20.06.2012. / 13:37

Autor: Hina

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti između pojedinih razina tijela, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić predstavljajući u Hrvatskom saboru Prijedlog izmjena zakona o HRT-u.

Andrea Zlatar ViolićAndrea Zlatar ViolićHRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti između pojedinih razina tijela, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić predstavljajući u Hrvatskom saboru Prijedlog izmjena zakona o HRT-u.

Time bi se, kazala je, izbjegla blokada njihova rada te podijelile njihove razine ovlasti i odgovornosti.

Izmjene i dopune koje se šalju u saborsku proceduru usredotočene su na pitanja ovlasti i odgovornosti. Prijedlog je da glavnog ravnatelja HRT-a imenuje i razrješuje Hrvatski sabor većinom glasova svih zastupnika, da javni natječaj objavljuje Nadzorni odbor HRT-a, a postupak natječaja provodi nadležni Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

Po predloženim izmjenama i dopunama, ovlasti glavnog ravnatelja bit će velike: upravljat će i voditi poslovanje, zastupati HRT, predlagati program rada, financijski plan i utvrđivati tekst ugovora između Vlade i HRT-a o programskim obvezama, a imat će i ovlasti o imenovanju i razrješavanju glavnih urednika na HRT-u, nakon pribavljenog mišljenja novinara i drugih zaposlenika.

Predviđa se Ravnateljstvo HRT-a koje bi se sastojalo od glavnog ravnatelja i ravnatelja pojedinih ustrojbenih jedinica HRT-a, a djelokrug tog tijela utvrđivao Statutom HRT-a.

Nadzorni odbor je, prema prijedlogu, peteročlano tijelo, koje imenuje i razrješuje Sabor većinom glasova, a jedan od članova Nadzornog odbora je član zaposlenika HRT-a.

Programsko vijeće imat će 11 članova. Devet će ih se birati i razrješavati u Saboru većinom glasova, a dva člana vijeća birat će novinari i drugi zaposlenici koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa. Ovlasti programskog vijeća bile bi vezane izravno uz praćenje provedbe programskih načela HRT-a i obveza utvrđenih zakonom ali i ugovorom između vlade i HRT-a.

U završnom dijelu zakona propisuju se rokovi za provođenje pojedinih zakonskih odredbi kao i rok za usklađenje rada i poslovanja HRT-a s odredbama samog zakona, rekla je Zlatar Violić.

Napomenula je i kako su u prijedlog izmjena zakona o HRT-u uvrštene i neke od primjedbi dane tijekom javne rasprave kao i sugestije Europske komisije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 20.06.12. 13:49

Ova ALIBI vlada, je najdemagoškija vlada, i ne samo u hrvatskim okvirima.


registracija
22/4/12

nesolipamet, 20.06.12. 14:26

Sve ustaše protjerati u tri PM,uništili su državu i sve ostalo uključujući i HRT.


registracija
10/5/12

psyop, 20.06.12. 21:49

eto. hrt je u banani, pa zato hajmo neka partija izabere hrt serifa. odlicna ideja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika