25.06.2012. / 19:35

Autor: Hina

Odgovor na Jovanovićev 'konsenzus'

S HDZ-om 'za stolom'

"Dakle, mi moramo nalaziti rješenja, a oporba u parlamentu bi trebala biti konstruktivna, što znači da bi i oni trebali doprinijeti u traženju rješenja koja bi Hrvatsku što je moguće prije izvukli iz krize", rekla je Opačić

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je, komentirajući izjavu predsjednika RH Ive Josipovića o potrebi konsenzusa u bitnim nacionalnim pitanjima, ocijenila kako je poanta svih govora na današnjoj sjednici Vlade u povodu Dana državnosti bila da u stanju u kojem se nalazimo svi moramo biti konstruktivni.

"Dakle, mi moramo nalaziti rješenja, a oporba u parlamentu bi trebala biti konstruktivna, što znači da bi i oni trebali doprinijeti u traženju rješenja koja bi Hrvatsku što je moguće prije izvukli iz krize", rekla je Opačić dodavši kako je teško komentirati govore drugih te da misli kako bi predsjednik puno bolje sam mogao pojasniti što je mislio.

Na upit novinara može li ona zamisliti da premijer Zoran Milanović s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom sjedne i raspravlja o mirovinskoj ili zdravstvenoj reformi, Opačić je odgovorila kako ljudi u politici moraju razgovarati, pa prema tome, ona ne vidi nikakav problem u bilo kojoj vrsti razgovora.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odgovorio je potvrdno na upit novinara može li zamisliti da sjedne s nekim ministrom iz sjene HDZ-a i vidjeti strateške reforme obrazovanja za sljedeće godine.

"Da, kako ne! U nekoliko navrata sam rekao kako obrazovanje, znanost i sport nemaju stranački predznak. Dakle, jasno se opredijelila ova Vlada da su obrazovanje i znanost ključ uspjeha Hrvatske. Svatko tko ima dobar prijedlog kako da naše obrazovanje i znanost budu kvalitetniji je dobro došao", istaknuo je Jovanović.

Upitan da li i iz HDZ-a, Jovanović je odgovorio, iz bilo koje stranke i iz bilo kojeg područja društvenog života, od stranačkog do crkvenog, tko može dati doprinos da naše školstvo bude bolje, uvijek je dobro došao.

Na upit ne misli li da HDZ baš neće htjeti s njima razgovarati, Jovanović je odgovorio da onda oni ne razumiju što je interes Hrvatske. "Dakle, kvalitetno obrazovanje i znanost ne smiju patiti zbog stranačkog predznaka", poručio je.

Upitan kako komentira kritike da vrh Vlade nije bio na misi za Domovinu, Jovanović je odgovorio da uopće nema komentar. "Tko je trebao biti, bio je", rekao je.

Na isto pitanje ministar obrane Ante Kotromanović je odgovorio kako je to stvar osobnoga stava te da to nije bitno. "To je isto da me pitate zašto nitko nije došao iz HDZ-a na polaganje vijenaca. Baš me briga, mislim, tko hoće ići, nek' ide. To je osobna stvar", rekao je Kotromanović.

Ministra branitelja Predraga Matića novinari su pitali kako komentira to što obilježavanje blagdana nismo baš uspjeli promijeniti, pa danas i nema nekog svečarskoga raspoloženja. "Pa, zavisi kako to gledate. Evo, ja sam danas zadovoljan, obišli smo Mirogoj i Krematorij, i prvi puta je državni vrh zajedno s hrvatskim braniteljima, predstavnicima braniteljskih udruga, vojskom, policijom položio jedan vijenac. Pokazali smo u tom smislu jedno zajedništvo", istaknuo je rekavši kako je razočaran manjkom svečarskog raspoloženja.

"Prošao sam od Malešnice do Mirogoja, ne znam jesam li vidio tri zastave na kućama i to me jako razočaralo. To je nešto na čemu trebamo poraditi, jer ako sami nemamo poštovanja prema sebi, onda je teško očekivati da će to imati i drugi. A mi smo to zaslužili - 1991. smo pokazali. To zajedništvo devedesetih godina smo i danas zaslužili. Ako se u bilo čemu ideološki razlikujemo, mislim da se ne bi trebali razlikovati oko zastave. Zastave su ono jedinstvo oko kojega bi se konačno i svakako trebali početi okupljati", rekao je Matić.

Na upit novinara kako gleda na riječi predsjednika Josipovića, Matić je izjavio da se slaže s predsjednikovim riječima i podupire ga u tome. "Danas nema mjesta ideološkim podjelama, znamo da smo u teškoj gospodarskoj krizi, znamo na žalost i tko nas je do toga doveo i zašto nam je tako kako nam je. Jedan konsenzus oko tih ključnih stvari u državi mora postojati, da se izvučemo iz gospodarske krize, onda će nam svima biti bolje", rekao je Matić.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić je na pitanje novinara odgovorio da mu je Dan državnosti radni. "Pripremam se za posjet Crnoj Gori. Dakle, sutra krećem u Dubrovnik, također na radni sastanak sa županom oko rješavanja nekih problema koji se tiču i Shengena i prijevoza robe prema krajnjem jugu, gdje bi i Dubrovačko-neretvanska županija trebala promijeniti prostorni plan ukoliko želimo da bude nesmetan provoz robe, nevezano uz bilo koju opciju da li gradnje koridora, da li mosta. To se ne može napraviti za tri do četiri godine, a moramo što je moguće jednostavnije i fleksibilnije riješiti problem prelaska robe od 1. srpnja 2013.", kazao je Hajdaš Dončić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 25.06.12. 20:33

A stvarno sam se toplo nadao da će ovi, ako se već ne slažem ideološki s njima, donijeti barem neke nove ideje i pokrenuti rast i razvoj, a oni samo prodaju maglu.

Danas traže potporu za izmjene Zakona o radu a jučer su potpisivali peticije za referendum.
Danas dižu poreze i cijene svih energenata a jučer su poseban porez nazivali haračem.
Danas traže potporu opozicije s osnova nacionalnog interesa zbog krize a do jučer ih nije zanimao konsenzus u izlasku iz krize, nego samo vlast.
Zar za 8 godina priprema preuzimanja vlasti nisu u stanju sami voditi državu? Jedino što nude su alibiji.


registracija
18/2/12

Mirni, 25.06.12. 20:36

Pa zašto ne rješite taj prelaz robe preko teritorija BH najobićnijim balonima ili Zepelinima. Ovo bi bio beznačajni trošak u odnosu na dosadašnje prijedloge.


registracija
22/6/12

Mislavr, 26.06.12. 07:31

Manjak svečarskog raspoloženja? Pa zašto ste 2001. mijenjali datume državnih blagdana, pa više nitko ne zna što je koji dan? Licemjeri, fuj.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 26.06.12. 08:56

Rjesenje je tako jednostavno ----SVI koji su POKRALI PARE NEK IH VRATE ,,,,i bice im oprosten ZATVOR......


registracija
15/6/12

alians, 27.06.12. 08:32

vonko
prosto da covjek ne povjeruje....Vi isti kao i stranka kojoj pripadate su bnas upravo doveli do ovog stanja.....na moje osobno razocarenje....istima osobno pripadam?????


registracija
29/4/09

florenz, 27.06.12. 13:13

Suradnja s HDZ-om kao oporbom, mora biti bez bilo kakvih ucjena s njihove strane. Neka g- Kosor prvo pokupi sve kasmene-temeljce bez osiguranih sredstava, a na izgradnju Pelješkog mosta treba pristati jedino ako ga financira HDZ iz pokradenih novaca prilikom svih javnih investicija pri izgradnji cesta, tunela, carine, ostalih javnih firmi. Što se tiče g. Karamarka kao budućeg premijera na narednim izborima - malo sutra. Građani su itekako osjetili vladavinu HDZ-a koja nas je dovela na prosjački štap, pa se sada zbog njihova zaduživanja i zanemarivanja proizvodnje moramo toliko toga odricati. A morat će i naša djeca. Možda i unuci. Potpis ugovora za stupanje u EU možda će mladima dobro doći da imaju gdje zarađivati kruh svagdašnji i steći pristojne mirovine. A što će njihova djeca rasti u drugim zemljama samo je posljedica promašene HDZ-ove "pronatalne" politike. Jednom su Hrvatsku upropastili. Treba li im nova šansa za isto s g. Karamarkom na čelu? Za njihovog sadašnjeg predsjednika vrijede one stare narode:
Vuk dlaku mijenja ali ćud nikada!
Dosao svoj svome!
S kim si - takav si!
Našao lonac - poklopac!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika