20.06.2012. / 09:46

Autor: Hina

Primjedbe Europske komisije:

Primjedbe na krojenje HRT-a

"Novi prijedlog zakona, u pogledu jamstava za neovisnost, nešto je slabiji. Kako bi se u tom pogledu izbjegao bilo kakav korak natrag, hrvatske vlasti moraju ga razumno provoditi", kaže se u komentarima komisije

Photo: Robert Anic/PIXSELL Photo: Robert Anic/PIXSELL Europska komisija iznijela je nekoliko primjedbi na prijedlog izmjena Zakona o HRT-u, prije nego što ga je hrvatska vlada uputila u saborsku proceduru ocijenivši kako je nešto slabiji od važećeg zakona i rekla da će njegovu primjenu pratiti u okviru monitoringa.

Hrvatska vlada uputila je prijedlog izmjena Zakona o HRT-u u saborsku proceduru 14. lipnja, a komentari Komisije i popratni dopis nose datum od 11. lipnja.

U komentarima na prijedlog izmjena zakona kaže se da je Zakon o HRT-u, "koji je konsenzusom usvojen 2010. bio vrlo dobar, ali da je bilo problema u njegovoj primjeni".

"Novi prijedlog zakona, u pogledu jamstava za neovisnost, nešto je slabiji. Kako bi se u tom pogledu izbjegao bilo kakav korak natrag, hrvatske vlasti moraju ga razumno provoditi", kaže se u komentarima komisije.

Komisija navodi da se prijedlogom izmjena zakona uvodi funkcija glavnog ravnatelja s velikim ovlastima.

Komisija također navodi da je postupak imenovanja "ponešto slab".

"Umjesto glasovanja kvalificiranonm većinom, prijedlog izmjena zakona uvodi običnu većinu u parlamentu. Stoga politička stranka koja ima većinu u parlamentu može imenovati koga god hoće. Slično tome, parlament može lako smijeniti glavnog ravnatelja običnom većinom ako ne prihvati njegovo godišnje izviješće", kaže se u komentarima Komisije.

U popratnom dopisu izražava se zadovoljstvo činjenicom da je Komisija bila konzultirana oko izmjene zakona. "Neovisnost javne radio-televizije pozorno je praćena tijekom pristupnih pregovora (u okviru političkih kriterija i u poglavlju 10 - Informacijsko društvo i mediji) i nastavit ćemo to činiti do pristupanja Hrvatske", kaže se u dokumentu u koji je Hina imala uvid.

U dopisu se također kaže da prijedlog izmjena zakona ne spada u pitanja koja su pokrivena europskom pravnom stečevinom u tom području, to jest direktivom o uslugama audiovizualnih medija te da to pitanje spada pod nacionalnu nadležnost. Dodaje se da postoji opširna stečevina Vijeća Europe o neovisnosti i funkcioniranju javnih medijskih servisa.

Komisija u svom dopisu preporučuje da se prije usvajanja zakona provede opširna javna rasprava i izražava nada da će hrvatska vlada uzeti u obzir provedenu javnu raspravu kako bi se osigurala najšira moguća javna potpora novom zakonu.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika