21.06.2012. / 08:07

Autor: Martina Čizmić

'Satelitska televizija uzvraća udarac'

Približno 84 milijuna kućanstava u Europi posjeduju satelit (Direct-to-Home, DTH) kao primarni oblik TV prijema, što predstavlja porast od 22 posto u protekle četiri godine

Martin Ornass-KubackiMartin Ornass-KubackiKada je početkom 1990-ih istočna Europa iza sebe ostavila 'stari sustav' i okrenula se prema zapadnom svijetu i načinu života, tek su rijetki posjedovali satelitske antene i prijemnike. Potom se dogodio 'boom' u razvoju satelitske televiziji koji je rezultirao nicanjem satelitskih antena na krovovima i fasadama diljem istočne Europe. No, tijekom proteklih desetak godina, s razvojem kablovske i IP televizije, satelitska je televizija bila pomalo zanemarena te je pala u drugi plan. To ne znači i da je u potpunosti zaboravljena.

Posljednji podaci za 2011. godinu pokazuju kako se korisnici ponovno okreću satelitskoj televiziji. Rast broja kućanstava koji koriste satelitski prijem u Srednjoj i istočnoj Europi je porastao za gotovo 10% na godišnjoj razini dosegnuvši 12.7 milijuna korisnika. Satelit je dominantna platforma za digitalni TV prijem u Srednjoj i istočnoj Europi s tržišnim udjelom od 56%. Također, satelit je vodeća digitalna infrastruktura sa stopom digitalizacije od 99% u usporedbi s kabelskim prijemom (31%) i zemaljskim prijemom (34%).

Dijelom se razlog tome može pronaći u činjenici da posjedovanje vlastitog satelitskog prijamnika omogućuje korisnicima da sami odabiru koji će program gledati te ih ne veže ugovorom za neku tvrtku.

U razgovoru za Nacional.hr Martin Ornass-Kubacki, potpredsjednik i glavni direktor za srednju i istočnu Europu SES Astre prokomentirao je te podatke, ali i ulogu Astre u satelitskoj televiziji.

Nacional.hr: SES ASTRA je započela poslovanje kao privatni satelitski operator u Europi 1985. godine. Što SES ASTRA predstavlja danas? (broj satelita, prijenos programa preko SES ASTRA satelita, itd.)

Točno, zapravo ASTRA je bila prvi privatni satelitski operator putem kojega je - s lansiranjem svojeg prvog satelita 1988. godine - započela era DTH prijenosa. Također, predvodnici smo digitalne televizije kao i HDTV emitiranja. Prvi HDTV program u Europi „Euro 1080" počeo je s emitiranjem na satelitima ASTRE davne 2004. godine. Od naših početaka značajno smo narasli po broj korisnika, satelita u orbiti i dosega. Tijekom godina, ASTRA se pozicionirala kao prepoznatljiv brand u poslovanju prijenosa sadržaja putem satelita u Europi.

Podaci govore sami za sebe: SES flota sastoji se od 50 satelita koji pružaju uslugu 258 milijuna kućanstva i emitiraju više od 5200 televizijskih i radijskih programa. Isto tako, vodeći smo na tržištu HD emitiranja, budući da emitiramo sadržaj 1200 HDTV programa na SES satelitima.

Nacional.hr: Prijelaz s analognog na digitalni televizijski signal donio je mnoge prednosti, no problemi s ometanjem signala pokazuju nestabilnost tehnologije. Kako bi digitalizacija mogla riješiti taj problem? Koje su prednosti signala iz satelita u odnosu na zemaljske linkove?

ASTRA predvodi proces digitalizacije putem satelita u Europi što je posebno vidljivo na tržištima Francuske, Velike Britanije, Češke, Slovačke ili Austrije.

Međutim, imajući na umu geografsku konfiguraciju Hrvatske, mnogobrojne otoke i planinska područja, mogućnosti digitalizacije zemaljskog televizijskog signala su ograničene, pa čak i nemoguće u nekim dijelovima zemlje. Dolazi na primjer do ometanja od strane talijanskih odašiljača, što onemogućava zemaljski prijem u dijelovima priobalja. Tu u igru ulazi satelit, čija mogućnost pokrivanja kompletnog područja unutar svog dometa mnogi stručnjaci smatraju jednom od najvećih prednosti prijenosa TV signala preko satelita. Nije ograničen nikakvim fizičkim preprekama i stoga ne postoje nepokrivena područja. Infrastruktura je postojeća, što ne iziskuje dodatne investicije sa strane radijskih ili televizijskih kuća. Upravo radi toga satelit predstavlja odličan dodatak digitalnom zemaljskom emitiranju, jer pruža cjelokupnom stanovništvu izravan pristup digitalnim uslugama.

Također, snažni sateliti ASTRE pružaju jak signal i visoku pouzdanost. Sateliti ASTRE koji se nalaze iznad Europe i Hrvatske nude atraktivnu lepezu stotina besplatnih međunarodnih HD programa koji su dostupni građanima Hrvatske putem male satelitske antene. Uzimajući u obzir geografsku konfiguraciju Hrvatske, uvjereni smo u svijetlu budućnost satelitskog prijenosa televizijskih i radijskih programa. Trenutno, Hrvatska ima samo maleni udio stanovništva kojima je gledanje nacionalnih televizijskih programa preko satelita prvi izbor. Međutim, uzimajući u obzir najnovije trendove zemalja u regiji srednje i istočne Europe (npr. Češke i Slovačke) kao i u EU, distribucija i emitiranje programa putem satelita definitivno ima veliki potencijal i u Hrvatskoj. Vjerujemo da će se nakon Nove TV više lokalnih programa uskoro pridružiti ASTRI

Nacional.hr: Kako potencijalni korisnici iz Hrvatske mogu gledati program putem satelita ASTRA?

Općenito, kako bi bili u mogućnosti primiti signal sa satelita ASTRE potrebna je mala satelitska antena veličine 60 cm i prijemnik priključen na televizor. Satelitska antena usmjerena na primjerice ASTRINU orbitalnu poziciju 19,2 istočno omogućuje gledanje stotina nekodiranih međunarodnih programa, od kojih veliki broj se već emitira u HD kvaliteti koja postaje novi standard emitiranja. Ukoliko netko želi doživjeti 3D programe, jednostavno treba usmjeriti satelitsku antenu na ASTRINU orbitalnu poziciju 23,5 istočno gdje se nalaze nekodirani 3D programi. Obje pozicije (19,2 istočno & 23,5 istočno) jednostavno se mogu primati pomoću Duo LNB rješenja. Naime, Duo LNB rješenje omogućuje korisnicima istovremeno primanje prijenosa putem satelite ASTRE smještenih na orbitalnim pozicijama 19,2 istočno & 23,5 istočno. Redovito ažuriran popis programa na satelitima ASTRE može se pronaći na www.onastra.hr. Spomenuta oprema može se kupiti u bilo kojoj trgovini satelitske opreme diljem Hrvatske.

Nacional.hr: Koliko bi iznosila ulaganja prosječnog korisnika ako bi se želio prebaciti na prijem signala putem SES ASTRA satelita?

To ovisi o tome koju opremu korisnik već posjeduje. Uvijek preporučamo budućim korisnicima da kontaktiraju lokalnog prodavača satelitske opreme koji će im najbolje pomoći u nabavi odgovarajuće opreme i konfiguracije. Kontakti prodavača satelitske opreme također se mogu pronaći na našoj web stranici www.onastra.hr. Ono što bih htio naglasiti je da je cijena satelitske opreme u međuvremenu postala jako pristupačna.

Nacional.hr: Koja su predviđanja kada je u pitanju razvoj gledanja TV programa i prijema ostalih usluga putem satelita? Htio bih napomenuti da veliki broj ljudi u Hrvatskoj TV programe prati putem kabelskih operatera. Hoće li to u bilo kojem smislu ograničiti vaše planove vezano uz daljnji razvoj DTH usluga?

Uvjereni smo u naše poslovanje i kontinuiranost zahtjeva za kvalitetnim uslugama koje pružamo. Kao što sam već spomenuo, satelit je nenadmašiv kada je u pitanju neposredna pokrivenost te predstavlja prirodan izbor za emitiranje televizijskog i radijskog signala kao i pružanje broadband usluga velikom broju korisnika koji se nalazi u dosegu.

Prednosti satelita potvrđuje i godišnje istraživanje tržišta Satellite Monitora koje pokazuje da je satelit postao vodeća TV infrastruktura u Europi, ispred zemaljskog i kabelskog prijema. Približno 84 milijuna kućanstava u Europi posjeduju satelit (Direct-to-Home, DTH) kao primarni oblik TV prijema, što predstavlja porast od 22 posto u protekle četiri godine. U istom razdoblju, zemaljska TV izgubila je gotovo 16 milijuna kućanstava, dok ih je kabelska TV izgubila gotovo 2 milijuna.

Općenito, prema stabilnim trendovima gledatelji žele veći broj tematskih programa, a satelit predstavlja najbolji platformu za rast broja programa. Upravo stoga ne osjećamo se ograničeni u poslovanju već suprotno, vjerujemo u nastavak uspješnog rasta naših satelitskih usluga.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika