Objavljeno u Nacionalu br. 373, 2003-01-08

Autor: Nina Ožegović

Građevinski skandal u elitnom zagrebačkom kvartu

Stanari tužili građevinske inspektore zbog nelegalnih dozvola

Odvjetnica Vesna Jurički-Milaković podigla je kaznenu prijavu protiv građevinskih inspektora Vladimira Berkovića i Željka Šimanovića zbog nezakonite građevinske dozvole za šest urbanih vila na zagrebačkom Goljaku: Željko Žnidarić, vlasnik poduzeća 'Ining' koje gradi te vile, brani se tek optužbom o 'zločestim' susjedima koje predvodi supruga hrvatskog veleposlanika u Indoneziji Jadrankom Mitrović

Odvjetnica Vesna Jurički-MilakovićOdvjetnica Vesna Jurički-Milakovi攎elimo upozoriti na nezakonitosti koje su dosad napravljene u ovom slučaju i tražimo da se na urbanim vilama Goljak 5 i 6 sruši jedan kat viška, koji je bespravno izgrađen”, rekla je odvjetnica Vesna Jurički-Milaković koja je u ime petero stanara Goljaka i Novog Goljaka predala Općinskom državnom odvjetništvu Zagreb kaznenu prijavu protiv Vladimira Berkovića i Željka Šimanovića, koje smatraju odgovornima za izdavanje spornih građevinskih dozvola.

Poduzetnik Željko Žnidarić u zaštićenom području Goljaka nezakonito gradi šest vila povišenih za dva kata PUT DO VLASNIŠTVA NAD SKUPIM PARCELAMA Žnidarić je parcele, nekadašnje vlasništvo židovskih obitelji, dobio jeftino kupivši tvrtku 'Muzička naklada' koja se tu nalazila PROTJERANI GRAĐEVINSKI INSPEKTOR Građevinski inspektor Goran Radić, koji je uočio znatna odstupanja urbanih vila od idejnog projekta, ubrzo je nakon toga premješten u Karlovac Ovom kaznenom prijavom je sukob između stanovnika Goljaka i Novog Goljaka i investitora urbanih vila Željka Žnidarića, vlasnika građevinske tvrtke “Ining” i novog partnera glumice Mije Begović, dosegao kulminaciju. Tim nekad mirnim, elitnim kvartom na zagrebačkom Pantovčaku danas šeću policajci i stanovnike obiteljskih kuća zovu na informativni razgovor kako bi sudskim putem ustanovili istinu.

Ovakva kaznena prijava zapravo je presedan u hrvatskoj sudskoj praksi. Vladimira Berkovića, današnjeg šefa Odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i graditeljstvo pri Gradskom uredu za prostorno uređenje, stambene i komunalne poslove i promet, koji je potpisao i izdao sporne građevinske dozvole u veljači 2002. godine za objekt 5 i 6 na Novom Goljaku, terete po članku 337 i 339 Krivičnog zakona za zloupotrebu položaja i ovlasti, te za nesavjesno postupanje u službi i za propuštanje dužnog nadzora čime je prekršio zakon. Naime, smatraju da je iskoristio svoj položaj da bi sebi priskrbio korist, a stanovnicima Goljaka i Novog Goljaka nanio štetu. To tvrde zato što je u izdanim građevinskim dozvolama napisao: ”...glavni projekt u skladu je s izdanom lokacijskom dozvolom”, a to nije točno, jer je već u glavnom projektu vidljivo da je njime predviđena gradnja objekta za jednu etažu više nego što je bilo predviđeno idejnim projektom, a on je to morao uočiti. Željka Šimanovića, građevinskog inspektora u općini Črnomerec, koji je na to radno mjesto došao iz Jastrebarskog hvaleći se kako je svojim nasljednicima ostavio prazan stol, dakle, da je sve slučajeve riješio, terete samo po članku 339 za nesavjesno postupanje i propuštanje dužnog nadzora čime je prekršio zakon.

Na pitanje što zapravo žele postići tom kaznenom prijavom, odvjetnica Vesna Jurički-Milaković naglašava da žele dokazati da se građevinske dozvole u Gradskom poglavarstvu izdaju mimo zakona, što je potvrdio i ovaj slučaj. Svjesni su da ovaj primjer Goljaka nije osamljeni slučaj u Zagrebu, ali za razliku od drugih građana, ne žele popustiti pred bahatošću samovoljnih investitora i građevinskim lobijima u politici, nego namjeravaju učiniti sve kako bi raskrinkali nezakonitosti u cijelom slučaju. Na primjer, veleposlanik Mitrović spreman je potražiti pravdu i na sudu u Strasbourgu. Kažu da je to jedini način da se javnost upozori na takve i slične slučajeve kršenja Zakona o gradnji, jer će jedino onda i drugi ljudi, a posebno izdavatelji dozvola, početi ozbiljno razmišljati o pravnim propisima i ponašati se u skladu s njima.

“Bespravnoj gradnji, nezakonitostima u građevinarstvu i samovolji investitora moramo stati na kraj, pogotovo zato što takva praksa uništava identitet podsljemenske zone”, kaže Vesna Jurički-Milaković. Konkretno, ovih šest urbanih vila po njihovu se mišljenju nikako ne mogu uklopiti u idiličnu sliku Goljaka i Novog Goljaka, jer su previsoke pa narušavaju vizuru kvarta. Naime, Goljak i Novi Goljak spadaju u zaštićeno gradsko područje. No unatoč tome, Vlasta Mlinar-Vejnović iz Gradskog zavoda za zaštitu kulture i prirode potpisala je izjavu da izgradnja Žnidarićevih urbanih vila ne narušava sklad spomeničke vrijednost te zaštićene gradske jezgre. To, po mišljenju stanara, samo dokazuje koliko se daleko proteže Žnidarićev lanac veza i poznanstava. “Pa očito je da je riječ o silovanju prirode i ambijenta!”, kaže Jadranka Mitrović, supruga hrvatskog veleposlanika u Indoneziji Borisa Mitrovića i jedna od stanovnica Novog Goljaka, te zaključuje da takvim kriminalnim radnjama treba stati na kraj, bez obzira na to tko ih u državnom vrhu podržava.

Naime, stanari na čelu s odvjetnicom Vesnom Jurički-Milaković, također stanovnicom Novog Goljaka, najviše zamjeraju investitoru što dvije urbane vile nije izgradio u skladu s idejnim projektom, čime je prekršio Zakon o gradnji. Po njihovu mišljenju, urbane vile su po idejnom projektu, koji je napravio “Tehnoprojekt” pod paskom arhitekta Duška Dropulića, supruga bivše zagrebačke gradonačelnice Marine Dropulić, trebale biti dvokatnice, a izgrađene su četverokatnice. Zatim, garaže su visoke četiri metra, a smiju biti maksimalno 2,2 metra, a nijednim dijelom nisu ukopane u zemljište kako je to tražio idejni projekt. Također, po njima je sporno potkrovlje, no najviše ih je zaboljelo što je na objektu Goljak 5 sa sjeverne strane napravljeno još 150 četvornih metara stambenog prostora. Po tvrdnjama dr. Mije Šućura, također susjeda, koji je bio u tom prostoru, postoji skriveni, u zemlju ukopani, dvoetažni stan. Taj se prostor nalazi iza garaža i trenutačno se zbog kosine terena i nasute zemlje ne vidi ni s prednje a niti sa stražnje strane. Susjedi pretpostavljaju da je scenarij jednostavan: kad se buka s policijom stiša, stan će se otkopati i objekt će tako dobiti još jednu etažu. Zbog toga su zatražili poseban inspekcijski nadzor kojim bi se snimila situacija i izmjerila kvadratura postojećeg objekta.

Odvjetnica Jurički-Milaković napomenula je da su se za tužbu odlučili zato što dosad na njihova pisma nitko od odgovornih nije reagirao. Po mišljenju Jadranke Mitrović, nametnuo se zaključak da je riječ o sprezi građevinara i politike, koja je zapravo dopustila nezakonitosti u slučaju Goljak. Naime, četiri godine 50 stanara upućivalo je brojne dopise i peticije mjerodavnim osobama i institucijama, od općine Črnomerec do Ministarstva obnove i graditeljstva, no nisu uspjeli postići apsolutno ništa.

Kad smo Željka Žnidarića upitali može li komentirati njihovo mišljenje, izjavio je da je riječ o zločestim ljudima i da to nije istina.

Susjedi su nam rekli da im je arhitektica obećala da će te urbane vile imati samo dva kata i da će u njima biti trgovina, dječji vrtić i slični sadržaji, te da će uz požarni put biti zelene površine. Dakle, da će njihov kvart zablistati u novom sjaju. Smatraju da su prevareni jer se od obećanja ništa nije ostvarilo, a zauzvrat su dobili devastiranu ulicu: novi asfalt je uništen i razrovan, visoke četverokatnice prave sjenu u njihovim dvorištima, podignuta je trafostanica tik do kuće veleposlanika Mitrovića, koja isijava negativno zračenje i zuji, a u budućnosti će automobili totalno zakrčiti cestu i praviti neviđenu gužvu.

“Doselili smo se ovamo iz središta grada upravo zato da uživamo u vrtu, a sada će on biti u hladu, znači, neupotrebljiv, a mi ćemo biti kao na izložbi, jer će nas stanari iz tih urbanih vila, koje su tik do naših ograda, promatrati kao rijetke zvjerke”, kažu nam ogorčeni susjedi. “Osim toga, izgradnjom tih grdosija cijena naših jednokatnih kuća rapidno je pala, barem za 30 posto, što znači da je Žnidarić devalvirao naše vlasništvo. Dakle, obećali su nam brda i doline da dobiju suglasnost za gradnju, što su morali po zakonu, a zapravo su nam lagali kako bi postigli svoj cilj i ostvarili što veći profit preko naših leđa”, zaključuju. Dodaju i to da nakon četiri godine natezanja ne vjeruju da će pravda pobijediti. “Vjerojatno će i u ovom slučaju, kao i u mnogima prije, pobijediti onaj tko ima veću moć i utjecaj”, zaključili su skeptično.

Žnidarić priznaje da je u početku namjeravao na Goljaku izgraditi zgradu na načelu malog kondominija, koja bi u podrumskom dijelu imala različite sadržaje, od trgovine do bazena, no ubrzo je takvu ideju napustio. Ali od zelenih površina, kaže, nije odustao. Čim se izgradi svih šest urbanih vila, uski požarni put koji vodi oko zgrada odmah će se zazelenjeti. Tvrdi i da zbog zlobnih susjeda još nije uspio prodati ni jedan stan na Goljaku zbog čega mu poslovi kasne, a profit se smanjuje. Kad se pojave zainteresirani kupci, tvrdi, susjedi odmah izađu u dvorišta i preko ograde im govore da ne gledaju te stanove jer će se te zgrade ionako srušiti. Naravno, nitko ne želi kupiti stan kojeg uskoro neće biti, pa odu i više se ne pojave. “Znate li vi kakva je to velika šteta za mene?”, zapitao nas je Žnidarić.

Također je dodao da su njihovi razlozi zbog kojih mu osporavaju gradnju obične gluposti. “Ne mogu prihvatiti sjenu kao ozbiljan razlog. Oni bi bili najsretniji kada se u njihovoj ulici uopće ništa ne bi gradilo. Oni na toj lokaciji žele park”, kaže i dodaje da vrlo dobro poznaje taj mentalitet susjedstva jer je već imao neugodna iskustva sa susjedima na Vrbiku i Trešnjevci gdje je također gradio urbane vile.

Međutim, Žnidarić tvrdi da to uopće nije istina, ali umjesto da se brani argumentima i činjenicama, rekao nam je da ga već četiri godine proganjaju zločesti susjedi na čelu s Jadrankom Mitrović, koji po svaku cijenu žele zaustaviti gradnju šest urbanih vila na Novom Goljaku. Tvrdi da je njegova gradnja legalna i da nigdje nema nikakvih propusta. Međutim, nije nam pokazao ni lokacijsku niti građevinsku dozvolu, nego je samo ustvrdio da problem nije nastao zbog kršenja zakona nego zbog zločestih i sebičnih susjeda. Po njemu, Jadranka Mitrović neće biti mirna dok ne zaustavi gradnju, a zapravo ne razumije napredak i gleda svoje uske interese. Ostale potpisnike prijašnjih dopisa i peticija nazvao je pijunima, kojima se manipulira. Na zahtjev da komentira tvrdnju susjeda i odvjetnice, koji u kaznenoj prijavi tvrde da građevinska dozvola nije u skladu s lokacijskom i da je umjesto dva kata izgradio četiri, Žnidarić je odgovorio da to uopće nije točno. Tvrdio je da ima dozvolu za garaže, podrum i dvije etaže te potkrovlje što je i izgrađeno. Međutim, problem je u tome što Žnidarić prizemlje, koje se nalazi, kako smo vidjeli na terenu, potpuno iznad zemlje, naziva podrumom.

Cijela priča počela je još prije nekoliko godina, kada su građevinski poduzetnici Željko Žnidarić i Stipe Medić uz pomoć kredita kupili za malo novca većinski paket dionica “Muzičke naklade”, jedine tvrtke u Hrvatskoj koja je proizvodila žičane instrumente. Usput rečeno, Žnidarić je brat Krešimira Žnidarića, bivšeg veleposlanika u Maleziji, čiji je kum bivši premijer Nikica Valentić, također građevinski poduzetnik. Građevinsko poduzeće “Ining” osnovao je u prosincu 1989., a među ostalim ga je registrirao i za investicijsko poslovanje s inozemstvom. U proteklih 13 godina tvrtka se razgranala pa danas u sklopu “Ininga” postoji nekoliko poduzeća: “Ivar”, čiji je osnivač i direktor Mislav Žnidarić, sin Krešimira Žnidarića, “Tehnoprojekt” gdje je Sanja Glavočić, za koju je Željko Žnidarić ustvrdio da je arhitektica urbanih vila na Goljaku i Novom Goljaku, “Euroing marketing” kojem je na čelu Vesna Žnidarić, te “Euroing inženjering” i “Ining upravitelj”. Do sada je poduzeće relativno dobro poslovalo: izgradili su zgrade u Borovju, Cvjetnom naselju, na Horvatovcu, Robni terminal, Apostolsku nuncijaturu i druge.

Po Žnidarićevim tvrdnjama, gadno se prevario jer je dobio zaduženo poduzeće krcato poslovnim problemima i neradnicima, te štakorima koji su zaposjeli prostore, no unatoč tome pokušao ga je spasiti i nastaviti proizvodnju. Ali, eto, nije išlo pa je poduzeće morao zatvoriti, a ljude poslati na burzu. Međutim, postoje i drukčija mišljenja. Po njima je Žnidarić kupio to atraktivno zemljište od 3383 četvornih metara na elitnoj lokaciji između ulica Goljak i Novi Goljak na zagrebačkom Pantovčaku samo s jednim ciljem: da se na jednostavan, lak i jeftin način dočepa šest skupocjenih parcela na kojima će u budućnosti graditi urbane vile. Ubrzo se poduzeće ugasilo, ljudi su se našli na cesti, a novi vlasnici zemljišta postali su tvrtka “Ivar” i “Ining”. Žnidarić je poslije prodao jednu parcelu Srđanu i Mirni Barović te Iliji i Jasmini Ćosić, koji imaju tvrtku “Graditelj”. Ostalih pet parcela još je u Žnidarićevu vlasništvu.

Odvjetnica Jurički-Milaković upozorava da je to zemljište prije Drugog svjetskog rata bilo vlasništvo židovskih obitelji Guida Bomharta i Wilhelmine Hipius, čiji nasljednici doduše do sada još nisu zatražili povrat imovine, ali to ne znači da su odustali od svoga vlasništva. Naime, ako su stranci i žive u inozemstvu, trebali su do 5. siječnja 2003. godine podnijeti zahtjev za povratom imovine. Ako se to dogodi, tek će se onda znati pravi vlasnik te elitne lokacije na Pantovčaku na kojoj je nekada, još prije nego što je podignuta Muzička naklada, bio i dio Zagreb filma u kojem je svojedobno radila Gabi Novak.

Kad je počela gradnja, stanari su uvidjeli da objekti odstupaju od lokacijske dozvole i odmah su podnijeli zahtjev za poništenje građevinske dozvole po pravu nadzora. Kako objašnjava odvjetnica, riječ je o izvanrednom pravnom lijeku, koji se poteže na kraju kada su sve mogućnosti iscrpljene. Time su željeli upozoriti građevinskog inspektora u općini Črnomerec da građevinska dozvola za Goljak 5 i 6 zapravo uopće nije trebala biti izdana, odnosno da nije usklađena s lokacijskom dozvolom. Nakon toga, od srpnja do studenog 2001. promijenila su se tri građevinska inspektora u općini Črnomerec: Goran Radić, Domomir Pavelić i Željko Šimanović, koji je trebao pokrenuti postupak za poništenje pravomoćne građevinske dozvole po pravu nadzora, a to nije učinio. “Zato smo ga kazneno prijavili”, kaže odvjetnica.

Arhitekti odavno upozoravaju da je glavni problem divlje gradnje u tome što je 1991., u doba vladavine HDZ-a, Generalni urbanistički plan stavljan izvan snage. To je omogućilo divlju gradnju na Trešnjevci, u sjevernoj podsljemenskoj zoni te na Vrbiku. Naime, GUP je važan zato što regulira tko, što, kako i gdje može graditi u nekom gradu. Arhitekti vole reći da je GUP zapravo građevinski gradski ustav. Na primjer, GUP definira zone izgradnje u nekom gradu, određuje kakve se kuće mogu graditi u podsljemenskoj zoni ili na Trešnjevci, propisuje veličinu okućnice u određenom kvartu ili udaljenost između susjednih kuća. Ukidanjem GUP-a nastao je raj za novopečene investitore, kojima je bio jedini cilj da na što manjem zemljištu izgrade što veću kuću sa što više stanova, naravno, bez poštovanja zakona i propisa o gradnji.

“Zašto se nitko nije usudio pokrenuti postupak za poništenje pravomoćne građevinske dozvole?”, pita se odvjetnica. “Ako bi se u tom postupku utvrdilo da građevinska dozvola nije smjela biti izdana, Grad bi je morao poništiti. U tom slučaju trebao bi investitorima nadoknaditi milijunsku štetu, jer su oni izgradili objekte na temelju toga što im je građevinska dozvola bila izdana. Tu štetu bi trebao nadoknaditi onaj tko je dozvolu izdao, a to je Grad Zagreb. Za Grad Zagreb to je nemoguća situacija, koju treba spasiti”, zaključuje odvjetnica Jurički-Milaković.

DOKAZI NEZAKONITOSTI
Rješenja insepktora Mesića i Radića

Da to nisu puste priče ogorčenih stanovnika potvrđuju rješenja tadašnjih inspektora Miljenka Mesića i Gorana Radića, koji su također potvrdili neusklađenost građevinske s lokacijskom dozvolom, ali na to nitko od odgovornih nije reagirao. Mesić je još u rujnu 2001. kao glavni urbanistički inspektor pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva za okoliš, uočio takvo odstupanje, a samo mjesec dana poslije Goran Radić, tada građevinski inspektor na općini Črnomerec, u rješenje je zapisao da Goljak 5 odstupa za 2,8 metara, a Goljak 6 za 1,8 metara od idejnog projekta. No ubrzo je Radić premješten u Karlovac. Kako se pričalo, izjavio je o cijelom slučaju sljedeće: “Nakon ovoga još jedino mogu biti portir!”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika