20.06.2012. / 14:14

Autor: Nacional.hr

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Najveći naručitelj prema visini utrošenih sredstava je HEP s 18,4 milijuna kuna

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELLFoto: Zeljko Lukunic/PIXSELLDržavne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT - Hrvatske telekomunikacije zadržale su prvo mjesto po broju i ukupnom iznosu sklopljenih ugovora no njihova je vrijednost u odnosu na godinu ranije pala za 51 posto. I ostali telekomi zabilježili su pad vrijednosti sklopljenih ugovora s državom, osim VIPneta koji je jedini ostvario rast od 33 posto u odnosu na 2010. Pokazala je to nova analiza Briefing e-servisa, tvrtke specijalizirane za praćenje, analizu i savjetovanje u području javne nabave.

Analiza je provedena na osnovu dokumenata objavljenih u Elektroničkom oglasniku javne nabave za 2011. godinu. Od ukupno 144 provedena poziva na nadmetanje i obavijesti o početku postupka javne nabave, objavljeno je 87 obavijesti o sklopljenim ugovorima pa je tako čak 40 posto rezultata natječaja ostalo nepoznato javnosti. Podaci su pokazali kako nema značajnijeg povećanja transparentnosti unazad dvije godine, budući da se postotak objavljenih rezultata javne nabave s 58 posto u 2010. lani neznatno povećao na 60 posto.

Broj naručitelja u 2011. manji je za 8 posto u odnosu na 2010. godinu, dok je broj ponuditelja ostao isti. Najveći naručitelj prema visini utrošenih sredstava je HEP s 18,4 milijuna kuna, slijede Hrvatske autoceste s 16,7 milijuna kuna i Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet s utrošenih 15,5 milijuna kuna. S ukupno 11 sklopljenih ugovora CARNet je ujedno i najveći naručitelj prema broju ugovora, kao i u 2010.

HT - Hrvatske telekomunikacije su ponuditelj s najvećim ukupnim iznosom sklopljenih ugovora u visini 55,6 milijuna kuna ili 43 posto od ukupno utrošenih sredstava u javnoj nabavi za telekomunikacijske usluge u 2011. te najvećim brojem sklopljenih ugovora (28 samostalno sklopljenih ugovora i dva u zajednici ponuditelja). Za usporedbu, u 2010. udio najvećeg ponuditelja HT -a iznosio je čak 61 posto od ukupne vrijednosti nabave.

Na drugom mjestu po iznosu sklopljenih ugovora nalaze se Metronet telekomunikacije ugovorivši 18 ugovora ukupne vrijednosti 25,6 milijuna što je pad od 24 posto u odnosu na godinu ranije. Jedini telekom koji je je u 2011. ostvario rast vrijednosti sklopljenih ugovora je VIPnet s 20 sklopljenih ugovora u vrijednosti 20 milijuna kuna što je rast od 33 posto u odnosu na 2010.

Analiza je pokazala kako su naručitelji u 2011. sklopili najviše ugovora za govorne usluge u pokretnoj telekomunikacijskoj mreži 32 posto, slijede govorne usluge u nepokretnoj telekomunikacijskoj mreži - 26 posto te usluge pristupa Internetu 16 posto.

Vezane vijesti

Država povećala zaduživanje javnom nabavom za više od milijardu kuna

Država povećala zaduživanje javnom nabavom za više od milijardu kuna

Državne institucije, javna poduzeća, jedinice lokalne i područne samouprave postupkom javne nabave u 2011. tražile su i dobile kredite ukupne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika