je na početku tisućljeća Njemačka izgledala gore ili jednako kao naši susjedi na mnogim područjima dok su sada razlike sve veće, što je također nešto o čemu se mora razgovarati", kazala je.

Merkel je u petak ponovila da povećavanje duga kako bi se financirao ekonomski rast nije održivo i još je jednom isključila mogućnost uvođenja euroobveznica kako bi se riješio problem krize što je suprotno stajalištu koje zauzima Hollande.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika