26.06.2012. / 13:07

Autor: Nacional.hr

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Tijekom 2012. broj mobilnih uređaja s internetskim pristupom premašit će sedam milijardi: broj računala bit će veći od broja stanovnika na Zemlji

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga. Tijekom 2012. web će ući u fazu u kojoj će broj mobilnih uređaja s pristupom internetu (u što se ubrajaju prijenosna računala, uključujući ultrabookove, pametni telefoni, tablet-računala, čitači itd.) premašiti brojku od sedam milijardi - prvi će put u povijesti broj računala biti veći od broja stanovnika na Zemlji.

U fazi "interneta stvari", koju karakterizira stvaranje količine informacija jednake onoj stvorenoj od početaka civilizacije do 2003., naglasak će sve više biti na kvaliteti korisničkog okruženja i kreativnosti korisnika, koji se više neće zadovoljavati jednostavnim "konzumiranjem" sadržaja, već će željeti sudjelovati i u njegovu stvaranju. Intelov Ultrabook uređaj je osmišljen za upravo takve korisnike.

Prema Intelovim predviđanjima, do 2015. godine broj će se mobilnih uređaja udvostručiti i dosegnuti brojku od petnaest milijardi. U prosjeku će za svakog korisnika postojati dva uređaja sa zasebnim IP adresama. Budući da će stvarni broj korisnika narasti s dvije na tri milijarde, količina internetskog prometa nastavit će se povećavati: do 2018. će se utrostručiti te će biti veća od 4,8 zetabajta godišnje. "Čak i danas svatko od nas generira otprilike jedan gigabajt podataka dnevno, a za tri godine ta će količina biti veća od četiri gigabajta, tj. otprilike jednaka količini podataka sadržanoj u dva dvosatna HD filma", slikovito je Intelov direktor za odnose s javnošću Pavel Svoboda sažeo rast internetskog prometa. Zbog takvog će porasta količina podataka koje treba pohraniti porasti za pedeset posto.

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

· na globalnoj se razini prenese 639.800 GB IP podataka

· preuzme se 47.000 aplikacija

· unese se više od dva milijuna upita za pretraživanje na Googleu (prije godinu dana taj je broj iznosio svega 694.455)

· pošalje se 204 milijuna poruka e-pošte (prije godinu dana svega 168 milijuna)

· 277.000 korisnika prijavi se na svoje račune na Facebooku

· pogleda se 6 milijuna web-stranica

· na YouTube se prenese 30 sati videozapisa te se reproducira 1,3 milijuna videozapisa

· na Twitteru se pojavi 100.000 novih tweetova, a toj se mreži pridruži 320 novih korisnika

· na Wikipediji se objavi šest novih članaka ili unosa

· registrira se 1300 novih mobilnih telefona

Vezane vijesti

Nove IP adrese: kraj anonimnosti na internetu?

Nove IP adrese: kraj anonimnosti na internetu?

IP-adresa je slična poštanskom broju računala. Kada se privatno računalo priključi na Internet, on dobija nasumično izabranu adresu. Ona služi kao… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.06.12. 15:07

internet je donio više demokracije, znanja i boljitka čovječanstvu nego li sve vlade svijeta u zadnjih 20 godina. Sada sam treba paziti da političari ne upropaste internet kao što mogu upropastiti sve druugo.


registracija
15/6/12

alians, 27.06.12. 09:32

ankicascreiber
s jedne strane se slazem sa Vama...s duge strane ne....pogledajte sta se dogada velikoj licnosti Wikilinksa-Andreju.....koji je isti omogucio sitnim dusama da saznaju sta mocnici niasle i planiraju....pogledajte negov krizni put....osobno sam se angazovala za slobodu rijeci i slobodu istine koju nam je isti omogucio,,,,ali politika je malo jaca stvar od demokracije.....dirnes li u njih dogodit ce ti se ista stvar......drugim rijecima odgovor je upropastili su isti internet vec odavno....dokaz sudenje Wikilinsu i Andreasu(kad se nista ne nade onda se nade dokaz silovanja,,,,,bilo bi smijesno da nije zalosno....)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika