24.06.2012. / 11:58

Autor: Hina

Vesna Pusić:

Izbor Nikolića bez utjecaja na suradnju s Hrvatskom

Govoreći o nedavnom izboru Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije, ministrica navodi kako nije bila neugodno iznenađena time nego jednostavno iznenađena rezultatima izbora u Srbiji. Ocjenjuje da je ona tu u istoj skupini sa samim predsjednikom Nikolićem

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL Photo: Jurica Galoic/PIXSELL Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je za beogradski dnevnik ''Politika'' od nedjelje kako je nedavni izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije iznenađenje, ali da neće izmijeniti hrvatsko stajalište da surađuje sa susjedima na europskim reformama i prijenosu iskustva jer je interes Hrvatske da zemlje regije napreduje ka Europskoj uniji.

Govoreći o nedavnom izboru Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije, ministrica navodi kako nije bila neugodno iznenađena time nego jednostavno iznenađena rezultatima izbora u Srbiji. Ocjenjuje da je ona tu u istoj skupini sa samim predsjednikom Nikolićem.

''Što se mene, pa i ljudi u Hrvatskoj tiče, pojavila se jedna nepoznanica, jedna nova varijabila u regionalnim odnosima. Ono na šta smo ovdje negativno reagirali bile su one izjava vezane za Vukovar i Srebrenicu, a ne na sam izbor. Što se izbora tiče, on nas je iznenadio – ni pozitivno, ni negativno ali sigurno kao 'nov čimbenik'. Dosadašnje smo poznavali, ove ne'', objašnjava Pusić u razgovoru za list "Politiku".

Upitana ima li poruku za predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića koji smatra da je nedolazak predsjednika Hrvatske Ive Josipovića na Nikolićevu inauguraciju ''uvreda za Srbiju, ne za Nikolića'', ministrica odgovara da, koliko je njoj poznato, osim jednog predsjednika, tome nitko drugi nije nazočio.

''U tom pogledu, g. Dačić, kao potencijalni mandatar kako čujem, može biti miran. To se nije odnosilo na Srbiju, čak ni na Nikolića, već na konkretne izjave'', ističe ona.

Na konstataciju novinara kako ima mišljenja da u sadašnjoj situaciji srpsko–hrvatski odnosi u najboljem slučaju mogu biti zamrznuti na razini koju su izgradili bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić i predsjednik Josipović, te da u najgorem slučaju mogu biti pogoršani, ali da nikako ne mogu biti poboljšani, ministrica izražava svoje neslaganje s takvom ocjenom te ukazuje kako to misle oni koji su više usredotočeni na osobne odnose, te da odnosi između Hrvatske i Srbije nisu i ne trebaju ovisiti od dodatnog osobnog prijateljstva.

To je, kako kaže, zgodno i to je lijep dodatak, ali, upozorava ona, to nisu međudržavni odnosi i to ne može biti kriterij za tako važne odnose između Hrvatske i Srbije. Govoreći o tim odnosima koji, kako podsjeća, uključuju rješavanje otvorenih pitanja, zajednička rješenja za neke probleme unutar regije i multilateralne skupove u regiji i suradnju oko nekih europskih tema, ministrica ocjenjuje da se oko toga može napredovati.

Na pitanje što se treba dogoditi i koliko vremena treba proći da bi Nikolić bio pozvan u Zagreb, ministrica kaže kako ona sama na to pitanje ne može odgovoriti te objašnjava kako to velikim djelom ovisi o Josipoviću jer svaki poziv ide na razini predsjednika države, pa će ondje i biti formuliran.

Potvrđujući da se iz Hrvatske s velikom pozornošću prati formiranje nove srbijanske vlade te da bi ''najdobrodošlija'' bila vlada koja bi bila spremna surađivati s Hrvatskom, Pusić ističe kako je Hrvatska svakako spremna surađivati u regiji i da joj je važno održati komunikaciju, regionalnu i bilateralnu suradnju, te dodaje kako je ''za tango potrebno dvoje''.

Pusić, govoreći o vanjskoj politici Hrvatske i drugih zemalja regije u kontekstu vanjske politike EU-a, ukazuje kako Hrvatska koja postaje članicom EU 1. srpnja 2013., a svakako u budućnosti i druge zemlje u regiji imaju prostor da im utjecaj bude veći od njihove veličine zato što dolaze s prostora koji je važan za Europu.

''Ako ni zbog čega drugog, ono zbog destabilizirajućeg potencijala koji (regija) ima i koji je kroz povijest imala. To je argument. Osjećam na vlastitoj koži u kojoj mjeri nas u tom smislu posmatraju. Ako smo mi u stanju, kao zemlje u regiji, preuzeti odgovornost za stabilnost te regije pa preko toga i za neugrožavanje stabilnosti Europe, onda je naš značaj veći od naše veličine. Imamo dodatnu vrijednost'', naglašava ministrica.

Na novinarsku konstataciju da je svojedobno predložila sklapanje bilateralnog sporazuma sa Srbijom o povlačenju međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, rješavanju sudbina oko tisuću Hrvata, vraćanju hrvatske imovine odnijete u Srbiju, o nestalim osobama i optuženima za ratne zločine, te upitana ima li tu čega novog, odgovara kako mogućnosti ima, ali da za sada sve miruje.

Počeli su, kako kaže, neki preliminarni razgovori pojedinih ministarstava, posebice pravosuđa, ali je to ostavljeno u ravni preliminarnih dogovora.

''Kada se formira (srbijanska) vlada treba vidjeti jesmo li na obje strane sposobni sjesti i dogovoriti se o načinima na koje ćemo riješiti ta otvorena pitanja. Dakle, spremni smo razgovarati o tužbama za genocid samo ako prije toga možemo postići dogovor o ostalim otvorenim pitanjima – pitanje nestalih osoba, povratka opljačkanih umjetnina i procesuiranje ratnih zločina'', rekla je Pusić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/11/11

Janko1979, 24.06.12. 12:07

Pusićka neće uradit nista drugo sto joj vec ne narede dečki iz Brisela,Londona,Washingtona..moze da prica sta hoce sada,odluke donose drugi


registracija
30/9/09

davor12345, 24.06.12. 12:53

Ih, ta nemojte kas'ti! A tko to donosi odluke u ime Hrvatske u Briselu, Londonu, Washingtonu? Hrvatska službena politika prema Srbiji je zrelo kazala i službeno pokazala na kakvim principima želi razvijati odnose sa susjedima, a na kakvima ne. Najmanje je što ti odnosi trebaju biti su oni na temeljima dnevne politike ili politikanstva. Lako je iz oporbe "serendati" o tome! Hajde vi dečki dođite na vlast pa "gradite" odnose sa susjedima!


registracija
10/5/12

psyop, 24.06.12. 13:13

pa da. zakaj bi se vesna pusic inkomodirala? srbiju ce gnjesti sa kosovom i zakaj bi onda vesna pusic svoju kicmicu negdje, igdje podbocila? u hrvatskoj onog nekog karamarka nazivaju "opasnim elementom" a vesna na cetnika kaze "mozemo jos razgovarati o povlacenju tuzbi". hrvatska narodna stranka - burzujski wannabe otpad sa balkana. a narod bleji i jos glasa za taj isti wannabe burzujski otpad sa balkana. to im (narodu) valjda imponira jer se inace osjecaju kao malogradani. lol. a vesna ce nas i komsije "miriti" ne bi li europa izbjegla neugodnosti pa da im dvije clanice unije budu u medusobnim tuzbama. to je njihov interes, bio i ostao. a narod i dalje bleji. bee-be-e-bee-be-e. a ako se opet (ne daj bog) sranje desi, i to im pase. barem ce un i nato na nesto potrositi novac i tako odobriti svoje megalomanske, imperijalisticke budzete. zato vesna suti i pravi se glupa. lol.


registracija
10/5/12

psyop, 24.06.12. 13:14

@davor12345

pricas o "politikanstvu" u komentaru na clanak sa vesnom pusic? smijesno.


registracija
19/7/11

bubba, 24.06.12. 13:20

normalno da ne može utjecati, budući da mi vansku politiku niti nemamo, a diplomati su to samo na papiru, a ništa ne rade, na njih ne može utjecati baš ništa doli masovni otkazi, te evenutalno kazneno gonjenje.


registracija
29/11/09

Ivis, 24.06.12. 13:58

Sumnjam, da je gopodja Pusic izustila rijec "POSMATRATI", vec je to vas izum! Urednice! Uvedi lektora! Uvijet: ( zavrsena osnovna skola u Hrvatskoj)! Hvala na paznji!!!!


registracija
30/9/09

davor12345, 24.06.12. 14:00

I ove godine ima ravnih i grbavih drva!


registracija
30/9/09

davor12345, 24.06.12. 14:03

Ako netko naziva ženu "Pusićka", ženu od PsyOp bi recimo zvali PsyOpićka! Eto, to je politikanstvo!


registracija
12/11/11

Janko1979, 24.06.12. 14:37

Bubba je rekao sve ako je mislio na Hrvatsku,tu prica zavrsava...Pusićka moze da klima glavom yes or no,kao i Slovenci..al tek kad kazu velike glave.Ne smije ni da zucne,bez pitanja šefova.


registracija
1/4/07

ulomax, 24.06.12. 15:18

kad vidim popusicku, probava radi kao luda


registracija
30/9/09

davor12345, 24.06.12. 15:22

Je, kako da ne! Tebi isto kad ti žena kaže nešto, ti samo klimaš glavom Yes or No. Ne smiješ ni zucniti bez pitanja žene! A onda dođeš ovdje na portale i misliš da si poseban ili zanimljiv kad pljuješ po ženama!


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.06.12. 15:58

Današnja Njemačka je do prije 2 godine plaćala ratne reparacije iz prvog svjetskog rata, čiji je "nepravedno" izračunati iznos i doveo do nacističkog pokreta i Hitlera. Pusićka zastupa opasnu politiku po kojoj Srbi za ratne štete koje se mjere oko 30 milijardi trebaju samo simbolično vratiti pokoju ikonu ili mošte cara Lazara. Proračun RH 1995. je bio 28 milijardi kn pa samo bez kamata Pusićka oprašta svojim Srbima preko 5 godišnjih proračuna. Tko je njoj dao mandat i gdje je legitimitet takve politike?


registracija
13/10/09

branimir, 24.06.12. 16:31

@Zvonko
!Tko je njoj dao mandat i gdje je legitimitet takve politike?!
dr.sc. s Pantovčaka Da Ali-Možda.


registracija
27/8/09

Lujo1, 24.06.12. 17:51

Marš glupa, debela, ružna i nekompetentna štetočino!
Vrati 23 milijarde dolara koje si upropastila u Siriji!
Marš ništarijo 1000 puta!
Nestani!"!!


registracija
20/8/10

McCoy, 24.06.12. 17:54

A sta bi vi? Ponovo da ratujete? Sa ona 4 MIG-21 koji se raspadaju u vazduhu? Ili mislite da ce NATO da ratuje za vas? Prosla su ta vremena.
Naravno da ce Srbija i Hrvatska kao dve najznacajnije drzave regiona saradjivati. I naravno da ce tuzbe biti povucene jer su obe pravno i fakticki neutemeljene. Mnogima u Hrvatskoj, ako je sudeci po ovim komentarima, jos nije jasno gde su i kakvom su ekonomskom problemu.
A o placanju ratne stete mozete samo da sanjate u nekim vlaznim snovima vrelih letnih noci. Ni Nemacka nije platila sve sto je trebala.
I naravno da Pusicka prenosi sta joj u Briselu kazu. Svi politicari na Balkanu ce uskoro njenim stopama...


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 24.06.12. 20:33

hebes Srbe i Srbiju tamo vis enece ni Ptice da Slijetaju,ehhehehehheheh


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 24.06.12. 20:42

budi se istok i zapad.hahahhahah

-
Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom, nego što bi izginuli držeći linije!”, ruga im se Milošević


registracija
12/12/10

Klarens, 25.06.12. 00:47

Tko god je da je iz Sitnozubije
...................................
Na jaslama
..................................
Nije tu za nas sitnozubce
..............................
Tu je zbog pashe !!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika