17.06.2012. / 10:17

Autor: Hina

Određivanje budućnosti Grčke

Oko 9,9 milijuna građana s pravom glasa, upisano na izborne popise, birat će između stranaka koje su za ili protiv plana štednje, Nove demokracije i Syrize

Birački uredi u Grčkoj su otvoreni u nedjelju u 7 sati za parlamentarne izbore koji predstavljaju i svojevrsni referendum o euru i trebali bi odreditu budućnost zemlje.

Grci će se izjašnjavati do 19 sati kada će biti objavljene prve procjene rezultata izbora, na temelju izlaznih anketa koje očekuje cijeli svijet.

Oko 9,9 milijuna građana s pravom glasa, upisano na izborne popise, birat će između stranaka koje su za ili protiv plana štednje, Nove demokracije i Syrize.

Prema posljednjim službenim istraživanjima prije 15 dana, dvije stranke su izjednačene, iako Nova demokracija bilježi blagu prednost. Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Grčkoj sudjeluje 22 stranaka i koalicija, a za formiranje vlade pobjednička stranka mora dobiti najmanje 151 mandat u parlamentu od 300 mjesta.

Prekinuvši dosadašnju suzdržanostt, njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je ocijenila važnim da Grci izaberu većinu koja poštuje obveze zemlje u pogledu mjera štednje, što znači podršku Antonisu Samarasu, koji se predstavlja kao jamac zemlje u eurozoni nasuprot Alexisu Tsiprasu, protivniku mjera štednje i reforma određenih Grčkoj.

Ravnateljica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde je također ocijenila važnim obnovu dijaloga od sljedećeg tjedna s Grčkom.

Predsjednik Euroskupine Jean-Cladue Juncker pozvao je Grke da "budu svjesni razarajućeg učinka" mogućeg izlaska njihove zemlje iz eura i EU.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika