22.06.2012. / 09:12

Autor: Hina

Europski mehanizam:

Odgađa se ratifikacija u Njemačkoj

Njemački ustavni sud zatražio je od predsjednika da odgodi potpisivanje ugovora kako bi mogao proučiti eventualni prigovor stranke krajnje ljevice Die Linke na tekst, zbog čega ESM neće moći stupiti na snagu 1. srpnja kao što je bilo planirano

ArhivaArhivaNjemački predsjednik Joachim Gauck iz pravnih će razloga odgoditi potpisivanje zakona o fiskalnom ugovoru i europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), zbog čega će potonji kasnije stupiti na snagu, doznaje se u četvrtak iz ureda predsjednika u Berlinu.

Njemački ustavni sud zatražio je od predsjednika da odgodi potpisivanje ugovora kako bi mogao proučiti eventualni prigovor stranke krajnje ljevice Die Linke na tekst, zbog čega ESM neće moći stupiti na snagu 1. srpnja kao što je bilo planirano.

Glasovanje u njemačkom parlamentu predviđeno je za 29. lipnja, bez potpisa predsjednika Gaucka, pa tako dokument koji odobre parlamentarci neće imati pravnu snagu. Gauck će staviti svoj potpis tek kada ustavni sud prouči prigovor koji je Die Linke najavio na tekst, za što će trebati dva do tri tjedna, rekao je glasnogovornik suda za agenciju France Presse.

Kancelarka Angela Merkel zauzela se za prihvaćanje teksta do 1. srpnja, kako bi se ESM, mehanizam namijenjen za pomoć zemljama eurozone u financijskim teškoćama, mogao ubrzo iskoristiti kao potpora španjolskom bankarskom sektoru. Tako je u četvrtak pristala na neke ustupke ne bi li pridobila dvije najveće oporbene snage (SPD i zelene) i tako osigurala dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Merkel je htjela istodobno ratificirati ugovor o fiskalnoj disciplini i ESM i tako simbolično povezati, kako je naglasila, štednju i pomoć zemljama u krizi, ali su se mnoge zemlje odlučile za odvojene procedure.

ESM je trebao stupiti na snagu u srpnju, godinu dana prije planiranog roka, a ima fond od 500 milijarda eura, 80 milijarda eura kapitala i ostatak u vidu jamstava.

ESM se ne može koristiti dok ga ne ratificiraju zemlje koje osiguravaju 90 posto sredstava, među njima i Njemačka, najveći financijaš koji sam izdvaja više od četvrtine novca.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika