Objavljeno u Nacionalu br. 371, 2002-12-24

Autor: Dean Sinovčić

EKSKLUZIVNO IZ NEW YORKA

Chicago - Filmska premijera broadwayskog hita

'Chicago', filmski mjuzikl snimljen po slavnoj predstavi Boba Fossea, u kojem uz Renee Zelweger glume Catherine Zeta-Jones i Richard Gere

Slavni par - Catherine Zeta Jones sa suprugom, poznatim glumcem Michaelom DouglasomSlavni par - Catherine Zeta Jones sa suprugom, poznatim glumcem Michaelom DouglasomFilm “Chicago” nominiran je prošlog tjedna u osam kategorija za Zlatni globus i time je postao film s najviše nominacija u konkurenciji za ovu prestižnu filmsku nagradu. Ujedno, to je definitivna potvrda najava da će taj filmski mjuzikl u kojem glume Renee Zelweger, Catherine Zeta-Jones i Richard Gere biti glavni favorit za ovogodišnjeg Oscara. Nominacije za Zlatni globus objavljene su u četvrtak, samo tri dana nakon svjetske premijere u New Yorku. Nacional je ekskluzivno prisustvovao prošlotjednoj premijeri filmskog mjuzikla “Chicago” u New Yorku te nam je bilo omogućeno razgovarati s većinom glumaca iz filma – Renee Zellweger, Catherinom Zeta-Jones, Queen Latifah i Johnom C. Reillyem te s redateljem filma Robom Marshallom. Nedostajao je samo Richard Gere.

Iako u šestom mjesecu trudnoće, Catherine Zeta Jones na premijeri izgledala je vrlo elegantno a kada su fotografi zatražili od nje da im pozira, Michael Douglas samo se mirno povukao u stranu Premijera filma održana je u srijedu, 18. prosinca, u kinodvorani Ziegfeld Theater u kojoj se održava većina svečanih premijera potencijalnih filmskih hitova. Tristotinjak metara od Times Squarea, u 54. ulici, ta kinodvorana na prvi se pogled ne razlikuje od zagrebačkog kina “Europa”. No u navali multipleks dvorana ovakvo pomalo starinsko kino mjesto je okupljanja filmske elite. U New Yorku je bilo vrlo hladno, fotografi i tv ekipe su se smrzavali čekajući zvijezde na premijeri na kojoj je dobrotvorni prihod bio namijenjen borbi za prava homoseksualaca. Službeno, sav prihod s premijere išao je za dvije organizacije – GLAAD i Broadway Cares/Equity Fights AIDS. GLAAD je skraćenica za The Gay & Lesbian Alliance Against Defamation, organizaciju koja se bori za nepristrano izvještavanje u medijima bez obzira na seksualnu orijentaciju. S druge strane Broadway Cares/Equity Fights AIDS je neprofitna zaklada za borbu protiv AIDS-a unutar američke industrije zabave.

Bez obzira na hladnoću, sve poznate osobe, uključujući glumce iz filma, ušli su u kino dvoranu bez kaputa. Većina njih bila je odjevena u klasična crna odijela i crne haljine, jedino se izdvajala Renee Zellweger s ružičastom haljinom u kojoj je pokazivala gola leđa i ramena. Naravno, budući da je tren u Hollywoodu mršavost, i ona je morala pokazati kako izgledom nema veze s bucmastom djevojkom iz filma “Dnevnik Bridget Jones”. Catherine Zeta Jones pojavila se u društvu supruga Michaela Douglasa. Iako je u šestom mjesecu trudnoće, izgledala je vrlo elegantno a Michael Douglas mirno se povukao u stranu kad su fotografi i tv snimatelji zatražili od Catherine Zeta Jones da im pozira. Osim sporednih glumaca na premijeri su kao gosti viđeni Joan Collins, glumci John Leguizamo, Billy Zane i Kim Cattrall, pjevačica Anastacia i mnogi drugi. Nakon premijere održan je veliki party za VIP uzvanike u restoranu “Brasserie 8½” između Pete i Šeste avenije, jednom od najboljih u New Yorku, poznatom po francuskoj kuhinji. Zanimljivo, budući da Richard Gere nije mogao prisustvovati premijeri, pet dana prije bila je organizirana još jedna svečana premijera tog filma u New Yorku. Tada je Gere bio u New Yorku pa je u hotelu “Tribeca” organizirana projekcija samo za odabrane na kojoj su viđeni Nicole Kidman, redatelj filma “Moulin Rouge” Baz Luhrmann, predsjednikova nećakinja Lauren Bush.

Za ovakve filmove obično se kaže da su bili “dugo očekivani”, ali “Chicago” je doista bio dugo očekivan, punih 15 godina. Naime radi se o poznatom mjuziklu s Broadwaya koji je režirao Bob Fosse, redatelj filmova “Cabaret” i “Sav taj jazz” i koji ga je 1987. želio pretvoriti u film. Tada je imao i glavnu glumicu, pjevačicu Madonnu, i govorio je kako će upravo on donijeti Madonni prvog Oscara. No Fosse je ubrzo preminuo i otada su se nizali redatelji, glumci i glumice koji su trebali stvoriti “Chicago”. Od Madonne preko Charlize Theron do Goldie Hawn, sve su željele glumiti u tom filmu. Od Kevina Klinea preko Kevina Spaceyja do Johna Travolte, mijenjali su se mnogi kandidati za glavnu mušku ulogu koju je na kraju dobio Richard Gere. Mijenjali su se i redatelji da bi na kraju kazališni redatelj i koreograf Rob Marshall, koji nikada nije režirao film, dobio priliku koji nije puštao iz ruke. Nakon 15 godina čekanja na kraju je snimljen film u kojem su Renee Zellweger i Catherine Zeta-Jones nominirane za Zlatni globus za najbolju žensku ulogu, Rob Marshall za režiju, Richard Gere za najbolju mušku ulogu te “Chicago”u kategoriji za najbolji film.

Priča filma zbiva se 20-ih godina prošlog stoljeća u Chicagu kad je Velma Kelly (Catherine Zeta-Jones) na vrhuncu svoje plesačke i pjevačke slave a mlada Roxie Hart (Renee Zellweger) učinit će sve da i ona postane tako popularna. Dapače, kad shvati da ju je ljubavnik iskorištavao i lažno joj obećavao pjevačko-plesačku karijeru, ona ga ubija. No u zatvoru zbog sličnog zločina završava i Velma, ali nju brani čuveni odvjetnik Billy Flynn (Richard Gere) koji nije izgubio ni jedan slučaj u kojem je branio neku ženu. Uz pomoć šefice čuvara u zatvoru Mame Morton (Queen Latifah) i novcem prevarenog ali dobroćudnog supruga Amosa (John C. Reilly) Flynn postaje odvjetnik Roxie Hart. On je medijski pretvara u nevinašce koja je samo bila u potrazi za slavom, zbog čega Velma postaje ljubomorna na Roxie i njezinu naglu popularnost.

Budući da će gledatelj u nešto manje od dva sata filma vidjeti mnogo više pjevanja i plesanja od klasične glume, odmah su zaredale i usporedbe s prošlogodišnjim filmom “Moulin Rouge”. No takve usporedbe odmah je demantirao redatelj Rob Marshall s kojim smo razgovarali u hotelu “Essex House” na južnom rubu Central Parka. “Plan za snimanje filma ‘Chicago’ postoji već godinama, ideja je mnogo starija od ideje za snimanje filma ‘Moulin Rouge’, stoga nitko ne može reći da je ‘Chicago’ snimljen nakon uspjeha ‘Moulin Rougea’”, smrtno ozbiljan kaže Marshall koji se godinama mučio da dobije ovaj film. Nizali su se mnogi redatelji, jedan od kandidata bio je i Baz Luhrmann, redatelj “Moulin Rougea”, a Marshall je u jednoj verziji trebao biti samo pomoćnik redatelju Nicholasu Hynteru, što je uvrijeđeno odbio. Na kraju, Marshall je iskoristio jednu slučajnu priliku da Harveyu Weinsteinu, vlasniku kompanije Miramax koja je imala prava na snimanje tog filma, objasni kako bi on napravio “Chicago” kad bi mu se pružila prilika. “Ti si najpametnija osoba koja je ušla u moj ured posljednjih mjeseci”, odgovorio mu je Weinstein i projekt “Chicago” se konačno mogao pomaknuti s mrtve točke.

Izbor glumaca bio je dobrim dijelom olakšan, tražili su se oni koji su imali pjevačkih i plesačkih iskustava. Catherine Zeta-Jones bila je očit izbor, ona je s 15 godina glumila u britanskoj verziji čuvenog mjuzikla “42nd Street”, dok je Richard Gere 70-e godine prošlog stoljeća proveo na Broadwayu glumeći u mjuziklima. I dok nam je Zeta-Jones rekla kako je jedva dočekala da joj ponude ulogu u ovakvom filmu, Richard Gere se navodno ozbiljno dvoumio. “Možda se dvoumio, ali to meni nije rekao”, odgovorio nam je na to pitanje Marshall. “Kad smo se susreli i kad sam mu prvi put objasnio što želim od njega u ovom filmu, bio je oduševljen. Znate da je godinama plesao i pjevao na Broadwayu, a i odlično svira klavir i nije bilo nikakve dvojbe oko njegove uloge”, smatra Marshall.

Ostalo je samo jedno pitanje – tko će glumiti glavnu ulogu, ulogu Roxie Hart. Goldie Hawn figurirala je kao glavna kandidatkinja 90-ih godina, producenti su je na kraju odbacili kao prestaru. Charlize Theron im je na kraju bila premlada, probali su s mnogim djevojkama, čak i s Millom Jovovich, da bi se u nekim nevjerojatnim tračevima spominjala i Britney Spears. Na kraju je odabrana Renee Zellweger, glumica koja je već imala nominaciju za Oscara za ulogu u filmu “Dnevnik Bridget Jones”, ali koja nikada nije profesionalno pjevala i plesala. “Pjevala sam kao mala pod tušem, tek toliko da živciram svog brata”, priznala nam je svoje neiskustvo Renee Zellweger koja uživo izgleda jednako zbunjeno kao u filmu “Dnevnik Bridget Jones”. No nakon dva mjeseca vježbi i treninga i ona u filmu “Chicago” izgleda kao iskusna profesionalka. “Bila je to školica s nekoliko razreda. U jednom razredu profesor pjevanja, u drugom profesor plesa, u trećem stručnjak za tjelesnu kondiciju, a mi glumci bili smo marljivi učenici”, prepričava Renee Zellweger pripreme za snimanje filma. Kad sada priča o tome, sve izgleda ležerno, ali John C. Reilly, koji u filmu glumi njezina prevarenog supruga Amosa, priznaje da je sve izgledalo drukčije.

“Imali smo prvo čitanje uloga. Sjeli smo za stol s producentima filma i bio sam potpuno uvjeren da će me potjerati iako me Rob Marshall obožavao. Sjeo sam do Renee Zellwegger i počeo se šaliti u stilu ‘možda ćemo dobiti otkaz’, na što sam vidio da je ona sva prestrašena i da misli da će i ona biti potjerana iz ovog filma. Bila je nervoznija od mene i kad sam to primijetio, počeo sam je tješiti i smirivati. Rekao sam joj ‘ne brini, ponašaj se kao da je ovo kazalište a producenti su publika’, na što mi je odgovorila ‘ali ja nikada nisam glumila u kazalištu’. E, tada sam i ja ostao bez teksta, glumica koja treba imati glavnu ulogu nikada nije glumila ni u mjuziklu ni u kazalištu. No Renee je tada ustala, počela pjevati i sva je nervoza nestala. Ima neka snaga u njoj koja se tada pojavila na površini”, ispričao nam je Reilly. On ima razloga za glumačko zadovoljstvo, osim u filmu “Chicago” glumi i u filmovima “The Hours” i “Gangs of New York”. Ako se tome pribroje prijašnje uloge u filmovima poput “Boogie Nights” i “Magnolija”, jasno je da Reilly postaje jedan od najboljih epizodista. “Bojim se da ću i ostati majstor sporednih uloga, takva mi je sudbina”, komentirao je Reilly.

Priča “Chicaga”, što je manje poznato, temelji se na istinitoj priči s početka 20-ih godina prošlog stoljeća. Kazališna verzija priče prvi je put prikazana na Broadwayu 1926., godinu dana poslije snimljen je nijemi film “Chicago” da bi najpoznatija verzija filma nazvana “Roxie Hart” bila snimljena 1942. s Ginger Rogers u glavnoj ulozi. Mjuzikl se od 1975. prikazuje na Broadwayu i nedavno je doživio 2500. izvedbu. Ni od filma se ne očekuje ništa manja popularnost iako je problem što se ovog vikenda istodobno u Americi počinje prikazivati i nastavak filma “Gospodar prstenova”. Međutim, Oscari su glavni cilj autora “Chicaga”.

Vezane vijesti

Richard Gere na snimanju filma ozlijedio rame

Richard Gere na snimanju filma ozlijedio rame

Hollywoodski glumac Richard Gere ozlijedio se tijekom snimanja filma 'The Double'. Kako javljaju strani mediji, liječnički nalazi su pokazali da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika