20.06.2012. / 19:33

Autor: Hina

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Predstavnici sindikata željezničara Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije usprotivili su se inicijativi Hrvatskih željeznica (HŽ) da obustave prometovanje većeg dijela međunarodnih željezničkih linija preko teritorija Hrvatske početkom 2013. godine što bi tvrde, izazvalo međusobnu prometnu izolaciju ovih zemalja u željezničkom prometu te ugrozilo njihovu povezanost s Europom.

HŽ je najavio ukidanje nekih linija vlakovaHŽ je najavio ukidanje nekih linija vlakovaPredstavnici sindikata željezničara Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije usprotivili su se inicijativi Hrvatskih željeznica (HŽ) da obustave prometovanje većeg dijela međunarodnih željezničkih linija preko teritorija Hrvatske početkom 2013. godine što bi tvrde, izazvalo međusobnu prometnu izolaciju ovih zemalja u željezničkom prometu te ugrozilo njihovu povezanost s Europom.

Dopredsjednik Sindikata prometnika vlakova Republike Hrvatske Srećo Stjepić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sarajevu istaknuo je kako je riječ o regionalnom problemu te da je problem nastao jer se predstavnici zemlja nisu mogli dogovoriti o podjeli troškova prolaza vlakova, zbog čega je HŽ najavio ukidanje više desetaka željezničnih linija.

Stjepić je dodao da je odlukom HŽ-a i Hrvatska također na taj način ostala s tri vlaka povezana sa zapadnom Europom.

Pri tome je istaknuo da sindikati željezničara žele izvršiti pritisak na vlade svojih zemalja i uprave željeznica kako bi se ovaj problem riješio.

Zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata Željeznica FBiH Mehmed Bešić pozvao je uprave željeznica i vlade da postignu dogovor o nastalom problemu, ističući da se BiH nalazi u nezavidnoj poziciji.

Prema ranijem priopćenju Željeznica Federacije BiH, ovoj zemlji prijeti željeznička izolacija prema susjednim zemljama i Europi.

Objašnjava se da HŽ nije izrazila zanimanje za prometovanje čak 46 voznih linija, među kojima je svih pet parova vlakova koji polaze iz BiH opravdajući to racionalizacijom poslovanja, visokim troškovima i malim prihodima od međunarodnih željezničkih linija.

Predstavnici Hrvatskih željeznica (HŽ), na godišnjim sastancima za projektiranje međunarodnog putničkog reda vožnje za europske željeznice, koji su održani u veljači i ožujku u Ljubljani, zatražili su da se u 2013. ukine čak 46 međunarodnih voznih linija iz susjednih zemalja koje prolaze kroz Hrvatsku.

Vezane vijesti

'Mail ministrice Holy ne vidim kao pritisak na Upravu HŽ-a'

'Mail ministrice Holy ne vidim kao pritisak na Upravu HŽ-a'

Nakon što je ministrica Mirela Holy podnijela ostavku zbog nesmotrene e-mail poruke koju je poslala čelniku Uprave HŽ-a Reneu Valčiću, oglasio se i… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 20.06.12. 20:25

Zašto su željezničari protiv ukidanja nerentabilnih linija?
Zato jer na tim linijama i na kratkim stanicama karte naplačuju za svoj žep (uglavnom) pa se boje izostanka prihoda.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika