21.06.2012. / 15:12

Autor: Hina

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga Dodataka Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, a prema kojem bi se smanjila materijalna prava zaposlenika i smanjile plaće.

Željko StipićŽeljko StipićPredsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga Dodataka Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, a prema kojem bi se smanjila materijalna prava zaposlenika i smanjile plaće.

Stipić je na današnjoj konferenciji za novinare, osudio prijedlog novih vladinih mjera, rekavši da bi se kroz smanjenje plaća i drugih primanja još više povećalo zaostajanje plaća u školstvu, od nekih 560 do 120 kuna u odnosu na prosječnu plaću od Hrvatskoj. Prema njegovim riječima Vlada u idućoj godini planira na zaposlenim u osnovnom i srednjem školstvu uštedjeti ukupno oko 706 milijuna kuna ili prosječno nešto više od 10 tisuća kuna po zaposleniku. Tvrdi da će Vlada smanjenjem prava zaposlenika uštedjeti oko 326 kuna na svaku godinu staža, oko 160 milijuna kuna na prosvjetnom dodatku, 40 milijuna na jubilarnim nagradama te po 90 milijuna kuna na regresu i božičnici, što je sindikatima neprihvatljivo. Tako primjerice po izračunu sindikata po tim predloženim izmjenama Dodatka na staž s 0,5 na 0,3 posto zaposlenici s npr. stažem od 33 godine ostali bi bez 546 kuna u brutto iznosu i 308 kuna u netto iznosu, tvrdi Stipić.

Iznio je niz kritika prema vlasti, za koju je rekao da je nesposobna i nevjerodostojna ocjenivši da će način na koji želi riješiti gospodarsku krizu u zemlji dovesti do još veće krize. Ako "prođu" ova smanjenja prava zaposlenika u državnom i u tzv. "realnom" sektoru, moći će se smanjiti još više prava zaposlenika, ustvrdio je poručivši kako te mjere ne smiju proći. Kao dokaz nevjerodostojnosti pozvao se i na izjave ministra finacija Slavka Linića, koji je rekao da se u proračunskim uštedama neće "dirati plaće".

Optužio je Vladu i resorna ministarstva da su "vodili socijalni dijalog preko medija", a bez pravih sastanaka i pregovora sa sindikatima.

Naglasio je da su hrvatski sindikati pred najvećim kušnjama od svog osnutka te da zbog obveza prema svojim članovima na te mjere ne smiju pristati u kolektivnom pregovaranju.

Stipić je za jesen najavio veliko mobiliziranje članstva za aktivnosti koje će sindikati organizirati, no nije precizirao o kojim je aktivnostima riječ.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 21.06.12. 18:09

Sindikati gdje ste bili do sada, muljare jedne. MRŠ!!!!!!!!!!!!


registracija
9/3/10

nostradurus, 21.06.12. 18:14

Sindikati drve i dalje u krivom smjeru. Ne razumiju da se položaj radnika ne može očuvati jer je u pitanju ekonomsko izrabljivanje preko kredita - privatnog bankarskog novca. Ako ne uvaže ovu činjenicu, njihova borba će biti dugoročno neuspješna.
-------------------------------------
scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


registracija
22/3/11

vferari, 22.06.12. 09:33

Ovi sindikalisti ko da žive u tunguziji ,jedno su prav drugo su mogućnosti.Po ustavu svi imamo pravo na rad pa ipak ih 320000 nema posla i šta sad oće sindikalisti imaju sigurnu plaću kakvu takvu sigeran posao i traže od bjednika koji jedva ili nikako preživljavaju da gospodi osiguraju božićnice regrese darove za dijecu ma koga ćete vi okupiti tko vas plaća tko vas hrani, hipotetski gledano što bi se dogodilo da godinu dana ne radite školska godina bi prešla u drugu đaci bi izgubili jednu godinu i to je sve.Šta bi se dogodilo da stane industrija zdrastvo za 2 mjeseca pocrkali bi od gladi prljavštine i boleščine.Gospodine sindikalistu shvati da nije vrijeme ucijena i da imaš sa čime ucijenjvati vrijeme je razuma saradnje riješavnju problema na što bezbolniji način za sve svi se moraju odreći nečega pa tako i vi nesposobni sindikati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika