18.06.2012. / 17:03

Autor: Hina

Mjesec i pol dana od izbora Srbija još uvijek bez vlade

U Srbiji se ni mjesec i pol dana od parlamentarnih izbora ne nazire dogovor parlamentarnih stranaka o novoj vladi, a još se manje zna tko će je sastaviti, unatoč upozorenjima gospodarskih stručnjaka na potrebu što bržeg formiranja vlade i rješavanja gorućih socijalnih i gospodarskih problema.

Boris TadićBoris TadićU Srbiji se ni mjesec i pol dana od parlamentarnih izbora ne nazire dogovor parlamentarnih stranaka o novoj vladi, a još se manje zna tko će je sastaviti, unatoč upozorenjima gospodarskih stručnjaka na potrebu što bržeg formiranja vlade i rješavanja gorućih socijalnih i gospodarskih problema.

Pregovori među čelnicima vodećih stranaka i koalicija i dalje traju, i službeno i neslužbeno, a na temelju informacija koje mediji svakodnevno prenose, pozivajući se često na neimenovane izvore u vrhovima stranaka, jedan od dojmova je i taj da bi novu vladu mogao formirati ''svatko sa svakim''.

Srbijanski parlament konstituiran je 31. svibnja u novom sazivu, nakon što su potvrđeni zastupnički mandati za svih 250 novih zastupnika, a dosadašnja vlada radi u tehničkom, odnosno ograničenom kapacitetu do izbora nove vlade.

Srbijanski ustav predviđa da vlada mora biti formirana u roku od najviše 90 dana nakon što je konstituiran parlament te da, ne bude li formirana u tom roku, parlament biva raspušten i moraju biti raspisani novi izbori, koji se moraju održati u roku 60 dana od dana raspisivanja.

Beogradski ''Blic'' u ponedjeljak prenosi kako su se Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića dogovorili o zajedničkom nastupu u nastavku pregovora o formiranju vlade, te da će, uz Dačića, ubuduće na sastancima s čelnicima Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića biti i Dinkić, što će u pregovorima biti dodatni pritisak na Tadića.

Dačićev SPS je već prije, kao drugi partner u vladi, objavio kako ne prihvaća da novu vladu, uz Tadićev DS kao glavnog partnera SPS-a, čini samo Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, bez Dinkićeva URS-a jer, po Dačićevim riječima, SPS ne želi da vlada ovisi o Jovanovićevu LDP-u zbog stajališta te stranke o Kosovu i Republici Srpskoj.

Koalicija oko DS-a i koalicija oko SPS-a zajedno imaju 111 zastupničkih mjesta, a minimum za parlamentarnu većinu i formiranje vlade je 126 od ukupno 250. Za ostvarenje parlamentarne većine njima bi bio dovoljan LDP, koji je sa svojom koalicijom dobio 19 zastupničkih mjesta.

Dačićev SPS je, sa svojom koalicijom, na parlamentarnim izborima 6. svibnja postao treća po jakosti politička snaga s 44 zastupnička mandata, a s Dinkićevih 16 zajedno imaju 60 i postaju praktično nezaobilazni u novoj vladi, osim ako bi je, stvarajući tzv. veliku koaliciju, formirali DS sa 67 mandata i Srpska napredna stranka (SNS), koja je osvojila najviše - 73 mandata, što se ne isključuje kao mogućnost, ali se i dalje vrlo malo vjeruje u dogovor tih dviju stranaka.

Donedavne procjene bile su da će koalicije okupljene oko SPS-a i DS-a vjerojatno zajedno predvoditi novu vladu, a da će SNS ostati u oporbi, no nakon nedavnog izbora Nikolića za predsjednika države porasla je mogućnost da novu vladu predvodi SNS, koji je donedavno predvodio srbijanski predsjednik, i Dačićev SPS.

Pozivajući se na neimenovane visoke dužnosnike u DS-u, URS-u i LDP-u, beogradski dnevnik ''Danas'' u ponedjeljak prenosi kako DS ima još pet dana da sa SPS i URS, koji su postigli sporazum o zajedničkom političkom bloku, dogovori programska i kadrovska rješenja u novoj srbijanskoj vladi, ili će se Dačić i Dinkić i službeno okrenuti SNS-u, koji su, kako navodi taj list, u neformalnim pregovorima već pristali na sve njihove zahtjeve.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika