18.06.2012. / 15:29

Autor: Hina

EU ovoga tjedna ukida sankcije Mađarskoj

Ministri financija zemalja članica Europske unije trebali bi krajem ovoga tjedna prihvatiti preporuke Europske komisije i ukinuti financijske sankcije Mađarskoj, kojima je zamrznuto gotovo pola milijarde eura, nakon što je Budimpešta poduzela odgovarajuće mjere za smanjenje proračunskog deficita.

Viktor OrbanViktor OrbanMinistri financija zemalja članica Europske unije trebali bi krajem ovoga tjedna prihvatiti preporuke Europske komisije i ukinuti financijske sankcije Mađarskoj, kojima je zamrznuto gotovo pola milijarde eura, nakon što je Budimpešta poduzela odgovarajuće mjere za smanjenje proračunskog deficita.

U ožujku su ministri financija EU-a blokirali su 495 milijuna eura europskih sredstava Mađarskoj kako bi je kaznili što nije smanjila deficit.

Europska komisija je krajem svibnja preporučila da se ponovno omogući korištenje pola milijarde eura zamrznute pomoći za razvoj kao nagradu za smanjenje proračunskog deficita i tu preporuku bi u petak, prema diplomatskim izvorima, trebali prihvatiti ministri financija zemalja članica Europske unije.

Europska komisija je krajem svibnja srezala prognozu mađarskog proračunskog deficita za 2013. na 2,7 posto BDP-a. Time je Bruxelles drugi puta od suspenzije pomoći snizio svoju prognozu i sada očekuje da će manjak biti osjetno ispod plafona od 3 posto BDP-a.

Komisija je također kazala da je Mađarska učinila dovoljno da ispuni zacrtanu razinu proračunskog manjka u ovoj godini od 2,5 posto BDP-a.

Sankcije EU-a označile su najnižu razinu odnosa između Bruxellesa i mađarskog premijera Viktora Orbana, čiji je centralizirani način vlasti naveo Barrosa da izrazi zabrinutost oko jačanja autoritarne vladavine u Mađarskoj. Međutim, odnosi su se posljednjih tjedana poboljšali, čemu je doprinijela i nedavna odluka parlamenta da unese izmjene u snažno kritiziran zakon o središnjoj banci.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika