20.06.2012. / 20:38

Autor: Hina

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja gospodarstva i poticanja novog rasta.

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvoSlovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvoSlovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja gospodarstva i poticanja novog rasta.

Slovenske banke u prva 4 mjeseca ove godine ostvarile su 34 milijuna eura gubitka prije isplate poreza, dok su lani u istom razdoblju imale 54 milijuna eura dobitka, objavila je centralna banka u priopćenju za javnost, dodajući da su troškovi banaka zbog otpisa i rezervacija povećani za 36 posto.

Zato središnja banka poziva sve banke koje djeluju u Sloveniji da ubrzaju kreditiranje kreditno sposobnih poduzeća kako bi došlo do gospodarskog rasta.

"Opseg kredita realnom, nebankarskom sektoru po podacima iz travnja bio je 4,4 posto manji nego lani, ne toliko na račun nešto smanjenog kreditiranja domaćinstava koliko zbog smanjenih kredita poduzećima", upozorila je središnja banka.

Ona uz to poziva državu da razmisli o mjerama poticanja dugoročne štednje građana i drugim instrumentima za poticanje gospodarskog rasta.

Ukupna svota bilance slovenskih banaka u travnju je bila manja za 200 milijuna eura nego prošle godine, te iznosi 49,4 milijarde eura. Na to je utjecalo smanjivanje depozita države i vraćanje dugova inozemstvu, a uz to su banke smanjivale svoje investicije u vrijednosne papire i kreditne plasmane gospodarstvu, upozorava slovenska centralna banka.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

registracija
4/6/12

Mesić, 26.06.12. 00:57

Ko xebe slovence!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika