21.06.2012. / 12:20

Autor: Hina

Oceani, prašume, ugrožene vrste na prodaju

Kupite koji ocean, amazonsku prašumu ili tigra sa Sumatre za smiješne svote koje nećete požaliti, ponuda je jedne nevladine organizacije koja je tajno na eBayu oglasila prodaju cijele planete Zemlje, kao popratnu "pojavu" summita UN o održivom razvoju Rio+20.

Netko želi kupiti ocean?Netko želi kupiti ocean?Kupite koji ocean, amazonsku prašumu ili tigra sa Sumatre za smiješne svote koje nećete požaliti, ponuda je jedne nevladine organizacije koja je tajno na eBayu oglasila prodaju cijele planete Zemlje, kao popratnu "pojavu" summita UN o održivom razvoju Rio+20.

Cijelu akciju prodaje, koja je obuhvaćala i jezera, rijeke i druga prirodna dobra, ubrzo je obustavila internetska stranica za on-line dražbe, objavila je britanska nevladina organizacija Pokret za svjetski razvitak, koja je objavila ponudu o prodaji Zemlje.

Istaknute cijene doista su bile "svakome dostupne", pa se amazonska prašuma mogla kupiti za 1,5 američkih dolara (9 kuna), a glede tigra sa Sumatre, prodavatelj je ponudio objašnjenje da je riječ o "vrsti koja izumire pa se to ulaganje doista isplati".

"Vrijednost mu neće padati, zato nemojte propustiti ovu famoznu priliku", stoji na kraju oglasa za kupnju jednog od svega 400 do 500 preostalih sumatranskih tigrova, jedne od najugroženijih vrsta na svijetu.

"Prodajom prirodnih bogatstava mi samo slijedimo britansko stajalište po kojem bi se intrinzična vrijednost ekosustava sad mogla kvantificirati, kako bi ih se moglo posjedovati, raspolagati njima i u konačnici ih prodati onome koji najviše ponudi", rekla je Kirsty Wright iz Pokreta za svjetski razvitak.

"Zelena ekonomija jako je visoko na dnevnom redu sastanka u Riju, ali to je samo dimna zavjesa iza koje se kriju pokušaji bogatih zemalja da privatiziraju prirodu", rekla je njezina kolegica, koordinatorica za dug i razvitak, Lidy Nacpil.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika