15.06.2012. / 16:35

Autor: Hina

Grčki izbori ili referendum o euru

Grci u nedjelju izlaze na nove opće izbore, nakon neriješenih izbora početkom svibnja, koji se smatraju referendumom za ostanak u eurozoni.

Vide li Grci euro u svojoj budućnosti? (Foto: EC)Vide li Grci euro u svojoj budućnosti? (Foto: EC)Grci u nedjelju izlaze na nove opće izbore, nakon neriješenih izbora početkom svibnja, koji se smatraju referendumom za ostanak u eurozoni.

Svi europski čelnici i američki predsjednik Barack Obama upozorili su devet milijuna grčkih birača na posljedice njihova izbora za njih same i eurozonu.

"Biti ili ne biti u eurozoni? To je pitanje", rekao je bivši grčki premijer Lucas Papademos.

Izbori se ponavljaju jer izbori 6. svibnja nisu omogućili sastavljanje vlade.

Zadnje ankete daju neznatnu prednost Antonisu Samarasu (61), konzervativnom čelniku Nove demokracije, pred radikalnim Alexisom Tsiprasom (37), čelnikom Syrize.

Samaras se predstavlja kao jamac ostanka Grčke u eurozoni, premda želi nove pregovore o programu štednje koji je Grčka dogovorila s međunarodnim vjerovnicima u zamjenu za financijsku pomoć.

U svojim predizbornim govorima istaknuo je da su "ulozi izbora jasni: euro ili drahma, koalicijska vlada ili nikakva".

U slučaju da ne dobije većinu, Samaras ne isključuje mogućnost koalicije koja bi okupila druge desne stranke, kao i socijalistički Pasok.

Njegov karizmatični suparnik s ljevice, koji izaziva zebnju na financijskim tržištima, poručuje da želi odbaciti program štednje koji su potpisale vladajuće stranke "po diktatu vjerovnika".

Najavio je da će, dođe li na čelo države, u roku deset dana provesti nove, "prave" pregovore s EU-om, pred summit EU-a 28. i 29. lipnja.

Premda se čini da su Europljani, osobito njemačka kancelarka Angela Merkel, nepopustljivi prema Grčkoj, u Ateni se vjeruje da postoji prostor za pregovore i potporu rastu.

"Uvjeti kompromisa, koji bi trebalo potpisati do rujna, odnosili bi se na dodatni rok od dvije godine za stabilizaciju proračuna", rekao je jedan bivši Papademosov savjetnik.

Grčka je u dvije godine dobila međunarodnu pomoć u vrijednosti 347 milijardi eura - dva paketa zajmova od 110 i 130 milijardi eura do 2015. i brisanje 107 milijardi eura dugova, što je jedan i pol nacionalni BDP.

Privremeni grčki premijer Panajotis Pikramenos pozvao je u petak grčke političke stranke da surađuju i ne gube vrijeme kako bi se zemlja oporavila.

"Moramo priznati da bi Grčka imala bolju sudbinu kada bismo ostavili sve svoje razlike po strani i surađivali", rekao je, otvarajući zadnju sjednicu svoje vlade.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika