21.06.2012. / 16:28

Autor: Hina

Nastavljaju se konzultacije o novoj srbijanskoj vladi

Predsjednik srbijanske Demokratske stranke (DS) Boris Tadić, za kojeg se očekuje da će biti novi srbijanski premijer ako ta stranka bude predvodila novu vladu, razgovarao je s predsjednikom Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađanom Dinkićem, izvješćuju u četvrtak beogradski mediji, podsjećajući kako u posljednjih godinu dana među njima skoro da nije bilo izravne komunikacije.

Boris TadićBoris TadićPredsjednik srbijanske Demokratske stranke (DS) Boris Tadić, za kojeg se očekuje da će biti novi srbijanski premijer ako ta stranka bude predvodila novu vladu, razgovarao je s predsjednikom Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađanom Dinkićem, izvješćuju u četvrtak beogradski mediji, podsjećajući kako u posljednjih godinu dana među njima skoro da nije bilo izravne komunikacije.

Razgovor je, kako se doznaje, održan u srijedu poslijepodne i trajao je oko dva sata, no ostalo je nepoznato o čemu su razgovarali.

Navodeći kako je to bio njihov prvi razgovor poslije više od godinu dana otkako su se ozbiljno sukobili, nakon čega je Dinkić izišao iz vlade koja je rekonstruirana, dnevnik ''Press'' neslužbeno prenosi kako je Dinkić za svoju stranku u novoj vladi tražio ministarstvo gospodarstva i financija, ministarstvo za regionalni razvoj, lokalnu samoupravu i Nacionalni investicijski plan te mjesto potpredsjednika vlade bez portfelja.

Beogradski tjednik ''Nin'' u najnovijem izdanju u četvrtak je objavio intervju s Mlađanom Dinkićem, u sklopu kojeg objavljuje i dio neformalnog razgovora poslije intervjua u kojemu on pokazuje navodnu pisanu poruku predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića o tome da ''Rusi ne žele Tadića za premijera''. Upitan zašto to ne pokaže Tadiću, Dinkić je odgovorio da "nema komunikaciju s njim''. ''Nin'' dodaje kako je, unatoč Dinkićevu protivljenju, list smatrao da je u interesu javnosti objaviti ovu informaciju.

U Srbiji se do kraja tjedna očekuje zajednički sastanak Tadićeva DS-a s Dačićevim SPS-om, Liberalno demokratskom partijom (LDP) Čedomira Jovanovića i Dinkićevim URS-om. Taj sastanak bi mogao biti odlučujući za to hoće li vladu formirati te četiri stranke sa svojim pratećim koalicijama ili će se povećati šanse da novu vladu predvodi Srpska napredna stranka (SNS), koja je u novom parlamentu dobila najviše zastupnika.

Dačićev SPS i Tadićev DS bili su glavni partneri u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji, u kojoj je bila i Dinkićeva stranka, no Dinkić je posljednjih godinu dana otvoreno kritizirao Tadića da je, uz funkciju predsjednika države, kao čelnik DS-a uzurpirao i premijersku dužnost.

Dačićev SPS je već prije, kao drugi partner u vladi, objavio kako ne prihvaća da novu vladu, uz Tadićev DS kao glavnog partnera SPS-a, čini samo Jovanovićev LDP, bez Dinkićeva URS-a jer, po Dačićevim riječima, SPS ne želi da vlada ovisi o Jovanovićevu LDP-u zbog stajališta te stranke o Kosovu i Republici Srpskoj.

Dačićev SPS i Dinkićev URS u nedjelju su dogovorili zajednički nastup u nastavku pregovora o formiranju vlade te da će njih dvojica ubuduće zajedno sudjelovati u pregovorima s čelnicima Tadićeva DS-a.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika