21.06.2012. / 13:20

Autor: Hina

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Zakonski prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije samo pravno nego i moralno pitanje, no s rješavanjem tog problema više ne možemo čekati, isticali su zastupnici u raspravi u kojoj je većina podržala zakon, dok su iz HDZ-a bili suzdržani.

Branko VukšićBranko VukšićZakonski prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije samo pravno nego i moralno pitanje, no s rješavanjem tog problema više ne možemo čekati, isticali su zastupnici u raspravi u kojoj je većina podržala zakon, dok su iz HDZ-a bili suzdržani.

"Nikad više oprečnih mišljenja nego o ovom zakonu", rekao je Hrvatski laburist Branko Vukšić navodeći kako je zakonska legalizacija bespravno sagrađenih objekata duboko moralno pitanje.

Je li moralno onima koji su legalno gradili ozakoniti ono što je nastalo na bezakonju? Što s onima koji su čekali dokumente, borili se s administracijom, plaćali poreze, doprinose i naknade?, pitao je Vukšić dodajući kako je to eklatantan primjer neravednosti, "čisti salto morale".

Sudeći po broju bespravno sagrađenih objekata, koji nije dokraja poznat, gotovo svaki deseti Hrvat "ima na duši" jednu ilegalnu građevinu, rekao je Vukšić.

Iz toga se, kaže, vidi da smo neuredna država, a time i nepravedna. S druge strane, skupa država i korumpirana uprava "potpomogla" je bespravnu gradnju i "žmirila" je na to i nije rušila ni u Kozari boku niti u podsljemenskoj zoni.

Vukšić je upozorio i na nelagalnu gradnju u prirodnim biserima: na Kornatima, na Marjanu... te na činjenicu da će vlast, kako je rekao, "sada dopustiti da se grijesi devastacije okaju na rate".

Željko Kolar (SDP) rekao je kako bi najradije želio da se s legalizacijom bespravno sagrađenih objekata ne moraju baviti, no, dodao je, problemi postoje i moraju se riješiti.

"Zakonom, koji ima ograničeni rok trajanja, legaliziramo činjenicu da zgrade postoje u prostoru jer se ne možemo praviti da ništa ne vidimo i ne čujemo", rekao je Kolar i poručio kako je to posljednje šansa da se legaliziraju objekti jer se to ubuduće više neće moći. Posebno je apelirao na rad inspekcije i poručio kako 120 inspektora ne mogu raditi samo temeljem dojava nego da država treba stati iza njih kako bi i investitor i izvođač radova bili svjesni da ploča zabrane gradnje koju inspektor stavi na gradilište to doista i znači - zabranu gradnje.

Branko Bačić (HDZ) najavio je da će HDZ biti suzdržan o novom prijedlogu zakona jer unatoč tome što će pridonijeti uređenju evidencije nekretnina, boljem korištenju objekata i rješavanju trauma oko krova nad glavom ipak to je, rekao je, "priznavanje poraza državne uprave u borbi za uređeni, urbanizirani prostor".

Bačić napominje da se novi zakonski prijedlog bitno razlikuje od važećeg jer je njime bitno proširena legalizacija na osjetljiv i važan prostor poput zaštićenog obalnog područja, na vrijedna poljoprivredna zemljišta i na područja šuma, a legalizacija se omogućuje i na područje kulturno-povijesne cjeline uz potvrdu konzervatorskog odjela.

Dvojbeno je, kaže Bačić, da se stvara daljnja nejednakost građana koji danas podnose zahtjeve za legalizacijom jer oni koji su bespravno gradili sada legaliziraju objekte po skrećenom postupku.

Na to je upozorio i Damir Kajin (IDS). "Ne možemo bespravne graditelje dovoditi u povoljniji položaj od onih koji grade legalno", ustvrdio je. Ocijenio je kako se prijedlogom zakona neće zaustaviti bespravna gradnja, ali i dodao kako je "bolje legalizirati nego rušiti" kako bi državni proračun mogao uprihoditi novac, a vlasnici zgrade staviti na tržište.

Igor Češek rekao je da će HDSSB podržati zakonski prijedlog jer ga smatra kvalitetnijim od predhodnog. Ujedno je apelirao na Vladu da troškove legalizacije svede na minimum.

"Pokušavamo napraviti manju nepravdu i ispričavam se svima koji su dosad poštivali svu potrebnu proceduru u gradnji objekata", rekao je Ivica Mandić (HNS) i dodao da će se novim zakonskim prijedlogom bespravni graditelji "staviti u sustav" kako bi plaćali komunalije i sve ono što koriste jer do sada nisu plaćali ništa.

"Bez legalizacije, bio bi uskraćen i gospodarski razvoj, a građani koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom ostali bi bez poticaja", rekao je Mandić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
14/1/11

kutuzov, 21.06.12. 13:41

Svima koji su sve svoje dozvole plaćali, čekali po šalterima, molili, kumili, dizali kredite, ova je vlast jasno i glasno ovakvim potezom poručila - vi ste majmuni! Jedan od takvih majmuna sam i ja. Moj susjed, općinska manga u SDP-u, je za to vrijeme izgradio kuću na divljaka i sad će mu to legalizirati za 9 puta nižu cijenu od one koju sam platio ja koji sam se držao zakona kao pijan plota. Da li vlada ovim potezom stimulira banditsko ponašanje? Dakako da stimulira.


registracija
24/7/11

mrvek, 21.06.12. 18:09

kutuzov zar to isto nije radila i prošla vlast???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika