Objavljeno u Nacionalu br. 370, 2002-12-18

Autor: Maroje Mihovilović

Skandal koji potresa Britaniju

Prevarant koji je načeo karizmu Blairovih

Britanski premijer Tony Blair i njegova uspješna supruga Cherie imali su sve do prije nekoliko dana posve neokrnjen imidž i karijeru bez ijednog skandala, ali u samo nekoliko dana situacija se okrenula i postala gotovo dramatična: mediji su otkrili da se Cherie Blair koristila uslugama kriminalca pri kupovanju dvaju stanova u Bristolu

Cherie BlairCherie BlairEuan Blair, 18-godišnji najstariji sin britanskog premijera Tonyja Blaira i njegove supruge Cherie, od ove je jeseni brucoš u Bristolu. S njim su roditelji često imali problema, jer se pijan znao vraćati kući nakon što je večeri provodio s društvom vucarajući se po londonskim lokalima. U Bristolu su mu kupili stan novcem od prodaje stana u londonskoj četvrti Islington, iz kojeg su se, nakon što je Blair postao premijerom, preselili u premijersku rezidenciju u Downing Street 10.

Okorjeli prevarant Peter Foster bio je u zatvoru u SAD, Australiji i Velikoj Britaniji, u koju mu je zabranjen ulazak: on se na zabranu nije obazirao pa je sad u tijeku postupak za njegovu protjerivanje Izgleda da je Foster sam, za 100.000 funti, prodao 'Daily Mailu' elektronske mailove koje je razmjenjivao s premijerovom suprugomCherie Blair počela se raspitivati za stanove u Bristolu još prije ljeta, posebno za one u otmjenoj četvrti Clifton, u nedavno izgrađenom stambenom kompleksu Panoramic blizu sveučilišta. Početna cijena dvosobnog stana bila je prilično visoka – oko 450.000 funti – ali se o njoj moglo pregovarati No Cherie Blair jako se bojala da javno iznošenje podatka gdje će stanovati njezin sin ne ugrozi njegovu sigurnost. Zato nije sama pregovarala s prodavačima stanova, kako oni to ne bi otkrili novinarima, nego je kupnja stana odgođena sve do jeseni, kad je Euan Blair već počeo studirati stanujući u unajmljenom stanu, kad je većina stanova u tom stambenom kompleksu već bila rasprodana.

Cherie Blair stoga je htjela angažirati nekoga u koga može imati povjerenja pa je zamolila Carole Caplin, blisku prijateljicu, 40-godišnjakinju koja se brine za njezin izgled i garderobu, da umjesto nje ode u Bristol i pogleda stanove.

Cherie Blair vrlo je sposobna odvjetnica, a radi i kao pomoćna sutkinja, nadajući se da će, kad njen suprug prestane biti premijer, postati i sutkinjom Vrhovnog suda. No u slobodno vrijeme uglavnom se ne druži ni s političarima ni s pravnicima nego s prijateljima koje zanimaju paramedicinske, parapsihološke, paraspiritualne pojave koje navodno mogu unaprijediti tjelesnu i psihičku kondiciju. Otkad se njen suprug počeo penjati u hijerarhiji Laburističke stranke, i ona se našla u žarištu zanimanja javnosti. Nakon kritičkih primjedbi u novinama shvatila je da se mora malo više posvetiti svom izgledu i počela se oslanjati na savjete Carole Caplin, koju je 1992. upoznala kao učiteljicu fitnessa u klubu Albany u Regent’s Streetu kamo je odlazila vježbati.

Njih su se dvije sredinom 90-ih jako sprijateljile. Carole Caplin dala je Cherie Blair mnogo korisnih savjeta, pa je ona smršavila i počela se bolje oblačiti, što su mediji zamijetili. No mediji su tada o Carole Caplin otkrili da je bivša plesačica koja je u nastupala u topless lokalima i slikala gola za muške erotske časopise. Sredinom 80-ih ušla je u kontroverznu sektu Exegesis, koja je poslije optužena za pranje mozga svojim članovima od kojih je izvlačila novac. U toj sekti Carole Caplin navodno je pazila da novi članovi sekte ne pobjegnu. Sekta je poslije raspuštena, a tada je Carole Caplin sa svojom majkom osnovala tvrtku za promociju novog načina održavanja kondicije, koji je nazvala Holistix i o tome napisala knjigu u kojoj je tvrdila da je za dobro zdravlje važno piti mnogo mlijeka i često imati seksualne odnose. Iako je stekla poznate sljedbenike, njena metoda održavanja forme ubrzo je propala pa je početkom 90-ih radila kao učiteljica fitnessa. Tada je upoznala Cherie Blair. Osim što joj je savjetovala kako da održava kondiciju i odijeva se, uvela ju je u svijet raznih spiritualnih i mističnih grupa i sekti, pa je Cherie Blair u Londonu počela posjećivati indijske gurue, odlaziti na akupunkturu, nositi magične ogrlice.

Carole Caplin na molbu Cherie Blair u Bristol nije otišla sama nego s Australcem Peterom Fosterom, s kojim je početkom jeseni ušla u intimnu vezu i smjesta ostala u drugom stanju. Oni su 22. listopada pregledali stanove a Carole Caplin je po povratku iz Bristola obavijestila Cherie Blair da su stanovi jako lijepi te joj preporučila da jedan kupi za sina Euana. No rekla joj je da njen prijatelj Foster, kojeg je opisala Cherie Blair kao spretnog poslovnog čovjeka, misli da bi se možda isplatilo kupiti i dva stana, jedan za Euana, a drugi kao investiciju, za iznajmljivanje, čime bi se uloženi novac oplođivao. Carole Caplin je Cherie Blair čak rekla da bi Foster mogao u njeno ime pregovarati o ta dva stana, kako bi se postigla što bolja cijena. Cherie Blair je na to pristala.

Tako je jesenas Peter Foster počeo pregovarati s prodavačima koji su za ta dva stana tražili po 295.000 funti, znatno nižu cijenu od početne, a Foster je u višetjednim pregovorima uspio tu cijenu još smanjiti, pa je uspio sniziti cijenu za dva istovjetna stana pojedinačno na oko 260.000 dolara, uštedjevši tako Cherie Blair oko 70.000 funti. Napokon su 29. studenog pregovori bili dovršeni, novac je bio uplaćen, pa su prodavači stana obavijestili da se može doći po ključeve. Dva dana poslije izbila je afera jer je u nedjelju, 1. prosinca, londonski tjednik Mail on Sunday na naslovnici objavio veliki članak “Bračni par Blair pri kupnji stanova koristio se uslugama kriminalca”.

Mail on Sunday javnosti je otkrio tko je zapravo Peter Foster i postavio pitanje kako je premijerova supruga uopće mogla ući u posao s takvim čovjekom: 40-godišnji Foster okorjeli je varalica, bio je u zatvoru u rodnoj Australiji, SAD-u i Britaniji, odakle upravo treba biti protjeran. Sljedećih dana i druge su se novine raspisale o Fosteru pa se tako doznalo da je svoju kriminalnu karijeru počeo kao 20-godišnjak u Australiji, a cijelog života nije radio ništa drugo nego samo varao ljude, ponajviše pomoću navodnih sredstava za mršavljenje.

Prije 20 godina pokušao je izvući 40.000 funti od osiguravajućeg društva tražeći odštetu za otkazivanje priredbe koju je tobože organizirao. Kažnjen je globom od 70.000 dolara. Potom je u Australiji prodavao karte za boksački meč Muhammada Alija koji uopće nije bio zakazan. Slijedile su razne druge prijevare, namjerno izazvani bankroti, mutni poslovi s preparatima koji pomažu u odvikavanju od pušenja ili pri mršavljenju. Zbog toga je već u prvoj polovici 80-ih prvi put u Australiji završio u zatvoru.

Uskoro je počeo širiti svoje poslove i u Britaniji, gdje je promovirao Bail Lin, navodni čarobni kineski čaj za mršavljenje. Na nekoj zabavi upoznao je tada popularnu britansku plavokosu prsatu pjevačicu Samanthu Fox, koja se slikala golih grudi za londonske tabloide, zaveo ju je, čak i zaprosio, ali je u posljednji čas odustala od vjenčanja. Nagovorio ju je da počne reklamirati njegov čaj pa je prodaja naglo napredovala. No inspektori su otkrili da je Foster prodavao najobičniji kineski zeleni čaj pa je 1988. osuđen zbog prijevare. Tada je pobjegao iz Britanije i pokušao isti posao pokrenuti u SAD-u, promijenivši ime u Cho Lo. I ondje je razotkriven kao varalica pa je u Los Angelesu odsjedio u zatvoru četiri mjeseca.

Početkom 90-ih u Britaniji je počeo prodavati novi navodni preparat za mršavljenje, ali je prijevara ponovno razotkrivena kad je jedna Britanka priznala da je na njegov nagovor lažno reklamirala njegov preparat tvrdeći da je zahvaljujući njemu smršavjela pedeset kilograma, što nije bila istina. Osuđen je 1995. na dvije godine zatvora, ali je jednog vikenda pobjegao iz Britanije u Australiju. Ondje se 1998. ponovno našao u zatvoru zbog britanskog naloga za uhićenje jer je naknadno otkrivena još jedna njegova prijevara. Proveo je 18 mjeseci u australskom zatvoru, ali nije uspio izbjeći izručenje te je ponovno završio u britanskom zatvoru iz kojeg je, međutim, vrlo brzo pušten, jer mu je u obzir uzet australski zatvor. Tada je protjeran i zabranjen mu je povratak u Britaniju. To ga je pogodilo jer je s britanskim poslovnim partnerima pokrenuo prodaju novog sredstva za mršavljenje, granula pod imenom Renuelle.

Radi tog posla Foster je 31. kolovoza ove godine u Britaniju doletio iz Španjolske na aerodrom Luton nedaleko od Londona. Službenik britanskog ureda za imigraciju utvrdio je da je Fosteru zabranjen ulazak u Britaniju, ali ga s tog malog aerodroma nije mogao odmah poslati natrag nego mu je ipak dopustio da ostane sedam dana. No Foster se žalio na tu odluku i njegovi su odvjetnici zatražili odgodu protjerivanja. Tu su odgodu i dobili dok se njegova žalba ne preispita. Jesenas se nekoliko puta pojavljivao pred sudom. Žalbe su mu odbijane, no njegovi su odvjetnici smjesta ulagali nove žalbe višim instancama tako da se njegov boravak produljivao.

Procijenio je da bi ga britanske vlasti sigurno teže protjerale ako bi postao ocem djeteta neke britanske državljanke. Na jednoj večeri upoznao je Carole Caplin i ona je začas ostala s njim u drugom stanju. To mu je dalo novi argument u žalbama na odluku o protjerivanju. On je 28. studenoga sudu predao zahtjev da poništi odluku o protjerivanju jer se njome “krše njegova ljudska prava, budući da neće moći biti otac svom djetetu koje čeka Carole Caplin”.

On je, k tomu, procijenio da mu ona zbog svog prijateljstva s Cherie Blair može poslužiti i na druge načine. Zato je tako spremno ponudio pomoć Cherie Blair u kupnji stanova u Bristolu. Vjerovao je da bi mu odvjetnica i premijerova supruga Cherie Blair mogla pomoći u njegovim pravnim problemima. Uz to, procjenjivao je da mu veza s Cherie Blair može poslužiti u njegovim drugim poslovima jer se, pozivajući se na to poznanstvo, mogao prikazivati poslovnim prijateljima utjecajnijom osobom nego što zapravo jest. Počeo se nekim poslovnim partnerima hvalisati kako je u Bristolu kupovao stanove za Cherie Blair. Ti su pak partneri bili na njega bijesni zbog neke nedavne prijevare pa su mu se osvetili otkrivši novinama vezu Cherie Blair, Carole Caplin i Petera Fostera.

Novinski su komentatori smjesta postavili pitanje kako je Cherie Blair uopće mogla ući u bilo kakav posao s takvim čovjekom. Prva reakcija Blairova ureda u premijerskoj rezidenciji bila je demanti navoda iz članka u tjedniku Mail on Sunday, uz tvrdnju da je posao oko stanova u Bristolu obavila sama Cherie Blair sa svojim osobnim odvjetnicima i računovođama. No 5. studenoga Daily Mail je objavio prijepis dopisivanja elektronskom poštom između Cherie Blair i Petera Fostera, koji je dokazivao da su se Cherie Blair i Foster izravno i prijateljski dogovarali o kupnji, pa je on nju oslovljavao s “Cherie”, a ona je za njega nakon završetka posla napisala da je on “prava zvijezda”. Iz toga se vidjelo da su predstavnici za tisak britanskog premijera obmanuli javnost, jer je Foster pomagao premijerovoj supruzi pri kupnji dvaju stanova.

Priopćenjem se odmah javila sama Cherie Blair i potvrdila autentičnost tih e-mail poruka, priznajući da je sama kriva za to što se sada javnosti čini kao da premijerov ured laže novinarima, a ona je tom uredu zatajila ulogu Fostera u cijelom poslu. Još istoga u novom je priopćenju preuzela cijelu odgovornost za aferu, ali je istodobno i napala Mail on Sunday i Daily Mail da vode kampanju protiv nje i miješaju se u privatne stvari njene obitelji i u legitiman posao oko kupnje stana, pri čemu ni u kojem detalju nije prekršila zakon.

Novinari joj i dalje predbacuju što je pokušala prikriti istinu pa je u vrlo neugodno situaciju dovela Blairove predstavnike za tisak, od kojih su dvojica, jer im nije na vrijeme otkrila istinu, čak navodno zaprijetila ostavkama. No mnogo joj više prigovaraju što je dopustila da joj u poslu pomaže kriminalac. Njeni su suradnici tvrdili da je ona za prošlost Petera Fostera doznala tek dan prije nego što je afera izbila u javnost, pa je navodno bila ljuta na svoju prijateljicu Carole Caplin što ju na to nije upozorila. No i Carole Caplin je tvrdila da ni ona nije znala mnogo o njegovoj prošlosti. Ona je od uzrujavanja spontano pobacila. Novinski komentatori tvrdili su da će afera naškoditi i pravničkoj karijeri Cherie Blair, jer će se teže penjati u sudačkoj hijerarhiji, jer suci ne bi trebali imati nikakve veze s bilo kim tko ima kriminalni dosje. Novinari su tvrdili da će afera jako naškoditi i njenom mužu jer je to prvi put da je obitelj Blair upetljana u skandal.

Uz to, dio medija joj je predbacio da je ispala naivna imajući povjerenja u čovjeka kojeg nikad nije vidjela. I Foster se obratio javnosti, tvrdeći da se u cijeloj aferi držao diskretno, te se tako namjerava držati i dalje. Tražio je da ga novinari ne vrijeđaju da je kriminalac jer on ništa nije ukrao, a za svoju je grešku platio, i da ga ne salijeću jer prolazi kroz teško razdoblje, budući da je Carole Caplin pobacila. No pojavile su se indicije da je upravo on Daily Mailu prodao svoju e-mail korespondenciju s Cherie Blair i za to dobio 100.000 funti!

Sada su za Cherie Blair uslijedila nova neugodna otkrića. Odvjetnici Petera Fostera, koji ga zastupaju pred sudom u njegovim pokušajima da poništi odluku vlasti o protjerivanju, tvrde da je 22. studenoga, 12 dana prije nego što je izbila afera, Cherie Blair nazvala njihov ured i zanimala se za Fosterov slučaj, što znači da je znala za njegov problem s protjerivanjem, a to znači da je morala znati i barem za razloge njegova protjerivanja i barem djelomice i za njegovu kriminalnu prošlost. To znači da je lagala u svom priopćenju. Novine su otkrile i da su Fosterovi odvjetnici tih dana nazvali odvjetnički ured u kojem radi Cherie Blair i zamolili njenu kolegicu da se prihvati Fosterova slučaja, ali je ona zbog prezaposlenosti odbila braniti Fostera. Novine pretpostavljaju da im je to savjetovala sama Cherie Blair.

Nakon otkrića da je Cherie Blair ipak možda znala za Fosterovu prošlost, te čak o njegovu statusu razgovarala s Fosterovim odvjetnicima, otvorilo se pitanje zašto je ona to učinila. Ona je tvrdila da je to učinila samo kako bi u ime svoje prijateljice Carole Caplin, koja nije pravno potkovana, provjerila sa stručnog stajališta je li sudski postupak u skladu sa zakonom. No Blairovi politički protivnici iz Konzervativne stranke tvrdili su da objašnjenje ipak nije tako nevino i da postoje sumnje kako se Cherie Blair počela miješati u sudski postupak ne bi li pomogla ljubavniku bliske prijateljice. Konzervativna stranka zatražila je službenu neovisnu istragu, koja bi trebala ustanoviti je li Cherie Blair još negdje intervenirala u slučaju Petera Fostera te je li svojim akcijama željela utjecati na tok pravosudnog procesa. Tony Blair je odbacio tu inicijativu pa od neovisne istrage neće biti ništa.

Iako se Blair u aferi nastoji držati što suzdržanije, mediji tvrde da je ipak pokrenuo neke akcije da zaštiti svoju suprugu. Angažirane su tajne službe da paze što se oko nje događa, a navodno je jedna tajna služba spriječila najnakladniji londonski tabloidni tjednik News of the World da namami Cherie Blair u klopku kako bi se u jednom odvjetničkom uredu sastala s Peterom Fosterom, što bi list potom iskoristio za njenu kompromitaciju. Mediji tvrde da Blair možda stoji iza najnovijeg novinskog otkrića, koje je uvelike utjecalo na to da je javnost počela mijenjati svoj stav te je sve sklonija tezi kako je Cherie Blair bila žrtvom varalice Fostera. Dnevnik Sun objavio je prijepis telefonskih razgovora Fostera i njegove majke, iz kojih se vidi kako je on unaprijed planirao da uvuče Cherie Blair u svoju mrežu i to zloupotrijebi. Svojoj se majci još prije samo nekoliko dana hvalio kako će za svoju priču od dnevnika Daily Mail dobiti 100.000 funti, kako će svojim otkrićima uništiti Tonyja i Cherie Blair, a za Carole Caplin je rekao da je “budala”. Novine zaključuju da Blair stoji iza objavljivanja tih za Fostera vrlo neugodnih prijepisa njegovih najnovijih telefonskih razgovora, jer su Fosterov telefon mogle prisluškivati samo neke tajne službe i dati prijepise novinama.

Čini se da Blair uz to želi da Foster bude što prije protjeran iz zemlje, kako bi bio daleko od novinara, a i kako bi javnost uvidjela da mu Cherie Blair nije pomogla da ostane u zemlji. Fosterovo će morati napustiti Britaniji možda odmahnakon sljedećeg pojavljivanja pred sudom 18. prosinca. Sama Cherie Foster, užasno pogođena onim što se dogodilo, još se jednom obratila javnosti 10. studenoga kad je pred televizijskim kamerama posjetila dječju fondaciju u londonskoj četvrti Westminster. Onamo ju je dopratio suprug. Pola sata trebalo joj je da se uz njegovo hrabrenje sabere za ono što će reći. Čitala je priopćenje, ali je bila toliko uzbuđena da se rasplakala spomenuvši svog sina. No bila je vrlo uvjerljiva rekavši da je sve činila samo zato da pomogne sinu i zaštiti obitelj, da joj je to bio prva težnja kad je shvatila da će skandal izaći u javnost. Ponovila je da se obratila Carole Caplin za pomoć, jer nije sama mogla birati stan, rekla da ne može utjecati na to kakve prijatelje imaju njeni prijatelji, ponovila da ništa o Fosterovoj prošlosti nije znala, jer da je znala, s njim ne bi imala posla, ocijenila je da je sada neopravdano na udaru štampe, koja je progoni već godinama. A rasplakala se dok je čitala sljedeći odlomak: “Danas shvaćam da sam napravila dvije pogreške. Moja je prva težnja bila, kad sam shvatila da će izbiti skandal, da zaštitim privatnost svoje obitelji, posebno svog sina na prvoj godini fakulteta, tako daleko od kuće. Ta težnja, koju bi imala svaka majka, te moja želja da ne odgovaram na svako pitanje novina, doveli su do nesporazuma s uredom za tisak premijerova ureda. Uvjerena sam da sada tamo znaju da ih nisam željela prevariti. Druga pogreška koju sam učinila bila je što sam dopustila da osoba koju jedva poznajem, te koju dotad nisam srela, bude umiješana u stvari moje obitelji. Nije mi drago što sada moram davati ovo priopćenje, no u cijelom ovom slučaju samo sam željela zaštititi svoju obitelj i svoju prijateljicu Carole. Žao mi je ako sam ikoga povrijedila, jer nikome ne želim nanijeti štetu, najmanje Tonyju, djeci, laburističkoj vladi, niti sam željela zloupotrijebiti svoj položaj. Neki put želim nekamo otpuzati i sakriti se, ali to ne mogu učiniti.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika