20.06.2012. / 09:00

Autor: Hina

Strože prema nacionalnim proračunima

Čelnici četiri glavne ekonomije u eurozoni (Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska) sastat će se u petak u Rimu kako bi približili stavove prije europskog summita radi zaustavljanja beskonačne krize koja izravno prijeti Madridu i Rimu.

Skupina ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije pozvana da razmotri budućnost Europske unije pozvala je u preliminarnom izvješću, objavljenomu u utorak u Berlinu, na stroži središnji nadzor nacionalnih proračuna.

Skupina, koju je inicirao njemački ministar Guido Westerwelle s ministrima Belgije, Danske, Italije, Luksemburga, Austrije, Nizozemske, Poljske, Portugala, Šapnjolske i predstavnika Francuske, rekla je da je EU-u potrebna snažnija integracije njene monetarne unije kako bi se osiguralo da euro bude "nepovratan" proces.

"Kako bi se riješila aktualna kriza mi moramo imati konsolidaciju proračuna, poticanje rasta i solidarnosti", rekao je Westerwelle.

Dugoročna perspektiva

Njemačka je predsjedala trima sastancima skupine. Ministri će svoje zaključke objaviti na jesen, nakon još jednog sastanka u Španjolskoj koji bi trebao biti održan u srpnju.

Westerwelle je u svojim komentarima izvješća rekao da je Europi potrebna jasnija dugoročna perspektiva kako bi se povratilo povjerenje građana i ulagača.

Ministri su od Europske komisije zatražili da ostane motor procesa donošenja odluka u Europi i, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, pozvali na snažnije središnje ovlasti nad nacionalnim proračunima. "U tom kontekstu moramo iskušati i mogućnost snažnije uloge europskih institucija nad nacionalnim proračunima", stoji u izvješću.

Ministri su se složili oko interesa da se ispita može li trajna shema pomoći u eurozoni, Europski stabilizacijski mehanizam, jednoga dana postati europska verzija Međunarodnog monetarnog fonda.

Sastanak onih koji odlučuju

Čelnici četiri glavne ekonomije u eurozoni (Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska) sastat će se u petak u Rimu kako bi približili stavove prije europskog summita radi zaustavljanja beskonačne krize koja izravno prijeti Madridu i Rimu.

Predsjednik talijanske vlade Mario Monti, koji namjerava odigrati posredničku ulogu između Pariza i Berlina, susrest će se s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, koji je u Rimu bio već prošlog četvrtka, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i španjolskim kolegom Marianom Rajoyem.

Mini-summit "bit će prigoda za iznošenje nekih bliskih stajališta" i pronalazak "kompromisa" prije summita EU 28. i 29. lipnja u Bruxellesu, istaknuo je u utorak Francois Hollande na sastanku G20 u meksičkom Los Cabosu.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika