Objavljeno u Nacionalu br. 364, 2002-11-06

Autor: Maroje Mihovilović

Britanska vladarka u neviđenom presedanu

Kraljica spasila Dianinog sobara od suda

Dugogodišnji omiljeni sobar princeze Diane Paul Burrell našao se ovih dana pred londonskim sudom kao osumnjičenik za krađu tristotinjak vrijednih i intimnih predmeta koji su pripadali poginuloj princezi te prinčevima Charlesu i Williamu: zbog svoje želje da sačuva diskreciju kraljevske obitelji gotovo je osuđen, ali ga je kraljica Elizabeta spasila prisjetivši se da mu je odobrila da čuva Dianine stvari

Paul Burrell puni naslovnice britanskog žutog tiskaPaul Burrell puni naslovnice britanskog žutog tiskaJoš se nikad na londonskom sudu Old Bailey nije dogodilo, do petka 1. studenoga, da optuženik bude spašen izravnom intervencijom britanske kraljice Elizabete II. Taj je optuženik 44-godišnji Paul Burrell, nekadašnji sobar kraljičine snahe, princeze Diane, koja je za njega tvrdila da je njen najvjerniji prijatelj pa ga je nazivala Stijena, jer je uvijek čvrsto stajao uz nju.

Kada je čuo za njenu smrt Burrell je smjesta odjurio u Pariz. On je s nje skinuo okrvavljenu haljinu, te stavio jednu njoj dragu haljinu, koju je donio iz Londona. Čak ju je i našminkaoBurrell je bio optužen da je nakon smrti princeze Diane 1997. iz njenog doma u palači Kensington ukrao više od 300 njenih osobnih predmeta i sakrio ih u svojoj kući. Među njima je, osim dragocjenosti, bilo i mnogo dokumenata i pisama, a policija je njihovu vrijednost procijenila na 6 milijuna funti, a možda bi na dražbama postigli i mnogo veću cijenu. Kad je protiv Burrella još u kolovozu 2001. podignuta optužnica, iz policijskih izvora se tvrdilo da se na temelju te ukradene imovine princeze Diane Burrell naglo obogatio, kupio luksuznu kuću izvan Londona i živio raskošno iako je bio nezaposlen. A brojni svjedoci vidjeli su Burrella kako je danima nakon Dianine smrti kroz stražnja vrata palače Kensington iznosi kutije s raznim predmetima.

Policija je isprva tvrdila da je ukrao 342 predmeta, pa je taj broj smanjen na 328, a na kraju je objavila listu od 310 predmeta, koji su u siječnju 2001. nađeni u pretresu Burrellove kuće u Berkshireu. Iz palače je odnio brojne Dianine haljine i druge odjevne predmete, nekoliko spavaćica, mnogo predmeta za svakodnevnu upotrebu, dragocjenosti, sablje, umjetničke slike i kipove.

Burrell je iz palače odnio i brojne osobne i obiteljske stvari pa su kod njega nađeni crteži Dianinih sinova, dopisnice koje je ona s njima izmjenjivala, intimna pisma koja je njezin sin William pisao svojoj guvernanti u doba kad su mu se roditelji razvodili. Bila su tu i neka vrlo intimna pisma Diane Williamu. Burrell je odnio i neke Williamove igračke, kao što je bič iz filma o Indiani Jonesu, te slika glumaca iz serije “Spasilačka služba” s potpisom glumca Davida Hasselhoffa. Burrell je odnio i tri uokvirene slike Williama s manekenkama Naomi Campbell, Claudijom Schiffer i Christie Turlington. Bilo je tu i mnogih drugih fotografija mladih prinčeva, ali i slika princa Charlesa te fotografskih negativa na kojima su Charles, prinčevi ili Diana. Nađeni su i predmeti iz prostorija u palači koje su pripadale princu Charlesu. Burrell je odnio i korespondenciju između princeze Diane i njenog brata Earla Spencera. Tu je i mnogo gramofonskih ploča, kaseta i CD-a po kojima se moglo vidjeti kakav joj je bio glazbeni ukus. Slušala je Wagnera, Bacha, Albinonija, Čajkovskog, “Traviatu”, “Turandot”, Tinu Turner, Cliffa Richarda, Philla Collinsa, Michaela Jacksona, Eltona Johna, sastav Abba.

Nakon što je u ljeto prošle godine podignuta optužnica, Burellova supruga Maria tvrdila je da je njezin muž nevin. No govorilo se da bi se i ona mogla naći na optuženičkoj klupi jer je navodno otkriveno da je nosila Dianine haljine, a čak se pod istragom bio našao i Burrellov brat Graham za kojeg se sumnjalo da je raspolagao ukradenom imovinom. No ni brat ni supruga nisu se našli pod udarom pravosuđa.

Burrell se držao diskretno, kao što je navikao u 26 godina na raznim poslovima radio u kraljevskom kućanstvu, od toga 11 godina kao Dianin sobar.

Paul Burrell rodio se 1958. u rudarskom selu Grassmore u engleskoj pokrajini Derbyshire kao srednji od tri sina vozača rudničkog kamiona Grahama i čistačice Beryl Graham. Kad je imao osam godina roditelji su ga odveli u London da gleda smjenu garde pred Buckinghamskom palačom, a to ga se toliko dojmilo da je tada rekao majci: “Jednom ću ovdje raditi!” Hotelijersku školu završio je s najboljim ocjenama. Dobio je tada dvije ponude za posao, jednu iz Buckinghamske palače, a drugu od tvrtke “Cunard” koja ima brodove za krstarenje. Njegova majka, koja je žarko željela da joj sin radi u Buckinghamskoj palači, zapalila je “Cunardovu” ponudu i pokazala mu samo onu iz kraljevske palače pa je 1976. počeo raditi na najnižim sobarskim poslovima, laštenju cipela i glačanju.

Već nakon godinu dana njegovi su pretpostavljeni uočili da je savjestan, povjerljiv, diskretan i pouzdan pa je počeo napredovati, dobivajući zadatke i u privatnim odajama kraljice i njezina supruga princa Philipa. Kraljica je govorila da joj je Burrell najmiliji sobar. Prilikom jednog razmještanja osoblja pristala je da Burrell zajedno sa svojom suprugom Marijom, sobaricom princa Phillipa kojom se oženio 1984., prijeđe k princu Charlesu i princezi Diani. Posebno se sprijateljio s Dianom, koja je prijateljima ispričala da se u njega može pouzdati otkako se jednom izgubila u dugačkim hodnicima palače Balmoral u Škotskoj, gdje kraljevska obitelj obično provodi ljeto, pa ju je onako izgubljenu susreo Burrell i odveo je do njenih odaja.

Prešavši k Charlesu i Diani, Burrell je, iako je bio vrlo mlad, postao šef svih sobara. S vremenom je postao bliži Diani nego Charlesu pa se Diana na njega počela oslanjati u mnogim stvarima. Burrell je bio neposredni svjedok raspadanja njihova braka, a smatrao je da je za to više kriv Charles. Diana mu se počela povjeravati. Početkom 90-ih godina on je bio jedina osoba kojoj je ona mogla reći svoje najintimnije probleme. Kad su se Charles i Diana razišli, pa se Diana iz palače St. James preselila u palaču Kenisngton, bila je zamoljena da napiše listu onoga što bi željela ponijeti sa sobom. Ona je na papir napisala samo dvije riječi: “Paul Burrell”.

On i njegova supruga Maria otišli su s Dianom u palaču Kensington, a ona se još više počela oslanjati ne njega. Burrellovoj supruzi Mariji, koja je bila slične građe kao ona, darivala je svoje haljine, a njihovoj djeci razne druge stvari. Paul i Maria Burrell imaju dva sina, koji su nešto mlađi od Dianinih sinova, ali su se dječaci često u četvero družili, a Diana ih je svu četvoricu vodila na izlete, jednom i u Disneyland. Jednom od Burrellovih sinova poklonila je pisaći stol.

Burrell je znao zašto se Diana posvađala s majkom pa s njom nije razgovarala četiri mjeseca prije smrti, te kako je bila ljuta na svog brata Earla Spencera kad ga je zamolila da joj omogući da se iz Londona preseli u njihovu obiteljsku kuću u Althropu, kojoj je nakon smrti njihova oca on postao vlasnik, a on je od nje zatražio da mu plaća 12.000 funti mjesečne najamnine. Znao je sve i o njenoj vezi s bojnikom Jamesom Hewittom te je nakon Dianine smrti iz palače uklonio prsten koji je Hewitt darovao Diani. Na putovanja u inozemstvo često je vodila samo njega, pa ju je pratio i u Angolu gdje je agitirala za zabranu pješačkih mina.

Na dan Dianine smrti 31. kolovoza 1997. ona je Burrella nekoliko puta zvala iz Pariza te je s njim telefonirala više od sata. Kad je čuo za njenu smrt, Burrell je smjesta odjurio u Pariz, jer je njemu prepušteno da se pobrine za njeno mrtvo tijelo. On je došao u mrtvačnicu i njeno tijelo smjesta prepoznao vidjevši crveno lakirane nokte na nogama. Skinuo je s nje okrvavljenu haljinu i odjenuo je u njoj dragu haljinu, koju je donio iz Londona. Čak ju je i našminkao. Okrvavljenu haljinu odnio je u London i zapalio je u vrtu svoje kuće. Njegovi prijatelji tvrde da je bio u takvom duševnom rastrojstvu da su mislili da će počiniti samoubojstvo. On je još mjesecima nakon njene smrti u palači sređivao njene osobne stvari a potom je otpušten.

Zaposlio se u Memorijalnom fondu princeze Diane i prikupljao dobrovoljne priloge za razne akcije kojima se trebalo održati sjećanje na Dianu. U tom svojstvu putovao je Britanijom, ali i po inozemstvu, te je bio i u SAD-u, gdje se susreo s raznim Dianinim prijateljima, među ostalima i s Elizabeth Taylor koja ga je primila u svojoj spavaćoj sobi. Počeo je dobivati pozive da drži predavanja o Dianinim humanitarnim aktivnostima, ali i da piše o onome što zna. To se ljudima u Memorijalnom fondu princeze Diane nije svidjelo pa su mu u prosincu 1998. dali otkaz. Ostao je bez posla pa je počeo pisati kolumne u dva londonska lista, a napisao je i knjigu “Entertaining With Style” o tome kako treba sa stilom održavati kućanstvo i priređivati prijeme. Knjiga je izišla početkom 2000. i postala bestseler.

Potkraj 2000. Burrell je doznao da se za njega počela zanimati policija u pokrajini Cheshire, gdje je kupio kuću i skrasio se sa suprugom i dvojicom sinova. Navodno su policajci zaključili da on živi iznad svojih mogućnosti pa su pokrenuli istragu, pogotovo stoga što su tada do njih doprla uvjerljiva svjedočanstva kako je Burrell viđan nakon Dianine smrti kako iz palače Kensington iznosi razne kutije u kojima su vjerojatno bile princezine stvari. Burrell je tada izjavio da “o tome ništa ne zna”.

U 6.50 ujutro 18. siječnja 2001. policajci su upali u Burrellovu kuću i uhitili ga. Cijeli dan proveli su u pretresu kuće. Iznijeli su ogroman broj predmeta, koji su navodno nekoć pripadali princezi Diani, princu Charlesu i princu Williamu. Sljedećeg dana Burrella su u lokalnoj policijskoj postaji ispitali detektivi Scotland Yarda. Pušten je u jamčevinu, ali je u veljači ponovno ispitan u Londonu, gdje mu je rečeno da se istraga nastavlja.

Istragu je vodila detektivka, viša inspektorica Scotland Yarda Maxine de Brunner. Ona je vrlo marljivo skupljala dokaze, a najvažniji su dokaz bili predmeti pronađeni u Burrellovoj kući za koje je nedvosmisleno bilo utvrđeno da su pripadali Diani, Charlesu i Williamu. Detektivi su 3. kolovoza 2001. posjetili u palači Highgrove prinčeve Charlesa i Williama kako bi im pokazali slike predmeta da ih identificiraju. Oni su uspjeli identificirati samo dva-tri predmeta, a za većinu nisu znali jesu li pripadali Diani ili nisu. No oni su u Highgrove na sastanak s Charlesom i Williamom otišli iz još jednog razloga.

Detektivi su na tom sastanku 3. kolovoza 2001. zatražili od Charlesa i Williama da odobre podizanje optužnice, rekavši im da imaju mnogo dokaza da je Burrell veliki broj predmeta koje je ukrao iz Dianine palače već prodao raznim posrednicima te se tako obogatio. Charles i William su odobrili da se podigne optužnica.

Burrell je 16. kolovoza 2001. ponovno pozvan na policiju u Londonu gdje mu je obznanjeno da je protiv njega podignuta optužnice te je opet pušten uz jamčevinu. U optužnici je pisalo kako je iz palače odnio 342 predmeta, ne rekavši nikome ništa o tome, što znači da je te predmete ukrao. U optužnici nije bilo nikakvih tvrdnji da je neke od tih predmeta dao drugima ili prodao. Saslušavši optužbe, Burrell je predao policiji svoj na 39 stranica ispisan iskaz u kojem je objasnio zašto je uzeo te predmete. Opravdao se da ih je odnio kući kako bi ih zaštitio od zloupotrebe i zaštitio princezu Dianu od lošeg publiciteta u vrijeme kad su mediji naveliko pisali o njoj i njenim privatnim stvarima.

U izjavi bio je i važan podatak da se u vezi s tim predmetima nekoliko tjedana nakon Dianine smrti sastao s kraljicom Elizabetom II. Dan nakon razgovora na policiji, 17. kolovoza 2001., Burrell je izveden pred sud gdje mu je rečeno da će protiv njega biti pokrenut proces. U studenom 2001. Burrell je obaviješten da će mu se suditi u sudnici Old Bailey, gdje se održavaju najvažniji britanski procesi. U siječnju je obaviješten da se suđenje odgađa dok ne završi proslava 50. godišnjice stupanja kraljice Elizabete II. na prijestolje. Budući da se ta proslava razvukla na cijelu prvu polovicu 2002. godine proces je bio odgođen za jesen.

Napokon je 14. listopada u Old Baileyju počeo proces protiv Paula Burrella. Burrell je angažirao nekoliko izvrsnih odvjetnika, a sutkinja Justice Rafferty dala je do znanja da će paziti da se ne kompromitira kraljevska obitelj. No odvjetnici su najavili da će se morati razgovarati i o prilikama u kraljevskoj obitelji, jer se bez toga neće moći objasniti zašto je Burrell sve te predmete odnio iz palače Kensington: to je učinio kako ne bi dospjeli u ruke bilo koga tko bi ih mogao iskoristiti na neprimjeren način. Štoviše, u pet godina koliko je prošlo od smrti princeze Diane, Burrell nije, iako je to mogao, iako su to činili mnogi drugi koji su bili u Dianinoj blizini, ni u jednoj prilici materijalno iskoristio okolnost da je bio Dianin sobar. Imao je brojne ponude da napiše memoare za honorar veći od milijun funti i odlično plaćena predavanja, ali je ti to odbio. Tvrdnje policije da se ne znaju izvori Burrellovih prihoda na temelju kojih se obogatio nisu točne, tvrdili su odvjetnici, jer je policija lako mogla provjeriti da je on jako mnogo zaradio prodajom knjige “Entertaining With Style”.

Četvrtog dana suđenja glavnu inspektoricu Maxine de Brunner unakrsno je ispitivao Burrellov odvjetnik lord Carlile i natjerao je da prizna kako policija nije govorila istinu kad je 3. kolovoza 2001. Charlesu i Williamu tvrdila da ima mnogo dokaza da je Burrell prodao razne predmete posrednicima jer Burrell ništa nije prodao. Morala je priznati i da su tvrdnje kako su u Burrellovoj kući održavane zabave na kojima su sudionici nosili Dianine haljine laž te da navodne fotografije s tih zabave policija nikad nije vidjela. Sutkinja Justice Rafferty natjerala je detektivku da prizna kako ni naknadno o nepostojanju tih dokaza nije obavijestila Charlesa i Williama. “Vi ste ih, dakle, ostavili u zabludi?”, upitala je sutkinju. “Točno je”, odgovorila je detektivka.

Optužba je bila reducirana na tvrdnju da je Burrell sve te stvari sakrio i sakrio u svojoj kući bez ičijeg znanja. Burrell je svoje odvjetnike uvjeravao da ni to nije istina, ali da ne može reći zašto jer bi morao uvući u to i članove kraljevske obitelji, a to nipošto ne želi.

Napokon je odvjetnicima otkrio da je nekoliko tjedana nakon Dianine smrti, kada je već razne stvari odnio iz njene kuće, zatražio privatni prijem kod kraljice Elizabete II. i njoj rekao da je odnio te stvari kako ih netko ne bi zloupotrijebio. Ali rekao je odvjetnicima da ne želi da se to objelodani jer bi kraljica morala svjedočiti pred sudom, a to bi bio skandal kakav on ne želi izazvati. Dodao je da je u svom pismenom iskazu 3. kolovoza 2001. namjerno spomenuo taj susret s kraljicom, nadajući se da će policija diskretno u Buckinghamskoj palači provjeriti što se na tom sastanku govorilo, ali policija to nije učinila.

Odvjetnici su tu informaciju prenijeli savjetnicima Buckinghamske palače, odakle je potvrđeno da je kraljica zaista primila Burrella i da su njegove riječi točne. To je pak kraljicu dovelo u neugodan položaj, jer ako se to otkrije u sudnici, postavit će se pitanje zašto kraljica nije već odavno pokazala da je Burrell nevin. Savjetnici su procijenili da treba izbjeći skandal.

Sutkinja je u ponedjeljak, 28. listopada, na opće čuđenje, objavila prekid suđenja do petka, a u petak, 1. studenoga, obznanila je da predstavnik tužiteljstva William Boyce želi nešto reći. On je potom u sudnici obznanio da je policija iz Buckinghamske palače doznala pojedinosti koje na cijeli slučaj novo svjetlo. Prema tvrdnjama Buckinghamske palače, prethodnog petka, 25. listopada, kraljica Elizabeta II., njen suprug princ Philip i njihov sin princ Charles zajedno su se vozili automobilom u katedralu Svetog Pavla na komemoraciju žrtvama bombaškog atentata na Baliju i počeli razgovarati o suđenju Burrellu pa je kraljica spomenula kako ju je Burrell nakon Dianine smrti posjetio i rekao joj da je odnio spomenute predmete. Princ Charles je, kaže se u priopćenju Buckinghamske palače, majci i ocu rekao da je to vrlo važna informacija koju bi trebalo prenijeti sudu. O tome je policija obaviještena u ponedjeljak pa je suđenje bilo odgođeno. Potom je Boyce rekao: “U svjetlu ovih novih činjenica tužiteljstvo je zaključilo da više nema realnih mogućnosti da dokaže tužbu, pa je stoga za tužiteljstvo jedini mogući daljnji put da prekine s iznošenjem dokaza i pozove sud da optuženika proglasi nevinim.”

Sutkinja je upravo to smjesta i učinila. Burrell je zaplakao od sreće i zagrlio svog odvjetnika. Kad je izišao iz sudnice, novinarima je rekao: “Tako sam sretan. Kraljica me je spasila. Toliko sam joj zahvalan.” Novinari, međutim, nisu dijelili njegovo mišljenje. Londonski Guardian sljedećeg je dana kraljicu zapitao kako to da se tek sad sjetila tog razgovora s Burrellom. Nije li se ona možda tog razgovora sjetila tek nakon što se kraljevska obitelj suočila s opasnošću da Burrell počne pričati sve što zna o kraljevskoj obitelji. Na primjer, kako je već prvih dana kad je počeo raditi za prestolonasljednički par da svaki put kad je princeza Diana napuštala palaču Highrove njenom suprugu Charlesu dolazi njegova ljubavnica Camilla Parker-Bowles.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika