23.06.2012. / 20:01

Autor: Hina

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Agencija Reuters nabavila je u subotu program nove koalicijske vlade i vidljivo je da on odražava pritisak javnosti da se ublaže uvjeti za dobivanje financijske pomoći od 130 milijarda eura kojom bi se Grčka spasila od bankrota, ali uz provođenje teških mjera

IlustracijaIlustracijaGrčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita, vidljivo je to iz plana koji će idući tjedan na summitu Europske unije vjerojatno naići na snažno protivljenje.

Agencija Reuters nabavila je u subotu program nove koalicijske vlade i vidljivo je da on odražava pritisak javnosti da se ublaže uvjeti za dobivanje financijske pomoći od 130 milijarda eura kojom bi se Grčka spasila od bankrota, ali uz provođenje teških mjera.

Bude li primijenjen u potpunosti, taj će program poništiti mnoge mjere štednje na koje je Grčka pristala u veljači kako bi osigurala i drugi paket pomoći od 2010.

Partneri iz eurozone ponudili su neke prilagodbe toga programa, ali bez radikalnog mijenjanja uvjeta, a Njemačka je osobito nesklona grčkim molbama da se uvjeti ublaže.

Grčki program sadržava poziv za dokapitalizaciju pete po veličini grčke banke ATEbanka, državne poljoprivredne banke za koju su izvori iz EU-a ovaj mjesec rekli da je među nekoliko banaka koje Europska komisija želi ugasiti. Ministarstvo financija to opovrgava.

O programu su se dogovorili čelnici tročlane koalicije okupljene nakon izbora 17. lipnja. Prvi će mu test biti dvodnevni summit EU-a idući četvrtak, a vjeruje se da će summitom dominirati tema dužničke krize koja je počela u Grčkoj, ali sad prijeti i Italiji i Španjolskoj.

U Atenu u ponedjeljak dolaze u nadzor inspektori iz financijske "trojke" koja Grčkoj posuđuje novac, EU-a, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Vezane vijesti

Nema više milosti za Grčku

Nema više milosti za Grčku

Koliko god da se može odahnuti nakon što je Grčka brzo dobila novu vladu, tako posao nije gotov. Prije svega Europa mora pokazati što može, piše u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 23.06.12. 20:26

Možda im pomogle kukuriku Plan21. To je najbolji spisak želja. :-))


registracija
12/1/11

siziff, 24.06.12. 01:25

Sa Grkljanima će biti uvjek prblema.

Mislim da je veliki zajeb šta ih nisu sada i odmah, pod hitno najurili.
Uzeli su veliki novac ugrožavajući čitavi projekt ujedinjenja EU.

Na kraju će, svejedno, morati biti najureni, prije ili kasnije.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 24.06.12. 10:25

Grci po starome,zivi dobro dok zivis,a neka drugi rade.Nije se lako odreci starih navika.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika