21.06.2012. / 09:49

Autor: Hina

Merkel:

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Euroskupina je prije nekoliko dana izrazila spremnost pomoći španjolskim bankama u iznosu do 100 milijardi eura

IlustracijaIlustracijaNjemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih obveznica, no kako postoji mogućnost njihove kupnje na drugome tržištu.

Merkel je to izjavila na konferenciji za novinare održanoj zajedno s nizozemskim kolegom Markom Rutterom. Nešto ranije Europska komisija izrazila je skepsu u pogledu mogućnosti ponovne kupnje španjolskih državnih obveznica te je izvijestila kako još nije objavljen nikakav službeni zahtjev u pogledu tog slučaja.

Euroskupina je prije nekoliko dana izrazila spremnost pomoći španjolskim bankama u iznosu do 100 milijardi eura.

Osim iznosa sredstava za španjolske banke trebat će još odlučiti iz kojeg će fonda ta sredstva ići - privremenog Europskog fonda za stabilizaciju EFSF-a ili stalnog Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) koji bi trebao početi s radom sljedeći mjesec.

Da bi ESM počeo s radom potrebno je da ga ratificira dovoljan broj država koje pokrivaju 90 posto njegova zajamčenog kapitala. Za sada je ESM ratificiralo šest država. Njemačka, na koju otpada najveći dio, trebala bi ga ratificirati 29. lipnja.

Dok ugovor o ESM-u ne stupi na snagu jedini raspoloživi fond je privremeni ESFS.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika