20.06.2012. / 17:48

Autor: Hina

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj sjednici Vlade prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Uljanik će preuzeti 3. majUljanik će preuzeti 3. majBrodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj sjednici Vlade prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Po novom modelu, prvo će biti privatiziran Uljanik, u kojem država ima 84,2 posto vlasništva, kroz radničko dioničarstvo (ESOP) i dokapitalizaciju.

Idućeg tjedna radnicima će se ponuditi kupnja dionica pod povoljnim uvjetima, a minimalni prag za provedbu ESOP-a je 39 posto temeljnog kapitala Uljanika.

Nakon toga kreće se u dokapitalizaciju Uljanika u kojoj će sudjelovati brodarske kompanije i fondovi za gospodarsku suradnju koji će osnovati društvo posebne namjene.

Njima će se potom priključiti institucionalni investitori, tj. mirovinski fondovi, a predviđa se da će omjer između institucionalnih ulagača i društva posebne namjene iznositi najviše 36 prema 14 posto.

Tako privatiziranom Uljaniku Vlada će potom prodati 3. maj, pojasnio je Čačić koji tvrdi da je takav model privatizacije u skladu sa sporazumom s EU, pa u Bruxellesu na to neće imati primjedbi.

Time Uljanik postaje točkom oko koje će se okupiti cluster sjevernojadranskih brodogradilišta, budući da je Viktor Lenac već u vlasništvu Uljanika, kaže Čačić.

Premijer Zoran Milanović očekuje da će te složene transakcije sačuvati radna mjesta i unaprijediti kvalitetu proizvodnje u tim brodogradilištima, kao i da će se tamo graditi i brodovi za hrvatsku mornaricu i obalnu stražu.

Što se tiče Brodotrogira, koji je trebao biti privatiziran u paketu s 3. majem, iz Vlade se neslužbeno doznaje da se od toga odustalo jer postojeći model ne predviđa ništa izvan temeljne djelatnosti, tj. brodogradnje.

Kako se u slučaju Brodotrogira radi i o razvijanju turističke djelatnosti, kroz izgradnju marine, o tome se trenutno pregovara s dva potencijalna partnera - jednom stranom tvrtkom i grupom developera.

Privatizacija splitskog škvera pak ulazi u završnu fazu jer je dobivena suglasnost Europske komisije, pa su u tijeku pregovori sa samoborskim DIV-om oko finalizacije postupka privatizacije Brodosplita.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 20.06.12. 20:46

Radiooperater
................................
Mister 1%
................................
I naravno...
..............................
Nasljednici
................................
Razumije li ovo
................................
Shto dosad natipkah
.................................
Bar jedan od vas ????


registracija
12/12/10

Klarens, 20.06.12. 20:46

KPJ je vlasnik svega !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika