17.06.2012. / 22:42

Autor: Hina

Pobjeda grčke desnice

Nova demokracija zauzela je čelnu poziciju na grčkim parlamentarnim izborima u nedjelju i u položaju je da formira koalicijsku vladu za ostanak u euro zoni zajedno sa socijalističkim Pasokom, prema prvoj službenoj procjeni ministarstva unutarnjih poslova

Antonis SamarasAntonis SamarasČelnik radikalne lijeve stranke Syrize Alexis Tsipras priznao je u nedjelju navečer poraz na parlamentarnim izborima u Grčkoj i rekao da je nazvao čelnika Nove demokracije Antonisa Samarasa da bi mu čestitao.

Kako prenosi grčka agencija ANA, Samaras je predložio osnivanje "vlade nacionalnog spasa". Naglasio je da su Grci glasovali za ostanak Grčke u eurozoni. "Neće biti ljanjih avantura. Poštovat ćemo ono što je ova zemlja potpisala", dodao je.

Nova demokracija zauzela je čelnu poziciju na grčkim parlamentarnim izborima u nedjelju i u položaju je da formira koalicijsku vladu za ostanak u euro zoni zajedno sa socijalističkim Pasokom, prema prvoj službenoj procjeni ministarstva unutarnjih poslova.

Prema rezultatima temeljenima na 18 posto prebrojanih glasova koje je objavilo grčko ministarstvo unutarnjih poslova Nova demokracija dobila je 29,5 posto glasova što joj osigurava 128 mjesta od 300 u grčkom parlamentu (stranka koja dobije više glasova na izborima ima i bonus od dodatnih 50 zastupnika u parlamentu), nasuprot 27,1 posto glasova koliko je pripalo stranci radikalne ljevice Syriza (72 mjesta). Socijalisti Pasoka zauzimaju treću poziciju s 12,3 posto glasova (33 mjesta).

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
9/1/08

caballero, 18.06.12. 00:37

Pobjeda desnice nije nikakvo spasavanje EU, niti je to izbjegavanje bankrota.
Ona ce samo odgoditi propast te umjetne tvorevine i nagomilat ce grcima jos veci dug.


registracija
12/1/11

siziff, 18.06.12. 07:06

Tako je !
EU će nagomilati dug Grkljanima, a ne oni sami koji taj novac neradnički, nekontrolirano i rasipnički troše.

bastardi !


registracija
22/3/11

vferari, 18.06.12. 11:02

Dokle god nerodi evrope pa i većine svjeta ne shvate da jedino ljevca koja se bori protiv neokapitalizma pa i upće kapitalizma može donjeti poboljšanje života srednje klase neće biti iskrene dmokracije i jednakosti.Desne stranke sve podupiru krupni kapital banke gomilanje bogatstva na račun nižih slojeva koje iskorištavaju i tretiraju ih kao svaku drugu robu.Ponuda i potražnja vlada i na tržištu radne snage,sobzirom da posla ima sve manje radna snaga će biti sve jeftinija a to vodi s jedne strane u totalno siromaštvo a sdruge strane centralizaciju bogatstva tajkuna i banaka.Prem tome sigurno sljedi kad tad rušenje takvog sistema i to sa velikim žrtvama.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika