23.06.2012. / 20:06

Autor: Hina

Aktivisti o cinizmu najbogatijih:

'Neuspjeh Rija+20'

Nakon trodnevnog summita na kojemu je sudjelovalo 86 predsjednika država i vlada, predstavnici oko 188 zemalja konsenzusom su odobrili tekst na 53 stranice pod nazivom "Budućnost kakvu želimo"

IlustracijaIlustracijaSusret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno usmjerenom, ali bez konkretnih zadaća.

Nakon trodnevnog summita na kojemu je sudjelovalo 86 predsjednika država i vlada, predstavnici oko 188 zemalja konsenzusom su odobrili tekst na 53 stranice pod nazivom "Budućnost kakvu želimo".

Izjavu su s odobravanjem dočekali UN i Sjedinjene Države, ali su je civilne udruge oštro kritizirale zbog nedostatka ambicija.

Više tisuća aktivista izražavalo je snažno nezadovoljstvo tijekom održavanja summita, upozoravajući na "neuspjeh Rija+20".

"Raspoređuju se naslonjači na palubi Titanica dok on tone", ocijenio je Kumi Naidoo, glavni direktor Greenpeace Internationala.

Rio+20 je ipak utvrdio smjernice za daljnju borbu s pošastima što su zahvatile planet: siromaštvom, gladi, klimatskim promjenama, širenjem pustinja i crpljenjem prirodnih bogatstava.

Najvažnija odluka summita je postavljanje "Ciljeva održiva razvoja" (ODD), po ugledu na odluke UN-ova Milenijskog summita iz 2000. No njihovo je definiranje prepušteno radnoj skupini koja će svoje prijedloge iznijeti 2013., a počet će ih provoditi 2015.

Rio+20 se zauzima za "zeleno gospodarstvo", model razvoja manje poguban za planet koji će do 2050. imati 9,5 milijarda stanovnika, a danas ih ima 7 milijarda.

No zbog zabrinutosti siromašnih zemalja, određivanje "politika zelenog gospodarstva" prepušteno je svakoj pojedinoj zemlji, a u završnoj izjavi ističe se da one ne smiju biti izlika za "prikriveno ograničavanje međunarodne trgovine".

Pitanje financiranja ostalo je neriješeno: u vrijeme krize i s praznom blagajnom, bogate zemlje više ne znaju gdje bi pronašle sredstva. Prijedlog zemalja u razvoju o fondu s 30 milijarda dolara ostao je bez odgovora.

Vezane vijesti

Oceani, prašume, ugrožene vrste na prodaju

Oceani, prašume, ugrožene vrste na prodaju

Kupite koji ocean, amazonsku prašumu ili tigra sa Sumatre za smiješne svote koje nećete požaliti, ponuda je jedne nevladine organizacije koja je… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 23.06.12. 20:25

Masovno mlaćenje prazne slame. Odličan posao. To ga ne bi želio. reforma.forumhr.com


registracija
24/3/10

bagsy, 23.06.12. 21:30

@nostradurus
mislim da je i prazne slame ponestalo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika