17.06.2012. / 18:29

Autor: Hina , Nacional.hr

Gospodarski rast

Hollandeov plan za obnovu Europe

U dokumentu pod naslovom "Pakt za gospodarski rast u Europi", iznosi prijedloge za obnovu gospodarstva EU-a uz pomoć inteligentnih mreža, obnovljive energije, digitalne tehnologije i drugog

IlustracijaIlustracijaFrancuski predsjednik Francois Hollande predložio je ovog tjedna europskim šefovima države, uoči summita 28. i 29. lipnja u Bruxellesu, niz mjera za gospodarski rast "s neposrednim učinkom" za koje je potrebno 120 milijardi eura, piše francuski tjednik Le Journal du Dimanche (JDD).

Tjednik tvrdi da se domogao kopije dokumenta od 11 stranica koje je u četvrtak francuski predsjednik odaslao nekolicini europskih čelnika, među kojima njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

U dokumentu pod naslovom "Pakt za gospodarski rast u Europi", iznosi prijedloge za obnovu gospodarstva EU-a uz pomoć inteligentnih mreža, obnovljive energije, digitalne tehnologije i drugog.

"O mjerama za gospodarski rast s neposrednim učinkom, vrijednih 120 milijardi eura, trebalo bi odlučiti Europsko vijeće već u lipnju", piše Hollande, kako navodi JDD.

"Trebalo bi ih donijeti prije kraja godine posebice s uvođenjem takse na financijske transakcije. Pratile bi ih mjere zapošljavanja, u prvom redu u korist mladih", dodao je on.

Tih 120 milijardi eura namirilo bi se iz tri izvora. Prvo iz europskih strukturalnih fondova EU-a, u visini 55 milijardi, od čega bi znatan dio bio deblokiran do kraja godine. Potom bi 60 milijardi došlo iz Europske investicijske banke. Napokon, 4,5 milijardi eura skupilo bi se posudbom od nekoliko europskih zemalja u okviru financiranja velikih kontinentalnih infrastrukturnih projekata.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 17.06.12. 19:19

Vesna Pusić je, kod svog kolege Guide Westerwellea pri zadnjem posjetu Berlinu, lobirala za povlačenjem međunarodnih tjeralica protiv Josipa Pekovića i Zdravka Mustača.

U diplomatskim krugovima pojavile su se naime spekulacije kako je hrvatska strana voljna odustati od tzv. nameta za mobilne operatore ali istodobno od Njemačke strane zahtjeva povlačenje tjeralice protiv Josipa Perkovića, kojeg aktualna ministrica u razgovoru s njemačkim kolegom predstavlja kao uglednog hrvatskog građanina.

Inače, Branimir Glavaš je optužen za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti propuštanja sankcioniranja počinitelja dok je Perković master-mind dugogodišnjih likvidacija hrvatskih emigranata. Zašto Vesna Pusić različito gleda na ovaj dvojac jasnim postaje kada se stave njihove borbe u kontekst. Glavaš se borio za Hrvatsku a Perković za Jugoslaviju. Sapienti sat!


registracija
23/8/09

xaron, 17.06.12. 20:03

Hollande predlaže nova zaduženja iako nezna kako vratiti postojeće dugove. Osim toga, ne postoje nikakakve garancije da će predlozena ulaganja biti profitabilna. Kako je njegovo iskustvo u makro ekonomiji ravno nuli, najvjerojatnije je da će sve to rezultirati novom katastrofom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika