20.06.2012. / 15:27

Autor: Hina

Grčka ima vladu

Grčke stranke u srijedu su postigle dogovor o formiranju vlade pod vodstvom konzervativaca i najavile da će odmah početi sastavljati skupinu za nove pregovore o strogim mjerama štednje koje su uvjet za dobivanja međunarodne financijske pomoći.

Evangelos VenizelosEvangelos VenizelosGrčke stranke u srijedu su postigle dogovor o formiranju vlade pod vodstvom konzervativaca i najavile da će odmah početi sastavljati skupinu za nove pregovore o strogim mjerama štednje koje su uvjet za dobivanja međunarodne financijske pomoći.

"Grčka ima vladu", rekao je novinarima Evangelos Venizelos, čelnik socijalističkog PASOK-a, nakon razgovora sa čelnikom konzervativne Nove demokracije Antonisom Samarsom, pobjednikom nedjeljnih izbora.

Dužnosnici Nove demokracije rekli su agenciji Reuters da će se Samaras u 13 sati po lokalnom vremenu sastati s predsjednikom države Karolosom Papouliasom i reći mu da ima vladu.

PASOK će podržati vladu u parlamentu no nije rečeno tko će biti u novoj vladi. Vneizelos je rekao da se točan sastav vlade još treba utvrditi te da će se o njemu razgovarati navečer.

Stranka Demokratske ljevice pristala je podržati koaliciju no, po izvorima iz stranke, odbila je postaviti više dužnosnike stranke u vladu, što potencijalno slabi njezinu potporu vladi.

Dužnosnik jedne od tri stranke koje su sklopile koaliciju je rekao da je dogovoreno imenovanje predsjednika nacionalne banke Vassilisa Rapanosa za ministra financija.

Nova grčka vlada odmah će se naći pod pritiskom da pokuša ublažiti nepopularne mjere štednje koje su zahtjev sporazuma o međunarodnoj pomoći od 130 miljardi eura, sklopljenog u ožujku s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika