16.06.2012. / 10:11

Autor: Hina

Kineski apel Europi

Gospodarstvo Kine, koja je otkupila velik dio europskog javnog duga, sve više trpi zbog krize u Europi, koja je najveće tržište za izvoz kineskih proizvoda. Po nepotvrđenim procjenama stručnjaka, kineska vlada posjeduje europskih državnih obveznica u vrijednosti većoj od 500 milijarda dolara

IlustracijaIlustracijaZemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči presudnih parlamentarnih izbora u Grčkoj u nedjelju i summita G20 u Meksiku.

"Usporedimo li eurozonu s velikim brodom, moramo znati da nitko s njega neće sići netaknut ako brod zahvate snažne gospodarske oluje. Zemlje na tom brodu moraju si pružiti ruku spasa", ističe službena kineska agencija.

"Njemačka i Francuska, dva gospodarska pokretača eurozone, trebale bi možda zanemariti svoje političke razlike, razvijati međusobnu suradnju i preuzeti važniju ulogu u rješavanju dužničke krize", predlaže agencija u svom komentaru.

"Što se tiče zemalja teško pogođenih krizom, poput Grčke i Španjolske, one moraju - kao i njihovi narodi - shvatiti da se moraju provesti bolne mjere, među kojima štednja, smanjenje proračunskog deficita i reforma njihova financijskog sustava", dodaje Xinhua.

Gospodarstvo Kine, koja je otkupila velik dio europskog javnog duga, sve više trpi zbog krize u Europi, koja je najveće tržište za izvoz kineskih proizvoda. Po nepotvrđenim procjenama stručnjaka, kineska vlada posjeduje europskih državnih obveznica u vrijednosti većoj od 500 milijarda dolara.

Njemački, britanski, talijanski, francuski, španjolski i čelnici Europske unije obvezali su se u petak na videokonferenciji uoči summita G20 u Los Cabosu, u Meksiku, da će "jamčiti gospodarsku stabilnost i podupirati rast".

Na summitu G20 u ponedjeljak i u utorak Europljane će njihovi partneri još jednom izložiti pritisku.

Vezane vijesti

Robin Hood naopako

Robin Hood naopako

Unatoč tome što su porezi izuzetno česta tema javnih rasprava, Amerikanci znaju vrlo malo o svom poreznom sustavu. Američki ekonomist Richard Wolff… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika