15.06.2012. / 14:25

Autor: Nacional.hr

Hrvatska, BiH i Srbija zajedno u borbi protiv banaka

Udruge pozivaju nacionalne vlade zemalja RH, BiH i Srbije da se usredotoče na stvaranje zakonskog i regulatornog okvira koji će omogućiti jednkopravnost u odnosu klijent – poslovna banka

Udruga Franak pokrenula je regionalnu inicijativuUdruga Franak pokrenula je regionalnu inicijativuOrganizacije 'Udruženje Franak' iz Bosne i Hercegovine, 'Udruženje Efektiva' iz Republike Srbije, te 'Udruga Franak' iz Republike Hrvatske sastale su se u Zagrebu, u Kući ljudskih prava, kako bi pokrenule regionalnu inicijativu za zaštitu klijenata banaka i s tim ciljem potpisale su sporazum o suradnji.

Udruge potpisnice sporazuma dogovorile su se da će zajedno raditi na ispunjenju mnogobrojnih ciljeva za zaštitu prava građana korisnika bankovnih usluga, a posebice korisnika kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku i ostalim valutama, za koje centralne banke nemaju mehanizme kontrole. Udruge očekuju stvaranje pravednog i održivog odnosa klijent-banka-država, kao i to da će se u najkraćem mogućem vremenu uspostaviti jednakopravnost u odnosu klijent-poslovna banka

Udruge pozivaju institucije EU-a, nacionalne vlade, kao i bankarski sektor, da uključe sve organizacije civilnog društva koje su aktivne u zaštiti potrošača i ljudskih prava u rješavanje problema građana koji imaju kredite s valutnim klauzulama, da razviju dugoročnu strategiju za održivi bankarski sustav u zemljama zapadnog Balkana, da primijene u praksi načelo partnerstva i donošenja kvalitetnijih zakonskih rješenja kojima bi se građani/klijenti zaštitili kod kupovine proizvoda bankarskog sektora. Udruge također pozivaju nacionalne vlade da se usredotoče na stvaranje poticajnog okruženja za održivost financijskog i bankarskog sustava.

"Nacionalne vlade bi trebale donijeti cijeli niz zakonskih i podzakonskih akata kojima bi se stvorilo prijateljsko okruženje za funkcioniranje bankarskog sustava. Svjesni činjenice da je bez zdravog bankarskog sustava i sistema kreditiranja ekonomski rast nemoguć, posebna se pažnja skreće na činjenicu da upravo nepravedno poslovanje banaka u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj direktno onemogućava ekonomski rast i spomenute zemlje gura u recesiju s nesagledivim posljedicama", rekao je Dejan Gavrilović, predsjednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva iz Srbije.

Udruge naglašavaju da su voljne raditi s institucijama EU-a, nacionalnim vladama, kao i bankarskim sektorom, na trenutnom rješavanju problema s kojima se suočavaju građani korisnici kredita s valutnom klauzulom, te na uspostavljanju strukturiranih i transparentnih mehanizama kupovine/prodaje financijskih usluga bankarskog sektora.

"Ključno je, sustavnim djelovanjem građana, medijskom kampanjom i širenjem informacija, otvoriti raspravu o mogućim alternativnim i boljim rješenjima. Ključno je prepoznati da banke, u onim državama koje im to dozvoljavaju, na slične načine koriste lošu regulativu u vlastitu korist, a na štetu građana. Također je važno prepoznati na koje načine to čine i što je potrebno mijenjati, kao i sagledati probleme, razmijeniti informacije, učiti iz pozitivnih primjera i pronaći načine kako ih implementirati", rekla je dr. sc. Petra Rodik, sociologinja, članica Upravnog odbora Udruge Franak.

Potpisnice Sporazuma obvezale su se da će zajedno i pojedinačno raditi na jednkopravnosti u odnosu klijent-poslovna banka, razmjeni informacija i potpora u pravnoj borbi i podnošenju tužbi, zalagati se za veću transparentnost bankarskog poslovanja te dostupnost točnih i potpunih informacija o uslugama i proizvodima, za jasno i transparentno obrazlaganje postupaka poslovnih banaka kojima se mijenjaju uvjeti i cijene njihovih usluga, za što hitnije zakonsko uvođenje instituta osobnog bankrota, raditi na zaštiti prava građana koji su korisnici kredita ugovorenih kod poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, s deviznom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom, zalagati se za donošenje pravnog okvira kojim bi se zakonski onemogućilo dovođenje korisnika kredita u težak materijalno-financijski položaj te se boriti protiv prakse učestalog i netransparentnog mijenjanja rate/anuiteta korisnicima kredita.

Vezane vijesti

'Banke ne posluju u skladu s dobrim poslovnim običajima'

'Banke ne posluju u skladu s dobrim poslovnim običajima'

Udruga Franak danas se u ime svojih 3.500 članova službeno obratila Direkciji za zaštitu potrošača i tržišnog natjecanja HNB-a s prijedlogom za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika