26.06.2012. / 16:29

Autor: Hina

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je potonja u petak "bez ikakva upozorenja" oborila turski borbeni zrakoplov u Sredozemnome moru.

Tayyip ErdoganTayyip ErdoganTurski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je potonja u petak "bez ikakva upozorenja" oborila turski borbeni zrakoplov u Sredozemnome moru.

"Pravila postupanja turskih oružanih snaga odsad se mijenjaju. Svaki vojni subjekt koji dolazi iz Sirije, a bude prijetnja i sigurnosna opasnost na turskoj granici, smatrat će se vojnom metom", rekao je Erdogan u parlamentu, gdje je oštro osudio sirijski režim.

U petnaestminutnom govoru pred zastupnicima svoje stranke Pravde i razvoja (AKP, proistekao iz islamističkog pokreta), osudio je "neprijateljski čin" i "kukavički napad režima (predsjednika Bašara) al-Asada" na Tursku.

"Najnoviji događaj pokazuje da je Asadov režim postao jasna i neposredna prijetnja sigurnosti Turske kao i samog njegova naroda", kazao je.

Usto je rekao da je turski zrakoplov F-4 Phantom oboren tijekom vježbe u međunarodnom a ne u sirijskom prostoru, kao što tvrdi Damask.

"Neka nitko ne misli da je naša hladnokrvnost (u vezi s tim izgredom) znak nemoći", dodao je, uz buran pljesak zastupnika.

Erdogan je istaknuo da će njegova zemlja i dalje podupirati sirijski narod sve dok ne padne "okrutna diktatura" predsjednika Bašara al-Asada u Damasku.

"Sirijski narod je naš bratski narod. Turska će na sve načine podupirati sirijski narod sve dok se ne izbavi od nasilja i pokolja tog krvnika i njegove klike", rekao je.

Vezane vijesti

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Laurent Blanc, izbornik francuske nogometne reprezentacije, može biti vrlo zadovoljan zadnjom provjerom svoje selekcije pred Euro. Francuska je u Le… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 26.06.12. 22:45

Koji idiot!
Okreće pilu naopako i misli valjda kak su svi osim njega i klintonove debili!
Pa nije sirijski avion ušel u Tursku, neg je turski ušel u Siriju i kaj bi svaka suverena država koja drži do sebe (naravno osim Hrvatske koja viri iz guzice svakom prdonji) napravila?
Pa zrušila i uljeza i očekivala od Turaka ispriku, a gle ti ovog prdonju čiji su preci nabijali ljude na kolce kak se je uzjogvunil.
Marš budaletino!!


registracija
9/1/08

caballero, 27.06.12. 06:07

Americki dupeuvlakac je podmetnuo kukavicje jaje da ameri vide kako ce Sirijci(citaj Rusi) uzvratiti.
E sad kd je Rus opalio po njonji sad Turcin kenja u parlamentu tj, ceka dalja naredjenja.


registracija
9/5/12

pravednik3, 27.06.12. 09:39

Potpuno se slažem s kolegama komenattorima. Iza ovoga stoji Amerika, koja se više ne smije uključivati u nove sukobe pa traži regionalne sile da odrade posao za nju - a dobro bi došli i sirijski naftni izvori Turskoj, zar ne!
Sjećate se: Ameri su poslali razarač u Tonkinški zaljev - vijetnamske nacionalne vode i kad su ga vijetnamci napali to su iskoristili kao pozivnicu za početak vijetnamskog rata.
Turska je poslala avion u sirijski zračni prostor i kad su ga sirijci/rusi srušili sada vrišti akko više neće dozvoliti da sirija ulazi u njen zračni prostor?!!! To mogu popušiti samo europljani koji slijepo vjeruju cnn-u i drugim cijinim službama.
I onda mi hrvati (čitaj nato pakt) izražavamo punu podršku turskoj! U čemu? Daljnjim povredama sirijske granice, daljnjem lifranju komandosa obučenih u nenaoružane civile u siriju (vidi Libija)...
Koji se to nenaoružani civili mogu tri-četiri mjeseca tući s vojskom koja je jedna od najspremnijih na svijetu!??? i koja se ne raspada poput ondašnje jna.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 27.06.12. 10:17

3 komentara i sva tri pljuju po Americi i Turskoj! Imate li vi ljudi ikakvih pametnijih poslova osim da vase ideoloske i svake druge frustracije lijecite na stranicama ovog portala?
Btw, odnosi US i Turske nisu nikada bili gori, zato ne pisite notorne budalastine samo kako bi se vidjelo kako ste jako "pametni"!


registracija
12/11/11

Janko1979, 27.06.12. 14:49

odgovorit ce i Rusi i Kinezi


registracija
12/1/11

bozhidar, 27.06.12. 16:02

ne nisu, loliko je meni poznato, odnosi izmedju u.s i turske ikad bili najgori sto setice syrije; zapravo, nisu, po meni, ikad bili bez manje nesuglasica.
sto se tice izraela, grcke, itd, to iziskiva mnogo razmatranja cinjenica, itd., prije nego sto se da reci o odnosima amerike i turske sa grckom i drugim zemljama.
osim toga syrija je sad u civilnom ratu, a turska uzima stranu pobunjenika [izgleda raznih islamista, koji ce vjerovatno pokusat uspostavit theokraciju tu], sto cini povredu Syrijskog prostora mnogo opasnijom nego povredu granica sa jednom zemljom koja je u miru i prijateljstvu sa u.s, natom, et al.


registracija
4/6/12

Mesić, 28.06.12. 01:01

O turciiii... našao sam vodu. A gdje si je našao? Na donjoj pipi. Hoće te li turci vode?


registracija
4/6/12

Mesić, 28.06.12. 01:02

Kad vidim ove prljave turke, nije mi jasno kak mi živimo sa ovim bosanskim muslimanima!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika