18.06.2012. / 12:37

Autor: Nacional.hr

Guslač na krovu otvara Riječke ljetne noći

Prva predstava ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći je mjuzikl "Guslač na krovu", jedna od najdugovječnijih i najpoznatijih broadwayskih predstava. "Guslač na krovu" bit će izveden 20.6.2012. na opatijskoj Ljetnoj pozornici s početkom u 21:30.

Mjuzikl je nastao prema pričama Sholema Aleichema, a govori o teškom životu jedne židovske obitelji koja početkom 20. stoljeća živi u malom selu u Rusiji. U središtu priče su mljekar Tevye i njegova žena Golda koji imaju pet kćeri spremnih za udaju. Tevya je tradicionalan čovjek koji se teško nosi s promjenama modernog doba, pogotovo s odlukama svojih kćeri koje odbijaju postupiti po želji roditelja i same biraju svoje buduće supruge. Budući da se radi o razdoblju protjerivanja Židova carskom naredbom obitelj se odlučuje preseliti i nastaviti život u Americi.

"Guslač na krovu" u režiji Ozrena Prohića i pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića jedan je od premijernih naslova i ujedno prva predstava Riječkih ljetnih noći. U mjuziklu sudjeluju svi umjetnički ansambli Kazališta, a glavne uloge tumače Bojan Šober (mljekar Tevje), Olivera Baljak (mljekareva žena Golda) te Andreja Blagojević, Leonora Surian, Elena Brumini, Nuria Ricken i Lara Grdinić kao kćeri.

Praizvedba mjuzikla na Broadwayu bila je 1964. godine i postao je prvi naslov izveden više od 3000 puta. "Guslač na krovu" doživio je i svoju ekranizaciju te je filmski uprizoren 1971. godine. Film je sniman i u Hrvatskoj, a hrvatski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig sudjelovao je kao direktor lokacija. Film je nagrađen s tri Oscara i pet Zlatnih globusa.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika