Objavljeno u Nacionalu br. 866, 2012-06-19

 

Hrvatska ulazi u bitno drukčiji EU

Europska unija postaje savezna država

Najmoćnija europska političarka Angela Merkel odlukom da EU postane politička unija odredila je smjer koji će Europu učiniti sigurnijom i otpornijom na krize

Njemačka ne želi plaćati ceh
Grčke, koju smatra glavnim
uzročnikom krize euraNjemačka ne želi plaćati ceh Grčke, koju smatra glavnim uzročnikom krize euraPriča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu EU-a koji vrijedi do 2020. Dok povjerenstva pokušavaju za sebe izvući što veći dio kolača, neki političari bi aktualnu krizu željeli iskoristiti za strukturne reforme.

VELIKI PROBLEM proračuna EU-a je činjenica da Komisija ne raspolaže sa spomena vrijednim vlastitim izvorima prihoda. Manji iznosi dolaze iz nekih posebnih vrsta carina. Ostatak Komisija mora zapravo "isprositi" od zemalja članica. Zbog toga ona, kao uostalom i brojni zastupnici u Europskom parlamentu, traži vlastite izvore prihoda, poput poreza na financijske transakcije. Malo je međutim vjerojatno da bi do toga uskoro moglo doći: ako se porez i uvede, za što trenutačno nema velikih izgleda, ta sredstva neće teći u smjeru Bruxellesa. Iz ministarstva vanjskih poslova Njemačke poručuju: "Nacionalni proračuni snose sve troškove sanacije eurozone. Zbog toga bi bilo ispravno da oni, uvede li se taj porez, prvi budu podmireni."


SPOR ĆE SE dakle nastaviti i vjerojatno je da će do prosinca, kada će na sastanku na vrhu biti donesena odluka, nervoza još više rasti. Ali finski ministar za europska pitanja Alexander Stubb je optimističan: "Najčešće je pred kraj još vrlo dramatično. Bit će tu suza i vike i ljutnje. Ali na kraju ćemo jedni drugima ipak pasti u zagrljaj i dogovoriti se." Porezi su jedno pitanje, ali mnogo je važnije kojim putem se kreće Europa. Glavno pitanje glasi: koje su posljedice financijske krize: više ili manje Europe? Na to pitanje prije tjedan dana odgovor je dala njemačka kancelarka Angela Merkel: Potrebno je više Europe i EU treba postati politička unija. Time je najmoćnija europska političarka najvažnije članice Europske unije odredila pravac koji će Europu učiniti ne samo sigurnijom i otpornijom na krize, već i djelotvornijom. Cilj je jasan – stvaranje političke unije, a ona predstavlja perspektivu za budućnost te promjenu shvaćanja EU. Takav put duboko bi intervenirao u arhitekturu i status EU. Prijedlog stvaranja političke Unije opisuje zapravo razvoj od saveza država prema saveznoj državi.

POLITIČKA UNIJA trebala bi biti posljedica pogrešaka koje su se dogodile tijekom stvaranja Europe i eura. Pogreške su se bolnima pokazale u financijskoj krizi. Da monetarna unija bez fiskalne unije i bez integrirane europske politike ne funkcionira prepoznali su šefovi zemalja članica i prije nego što su stavili svoj potpis pod ugovor iz Maastrichta. Tada vizija stvaranja političke unije nije bila provediva, ali je li to moguće danas, to će se tek pokazati.

SIGURNO JE da financijska kriza povlači sve veće krugove. Kriza je članice dovela do ruba državnog stečaja i "pomela" mnoge vlade. Iscrpila je europske mogućnosti intervencija i postavila temeljno pitanje: Tko zapravo vlada Europom? Politika ili tržišta? Ukratko: sada se doslovno radi o biti ili ne biti. To više jer pritisak raste. Grčka treba što prije sastaviti vladu nakon nedjeljnih izbora. Francuzi su odlučili da će njihov predsjednik imati još veći manevarski prostor nakon što su socijalisti dobili većinu u oba doma. Krajem mjeseca održava se lipanjski summit EU-a, ali fiskalni pakt još nije prihvatio dovoljan broj članica eurozone da bi stupio na snagu. Njemačka je kancelarka prisilila svojeg koalicijskog partnera da prihvati porez o financijskim transakcijama, jer upravo je to tražila njemačka oporba kako bi pristala na fiskalni pakt.

MEĐUTIM fiskalni pakt je samo ugovor među državama, on ih obvezuje da se pridržavaju proračunske discipline. Fiskalna unija bi bila korak dalje i nešto posve drugo – bio bi to veliki korak naprijed u pravcu europske integracije, na čijem bi kraju bila zajednička financijska i porezna politika, zajednički tarifni okvir, a tko zna, možda i usporedivi socijalni standardi. Do toga put je još dug. Tim putem neće htjeti od početka krenuti svi, jer su razlike i podjele među članicama EU prevelike – razlike su velike čak i unutar eurozone. Zbog toga takva Europa neće odmah funkcionirati s 27 članica i upravo zato zahtjev njemačke kancelarke glasi da se poduzme međukorak i sastavi "core Europe", skupina zemalja koja je sposobna otići korak dalje u europskim integracijama.

NITKO DANAS NIJE u stanju kazati hoće li zaista do toga doći i tko će se nalaziti u toj skupini država. Otpori su veliki, možda i preveliki. Jer tko želi prepustiti nacionalno- državni suverenitet Bruxellesu? I tko zna kako će na to reagirati birači? Ili najviši sudovi u zemljama članicama? Pa ipak, rasprava o budućnosti Europe je otvorena i kamen koji je njemačka kancelarka bacila u vodu počeo je širiti krugove i pri tome će doći do stvaranja velikih valova. Gdje je u svemu tome Hrvatska koja za godinu dana postaje članica EU? Bilo bi dobro o tome Kriza u EU tiče se i Hrvatske, koja o svemu mora imati svoj stavKriza u EU tiče se i Hrvatske, koja o svemu mora imati svoj stavčuti odgovore vodećih političara u Hrvatskoj, i to kako onih u vladi tako i u oporbi. Kriza Grčke i ostalih mediteranskih članica EU tiče se i Hrvatske koja o svemu mora imati svoj stav. Budući da je EU podijeljena, a isto tako i članice eurozone, Hrvatska mora pratiti zbivanja i odrediti se na kojoj je strani. Priklanja li se onima koji su za više rasta i ulaganja, bez obzira na posljedice za državni dug, ili onim zemljama koje u prvom redu zagovaraju štednju i proračunsku disciplinu. Pred Europom je ostalo malo vremena da na kraju spriječi katastrofu. Rješenje i izlaz iz krize predstavlja samo put ako se u roku od nekoliko mjeseci osnuje fiskalna unija, unija banaka za koju je nužna politička unija. Drugim riječima to znači sljedeće: Europa treba ministra financija, zajednički proračun, slične mirovinske i socijalne sustave, usklađenu poreznu politiku, a za demokratski nadzor potrebna je nova politička nadgradnja – u biti pravi Herkulov posao.

I JOŠ NEŠTO, da bi ostala vjerna sebi, Europa se mora promijeniti. Kao što je bivši njemački kancelar Gerhard Schröder prije deset godina odredio Agendu 2010 iz koje Njemačka danas crpi svoju stabilnost i gospodarsku snagu. Potrebna je spremnost socijalne države za budućnost tako da se ona ograniči. Pa tako Francuska, Italija i Španjolska moraju naučiti kako se odgovorno koristi novac poreznih obveznika, a to se posebice odnosi na Grčku.

U CIJELOJ TOJ SITUACIJI nalazimo se i pred četvrtfinalnom utakmicom na Europskom prvenstvu u nogometu gdje će Njemačka igrati protiv Grčke. To će biti više od nogometne utkamice. Tu će igrati primjereni učenik eurozone protiv onoga koji je propao razred, štedljivi protiv rastrošnog, strogi Prus koji unutar EU igra ulogu strogog učitelja protiv buntovnog i prkosnog tvrdoglavca. Tako će se taj susret opisivati uoči utakmice koja se igra u petak. Glupost ili ne? Jedno je sigurno, bit će to četvrtfinale pod posebnim predznacima izvan sporta. "Nijemci" su u krizi eura za Grke postali najdraža slika neprijatelja. S druge pak strane, mnogi Nijemci smatraju da su Grci glavni uzročnici krize eura za čije trikove Nijemci ne žele plaćati ceh. Hoćemo li gledati dvoboj zemalja koje se mrze? To ne mora biti tako. Možda će igra pridonijeti tome da se obje zemlje zbliže. Zamislite samo kako na počasnim tribinala jedno do drugoga sjede njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki kritičar eura Alexis Tsipras, i to zajedno u Gdanjsku, ispod kišobrana.

Napisao: Alen Legović, Bruxelles

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 20.06.12. 05:07

TOPLA VODA
...............................................
EU = USA
............................................
I ostali dijelovi PLANETE
..............................................
Malo, po malo
...........................................
GLOBALIZACIJA


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika