21.06.2012. / 18:01

Autor: Hina

'Odbacite ACTA-u'

Odbor za međunarodnu trgovinu preporučio je u četvrtak Europskom parlamentu da na svojoj plenarnoj sjednici početkom srpnja odbaci Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja (ACTA), ujedno odbacivši i prijedlog Europske komisije da parlament odgodi izjašnjavanje o tome do presude Europskog suda pravde.

Odbori EP preporučuju odbacivanje ACTA-eOdbori EP preporučuju odbacivanje ACTA-eOdbor za međunarodnu trgovinu preporučio je u četvrtak Europskom parlamentu da na svojoj plenarnoj sjednici početkom srpnja odbaci Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja (ACTA), ujedno odbacivši i prijedlog Europske komisije da parlament odgodi izjašnjavanje o tome do presude Europskog suda pravde.

Već četiri odbora Europskog parlamenta odbila su ACTA-u, ali je jedino odbor za međunarodnu trgovinu nadležan za to pitanje.

Članovi odbora odbacili su ACTA-u s 19 glasova, a za taj sporazum glasovalo je 12 zastupnika. Istim omjerom glasova odbijen je i zahtjev Europske komisije da se izjašnjavanje odgodi dok se o tome ne izjasni Europski sud pravde.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) međunarodni je trgovinski sporazum protiv krivotvorenja, koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na internet.

Vijeće EU-a je u prosincu prošle godine jednoglasno prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu. Potkraj siječnja u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice. Više zemalja Europske unije zaustavilo je u međuvremenu proces ratifikacije toga sporazuma dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet.

Nakon brojnih prosvjeda i osporavanja toga sporazuma Europska komisija je odlučila od Europskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika