Objavljeno u Nacionalu br. 866, 2012-06-19

Autor: Dragan Đurić

Hrvatska u mišolovci

Znanstvena zajednica traži konsenzus u društvu o dobitničkom modelu razvoja i upravljanja uoči ulaska u EU u krizi

Centar za politološka istraživanja iz Zagreba i nevladin Znanstveni forum organiziraju u utorak, 19. lipnja u zagrebačkom KIC-u raspravu u kojoj će znanstvenici iz područja politologije i ekonomije ponuditi „Modele razvoja Hrvatske kao članice Europske unije”. Hrvatska ulazi u Europsku uniju u trenutku kada se nalazi pod pritiskom recesije i ozbiljne ekonomske krize. Trenutačno, u ništa blistavijoj situaciji nije ni sama Europska unija, iako je još uvijek jedan od najprestižnijih i najmoćnijih klubova zajednice europskih država. Ocjenjujući dosadašnji upravljački model razvoja u Hrvatskoj kao „mišolovku, koja je u proteklih 20 godina doživjela neuspjeh”, a „s mogućnošću kolapsa sustava uoči ulaska Hrvatske u EU”, organizatori skupa kreću u potragu za konsenzusom u hrvatskom društvu oko budućeg modela razvoja.

Nazvali su ga možda pretenciozno: „dobitnički model razvoja i upravljanja u Hrvatskoj”. Premda će na skupu sudjelovati predstavnici države iz Ministarstva kulture, glavnu će riječ ovaj put imati profesori i doktori znanosti, koji se profesionalno bave suvremenim kretanjima u svijetu obilježenom globalizacijom. U projekt są svojim predstavnicima uključeni su i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Centar za makroekonomske analize HGK, Fakultet političkih znanosti, Pravni fakultet iz Splita, te Ekonomski fakultet u Zagrebu. Suština ovog skupa, kako je nagoviješteno u pozivnici ovog znanstvenog okupljanja, jest „konsenzus društvenih i političkih elita u napuštanju starog gubitničkog modela, koji vodi u kolaps društva”.

U otvaranju ove rasprave od koje očekuju nastavaka sudjelovat će: profesor Anđelko Milardović i Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja, profesori Ivan Rogić, Vladimir Lay, Darko Polšek s Instituta društvenih znnosti „Ivo Pilar”, profesor Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta, profesori Luka Brkić i Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti, te predavač na Pravnom fakultetu u Splitu Zoran Malenica. Izvan ovog znanstvenog korpusa sudjelovat će i savjetnik ministrice kulture Milan Živković, te Jasna Belošević, direktorica Centra za makroekonomske analize HG-a.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 26.06.12. 22:48

Hvala ti na tom remek djelu kretenizma
....................................................................
Voljena nam macheho KPJ !!!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika