25.06.2012. / 11:52

Autor: Hina

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Ovim novim sankcijama, nakon niza sankcija koje je EU donio u zadnjih godinu dana, šest tvrtaka i uprava te jedna fizička osoba dodaju se na popis onih kojima se blokira imovina i zabranjuje izdavanje vize i utvrđuje se da je embargom na prodaju oružja Siriji obuhvaćeno i osiguranje tijekom dopreme oružja

IlustracijaIlustracijaEuropska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj zemlji, priopćio je EU.

Veleposlanici zemalja EU-a prvo su se dogovorili o tom 16. paketu sankcija režimu Bašara al-Asada. Odluke su zatim potvrdili ministri vanjskih poslova koji su se sastali u Luxembourgu.

Ovim novim sankcijama, nakon niza sankcija koje je EU donio u zadnjih godinu dana, šest tvrtaka i uprava te jedna fizička osoba dodaju se na popis onih kojima se blokira imovina i zabranjuje izdavanje vize i utvrđuje se da je embargom na prodaju oružja Siriji obuhvaćeno i osiguranje tijekom dopreme oružja.

Time se htjelo urediti to pitanje što ga je potaknula Velika Britanija, pošto je britanska osiguravateljska tvrtka Standard Club netom prije toga poništila osiguranje za ruski teretni brod koji je u Siriju prevozio borbene helikoptere.

Ovaj novi paket sankcija donosi se nakon incidenta u kojemu je Sirija u petak oborila turski borbeni zrakoplov. Ankara je u nedjelju optužila Siriju da je oborila zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru, a ne u sirijskom, kako tvrdi Damask.

Vojska režima Bašara al-Asada bombardirala je u ponedjeljak četvrti Homsa, u središtu Sirije, gdje je ubijen jedan civil, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

"Četvrt Žure al-Šijah žestoko su bombardirale vladine snage, pokušavajući ući u nju", rekao je OSDH, dodajući da je u četvrti Al-Karabisu snajperist iz zasjede ubio jednog civila u noći na ponedjeljak.

Stanovnici Homsa u priopćenju su uputili međunarodnim organizacijama poziv za pomoć, upozorivši da se na njima već tri tjedna provodi "genocid".

"Jedan od najstrašnijih zločina događa se pred vašim očima a vi i dalje ne pritječete u pomoć žrtvama. U Siriji se ne događa politički sukob, već genocid, etničko čišćenje", ističe se u priopćenju.

Vrhovno vojno vijeće Slobodne sirijske vojske (FSA, koju čine dezerteri), upozorilo je na "novi pokolj" u Homsu, optuživši režim da se priprema poslati na Homs pojačanje sa stotinjak tenkova i pozivajući arapske, islamske i prijateljske zemlje da učine nešto kako bi spasile stanovnike toga grada.

Usto je jedan sirijski general prebjegao u Tursku u noći na ponedjeljak, izvijestila je turska novinska agencija Anadolija, čime se broj sirijskih generala prebjeglih u Tursku popeo na 13.

General, čiji identitet i dužnost agencija ne navodi, ušao je u Tursku iz pokrajine Hataja, na jugu zemlje, u pratnji dvojice brigadira, 30 vojnika i njihovih obitelji, što je skupina od 196 ljudi, među kojima je veći broj žena i djece, navodi Anadolija.

U turskim izbjegličkim logorima trenutačno je 33.079 Sirijaca koji su pobjegli zbog sukoba u njihovoj domovini, po podacima koje je u ponedjeljak objavila Uprava za krizna stanja (AFAD).

Vezane vijesti

Rusija za veliki sastanak o Siriji umjesto sankcija

Rusija za veliki sastanak o Siriji umjesto sankcija

Rusija je u subotu ponovila poziv za veliki međunarodni skup o Siriji, rekavši da bi sankcije ili vojna intervencija "samo pogoršali ionako tešku… Više

Komentari

registracija
15/11/11

buco091, 25.06.12. 12:39

Amerikanci i globalna politika.Najprije ruše sekularne režime u ime demokracije da bi uveli u vlast militantne islamiste,kako bi zatim pod izlikom borbe protiv terorizma vojno ovladali prostorom.Očigledno je. Treba vojno ovladti Sirijom i okružiti Iran.Sva sreća da tome ne nasjeda Rusija što se za EU ne bi moglo reči.


registracija
15/11/11

buco091, 25.06.12. 12:40

Ne govorim na pamet,Vidi događaje u Libiji i Egiptu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika