Objavljeno u Nacionalu br. 866, 2012-06-19

Autor: Ivan Pandžić

Poreznici u crvenom

Inspektorima niža plaća, nema ni automobila

Nada Čavlović
Smiljanec, ravnateljica Porezne upraveNada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne upraveKada je početkom mjseca Vlada donijela novu uredbu kojom povećava plaće vodećem kadru u Poreznoj upravi i dodjeljuje bonuse za dobar rad, nije bilo spominjano nikakvo smanjenje plaća. Javnost je prihvatila činjenicu da su poreznici na čijim leđima je naplata 51 milijarde kuna dogovanja prema državi, pravodobna naplata i sprečavanje utaja poreza opterećeni i da su zaslužili nagradu. Ono što je tada prešućeno je da će teret ove šefovske nagrade ipak podnijeti i dio zaposlenika Porezne uprave. I to onaj koji je također zadužen za naplatu poreza. Prema našim informacijama iz Porezne uprave, višim inspektorima u Poreznoj upravi će se smanjiti plaće za 3-4 posto kako bi se kompenzirao šefovski rast. Radi se o ljudima koji su više od 10 godina u službi, a promaknuće na razinu višeg inspektora im je nagrada za rdobar rad.

Prosječna plaća im je oko sedam tisuća kuna. I sama ta plaća je nedovojna za ljude koji odlučuju o milijunima državnih kuna u poreznim nadzorima, a dodatno smanjenje plaća će ih dodatno demotivirati. Otprilike jedna trećina inspektora će biti pogođena ovom odredbom. Zašto je došlo do ovakve odluke i hoće li ona smanjiti učinkovitost, dodatno demotivirati poreznike, pitali smo i Ministarstvo financija, Poreznu upravu. Nisu nam ništa odgovorili. Također nam nisu ništa odgovorili i na upit o informaciji koju smo neslužbeno dobili od izvora iz Porezne uprave. Početkom godine istekao je leasing automobila Poreznoj upravi. Ne radi se o nikakvim limuzinama, nego automobilima srednje i niže klase koji su inspektorima služili za odlazak na teren i u kontrole. U šest mjeseci, novi automobili nisu nabavljeni, niti je leasing produžen, pa je Porezna ostala bez četvrtine automobila.

"Možete zamoliti onog kojeg idete nadgledat da vas odveze i doveze u nadzor" ironičan je izvor iz Porezne. Kada će se automobili nabaviti, Porezna uprava nam nije odgovorila iako smo im upit poslali još u prošlu srijedu. Porezna uprava definitivno je jedna od najvažnijih poluga nove Vlade, krenulo se u kontrolu estrade, onih koji imaju razliličite prihode i imovinu, objavit će se imena dužnika, poreznici moraju bolje kontrolirati i naplaćivati prihod države. Smanjenje plaća i manjak automobila za izlazak na teren sigurno ne djeluje motivirajuće za inspektore. A bonuse dobivaju šefovi.

Vezane vijesti

Porezna uprava kreće s e-ovrhama

Porezna uprava kreće s e-ovrhama

Porezna uprava u srpnju počinje s probnim e-ovrhama koje se uvode radi pravodobnog i ujednačenog postupanja prema dužnicima. Na ovaj se način… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 19.06.12. 10:58

Pogledajte imovinu poreznih inspektora pa će te vidjeti da oni zapravo plaću niti ne trebaju,uz poreznike,odličan posao je i biti carinik,oni također ne rade za plaću,jer to je kikiriki.
Ne znam kako linić može biti tako glup ili naivan i glup ili možda pametna lopina,jedno od tog je.
Po einsteinu je definicija gluposti ponavljanje postupka i očekivanje različitog ishoda.Ne možeš raditi isto što i hzd a očekivati drugačiji ishod,kretenizam.


registracija
11/1/10

fluid, 19.06.12. 13:45

bagsi@ Sve si rekao.No bacio si bisere istine pred svinje.A znaš šta se događa u tim situacijama? Svinje bisere pojedu a tebe rastrgaju.Vjerujem da se to tebi neće dogoditi,zato naglašavam drugu varijantu ovakvog našeg utopijskog pisanja.A to je, kako pišemo slijepima a govorimo gluhima. Previsoki su vrhovi Olimpa.Sa te visine se ne vidi podnožje brda.No povijest je učiteljica života.Evolutivna jadnost ovih danas na vrhu Olimpa je ,što nisu ništa naučili.Zanemarili su staru mudrost;" Tko bi gori-sad je doli..."!.Poreznici,carina i prometna policija-jebeš Njemačku po mogućnosti zarade.Njima lova doslovno leži na cesti i dohvatu ruke.A skorpule - šta je to ?


registracija
12/1/11

siziff, 19.06.12. 14:16

Povratak crvene boje nostalgije radi.
Hoće li se vratiti petokraka srp i čekić na tu crvenu, da bi stvar bila kompletna. ??

"Moral" koji je ostao od prije ne treba nikakvih promjena


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 19.06.12. 16:05

mala lekcija iz HR kapitalzma. Radnici DIOKIa su odlično radili izvozili, bili konkuretni na međunardonom tržištu.

U prošlih par mjeseci smo saznali da ove budaletine u poreznoj administraciju nisu radile svoj posao kako treba. Sada možda rade posao malo bolje, i sada ih se diže u nebesa kao da su najbolji.

U sažetku, u HR nemamo čak ni kapitalizam, imamo kanibaln i socijalizam, gdje se međusobno izjedamo po principu tko je veći političar.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika