21.06.2012. / 08:58

Autor: Hina

Sindikati zabrinuti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Podsjećaju Čačića kako im je na sastancima u Ministarstvu gospodarstva obećano da će se privatizacija provesti po odobrenom programu restrukturiranja koji uz ostalo podrazumijeva nastavljanje brodogradnje kao osnovne i glavne djelatnosti te kako ima zainteresiranih kupaca

Ilustracija (Photo: Nel Pavletic/PIXSELL )Ilustracija (Photo: Nel Pavletic/PIXSELL )Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o medijskim najavama mogućeg stečaja brodogradilišta i prenamjenu zemljišta na kojem se ono nalazi u turističke svrhe.

Zabrinuti za opstanak Brodotrogira predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodotrogiru Đani Lučin i glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatake -IS u Brodotrogiru Slavko Bilota uputili su Čačiću otvoreno pismo u kojem napominju kako se "medijska buka" digla baš u vrijeme završne faze ugovaranja novih poslova koji bi omogućili preživljavanje tvrtke do okončanja privatizacije.

Podsjećaju Čačića kako im je na sastancima u Ministarstvu gospodarstva obećano da će se privatizacija provesti po odobrenom programu restrukturiranja koji uz ostalo podrazumijeva nastavljanje brodogradnje kao osnovne i glavne djelatnosti te kako ima zainteresiranih kupaca.

Od prvog potpredsjednika Vlade traže da se hitno očitujete, odnosno javno demantira medije.

"Sumnjamo i bojimo se da se medijskim špekulacijama namjerno napada Brodotrogir kako bi se otjeralo zainteresirane brodovlasnike i ostavio Brodotrogir bez posla da se sustav uruši sam od sebe", navode u pismu sindikalni čelnici koji smatraju da se medijski navodima o stečaju Brodotrogira obeshrabruje potencijalne kupce.

"Ovi medijski napisi pojavljuju se dva dana prije isteka roka po kojem bi Vlada obvezala Ministarstvo gospodarstva da pronađe novo rješenje za privatizaciju Brodotrogira, što isto smatramo nečijom zloupotrebom dobre namjere Vlade", stoji u pismu.

Upozorava se i kako su sindikati odlučni da se svim sredstvima i sindikalnim akcijama odupru scenariju stečaja i likvidacije Brodotrogira jer drugog izbora nemaju.

"Radi se o egzistenciji 1200 radnika, što je jedna četvrtina ukupno zaposlenih na području Trogira, a samim time i njihovih obitelji, kao i o opstanku cijele lokalne zajednice", navode sindikalisti i pritom tvrde da u svojim nastojanjima imaju apsolutnu podršku lokalne uprave, lokalne zajednice i političkih stranaka "koji su svjesni važnosti opstanka ovog jedinog industrijskog poslovnog subjekta u Trogiru".

Vezane vijesti

Radnicima Kraljevice otkaz i prijenos potraživanja na državu

Radnicima Kraljevice otkaz i prijenos potraživanja na državu

Radnici Brodogradilišta Kraljevica, njih oko 460, danas potpisuju Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja između radnika i države, odnosno… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 23.06.12. 08:51

Trogir treba da odluci sta zeli turizam ili brodogradiliste, jer mesto gde se nalazi uopste nije turisticko.Bio sam na Ciovu to je mesto gde je bahato prljavo nema ni jednu plazu a sa brodogradilistem jos tuznije. Naravno ljude koji rade u brodogradilistu treba obezbedit sa drugim radom, jer za stanovnike Trogira i Ciove je normalno da se tamo nalazi ta grdosija ali za strane turiste ne. Inace citava ostrovo sa mostom zajedno je dosta anti turisticka izgubite mnogo sa prelaskom mosta nema kanalizacija nista nije urbanizovana skoro sve zgrade pravljene bez plana, saobracaj sa vozilom je opasan narocito za strance jer stanovnici nemaju opstu kulturu za saobracaj


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika