26.06.2012. / 09:29

Autor: Hina

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Međunarodni uspjeh Lustig je postigao radeći na seriji "Vjetrovi rata", što ga je potom dovelo i do suradnje sa Stevenom Spielbergom i do Oscara za produkciju "Schindlerove liste" 1994. godine

ArhivaArhivaIstaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF), potvrđeno je u ponedjeljak iz direkcije SFF-a.

"Branko Lustig istaknuti je filmski profesionalac, koji je na najbolji način pokazao da talent, rad, profesionalnost i posvećenost ruše sve geografske i nacionalne barijere", stoji u priopćenju SFF-a.

Počasna nagrada Srce Sarajeva dodjeljuje se pojedincima u znak priznanja za izniman doprinos afirmaciji i razvitku filmske umjetnosti.

Iz SFF-a podsjećaju da je Lustig dvostruki dobitnik Oscara, čovjek koji je više od pet desetljeća u filmskoj industriji, otkako je karijeru započeo angažmanom u Jadran filmu kad je radio produkciju filmova "Ne okreći se sine" i "Kozara", u kojemu je i glumio.

Međunarodni uspjeh Lustig je postigao radeći na seriji "Vjetrovi rata", što ga je potom dovelo i do suradnje sa Stevenom Spielbergom i do Oscara za produkciju "Schindlerove liste" 1994. godine.

Otad Lustigov angažman u Hollywoodu obuhvaća produkcije brojnih filmskih hitova, poput "Mirotvorca" s Georgeom Clooneyjem i Nicole Kidman te suradnju s redateljem Ridleyjem Scottom, za čiji film "Gladijator" je nagrađen drugim Oscarom u karijeri.

Iz SFF-a ističu kako je Branko Lustig najuspješniji filmski profesionalac iz ovog dijela svijeta, koji je pritom ostao je vjeran regiji iz koje je potekao, što je potvdio povratkom u Hrvatsku u kojoj je rođen.

Prije Lustiga počasnu nagradu Srce Sarajeva dobivali su direktori filmskih festivala u Veneciji i Berlinu Marco Mueller i Dieter Kosslick, redatelj Mike Leigh i glumac Steve Buschemi.

Vezane vijesti

Obrazovni sustav u BiH - "kovačnica mržnje"?

Obrazovni sustav u BiH - "kovačnica mržnje"?

"Školokrečina“ je zbirka objavljenih tekstova Nenada Veličkovića u kojima autor govori o ozbiljnim propustima u obrazovnom sustavu BiH. Podnaslov… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika