Objavljeno u Nacionalu br. 373, 2003-01-08

Autor: Robert Bajruši

Korupcija u krovnom tijelu HRT-a

Otkriveni novi podmićeni članovi Vijeća HRT-a

Uz znatan dio drugih članova Vijeća HRT-a, neizravno su podmićeni i Antun Vrdoljak i Zvonimir Stanislav: bogati aranžmani s televizijom i visoki honorari objašnjavaju njihovo opstruiranje rada Vijeća i ostale postupke kojima brane interese Uprave i ravnatelja Mirka Galića

Zvonimir StanislavZvonimir StanislavOtkako je sastavljen novi saziv Vijeća Hrvatske radiotelevizije – skoro trećina od sveukupno 25 njegovih članova – podmićena je na razne sofisticirane načine, od bogatih financijskih aranžmana u projektima koje vode, preko visokih honorara pa do redovitog pojavljivanja u programu. Posljednji u čitavoj niski sukoba interesa vezan je uz novog predstavnika Hrvatskog olimpijskog odbora Antuna Vrdoljaka koji je od HTV-a za svoj film-seriju “Duga mračna noć” inkasirao 19.170.000 kuna. Nevjerojatno visok troškovnik Vrdoljakova novog projekta odobrili su direktor HRT-a Mirko Galić, njegov pomoćnik Vanja Sutlić te još petero važnih osoba od glavne urednice Jasne Ulage-Valić do šefova financijskog sektora.

Dobro je prošao i član Vijeća i predstavnik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Zvonimir Stanislav koji je još 2001. za suradnju s Hrvatskom televizijom plaćen oko 100.000 kuna. Stanislav je dugogodišnji zaposlenik HTV-a koji je napustio 1999., da bi od svoje bivše tvrtke dobio goleme honorare iako je cijelo vrijeme bio član Vijeća radiotelevizije. Riječ je o prikrivenom pokušaju korupcije članova najvažnije programske institucije koji zauzvrat opstruiraju rad Vijeća optužujući ostale članove za nestručnost i loše vođenje Televizije. Tako je posljednja sjednica Vijeća prekinuta zbog nedostatka kvoruma jer su prostoriju gdje se održava napustili svi pripadnici tzv. Galićeve struje, onemogućivši tako odstup skupine urednika koji su se pobunili protiv Jasne Ulage-Valić. Predvodi ih donedavno njezin najbliži suradnik Nikola Kristić, no da bi se moglo glasovati o razrješenju, sjednici je trebalo prisustvovati najmanje 13 od 25 članova Vijeća. Posljednji govornik na sjednici bio je upravo Vrdoljak koji se žestoko okomio na programsko vodstvo državne televizije, a svoj govor zaključio rečenicom: “Ja sada odlazim pa nećete imati kvorum.” Tako je nastavljena agonija, a glavna urednica onemogućena u izboru novih suradnika.

U pozadini priče je donedavno nezamisliva kombinacija različitih interesnih skupina, jedne predvođene Mirkom Galićem i Vanjom Sutlićem, koji su novog saveznika našli u ministru kulture Antonu Vujiću. Sve ih vežu zajednički interes, a to je kontrola Hrvatske televizije. Premda bi do kraja veljače Sabor trebao usvojiti novi zakon o HRT-u koji je pripremila Vujićeva ekipa, što znači da će negdje u rujnu parlament izabrati članove novog i bitno manjeg vijeća, i dalje se pokušavaju kompromitirati predstavnici aktualnog vijeća zbog nekompetentnosti i sukoba dviju suprotstavljenih struja od kojih jedna podržava Jasnu Ulagu-Valić, a druga ne.

Dolazak Antuna Vrdoljaka posljednji je korak prema tom cilju. Stoga ne iznenađuje što je Anton Vujić potvrdio njegov izbor za novog člana Vijeća za samo tri dana, dok su neki drugi članovi ministrov potpis čekali mjesecima. U sve se upliće i HDZ koji je dolaskom Zlatka Mateše ponovno preuzeo Hrvatski olimpijski odbor, odakle je Vrdoljak ekspresno prekomandiran u Vijeće HOO-a umjesto dosadašnjeg člana Zdravka Hebela. Tako se Vrdoljak drugi put vratio na radioteleviziju.

Kao jedan od najpovjerljivijih Tuđmanovih suradnika Vrdoljak je na položaj generalnog direktora Hrvatske radiotelevizije došao na početku jeseni 1991. Jedna od glavnih odluka iz tog razdoblja bila je nelegalna čistka 600 nepodobnih novinara i televizijskih djelatnika pod tada uobičajenom optužnicom da su srbo-četnici i komunisti. Odluka o eliminaciji 600 ljudi donesena je 15. rujna 1991. na sastanku kojem su uz Vrdoljaka prisustvovali Miroslav Lilić, Ante Obuljen i tadašnji šef zaštite HRT-a Ante Krstulović. Sljedećeg jutra čuvari su imali popis na kojem su bila prezimena osoba koje nisu smjeli pustiti u zgradu; među njima su bili i mnogi poznati novinari poput Drenislava Žekića, Miroslava Šafera i Silvija Huma. Premda im je bez ikakvog obrazloženja zabranjen dolazak na posao, idućih su godina primali 70 posto plaće, a neki poput Šafera uspjeli su se i nagoditi s Upravom i dobiti visoku otpremninu.

Uz Vrdoljakovo ime vezala se i afera oko prodaje zgrade Hrvatskog radija u Jurišićevoj ulici za 12 milijuna njemačkih maraka. Kupac reprezentativnog objekta bila je Hrvatska poštanska banka, međutim novac navodno nikada nije sjeo na račun HRT-a. Nešto prije odlaska s Televizije, podređeni su, kako bi se dodvorili, preko službenog računa kupili Vrdoljaku dvije slike Vasilija Jordana. Zanimljivost cijele financijsko-umjetničke transakcije je u tome što su Jordanova djela dovezena iz Srbije u kojoj su plaćene tadašnjih 40.000 hrvatskih dinara.

Nekoliko godina poslije, otkriveno je da je HRT platio 2,4 milijuna kuna Vrdoljakovu sinu Marku, čija je tvrtka MGM u vanjskoj produkciji snimila dokumentarno-igranu seriju “Susreti nezgodne vrste”. Mediji su sredinom devedesetih objavili podatak da je Marko Vrdoljak zajedno s Hamedom Bangourom u privatnoj produkciji na Hrvatskoj televiziji emitirao kviz “Music-pot”, od kojeg je dio prihoda uplaćivan na račun Zaklade “Za djecu Hrvatske” koji vodi Ankica Tuđman.

Nacionalovi novinari imali su priliku proučiti III. aneks ugovora na relaciji HRT i poduzeće Družba d.o.o. kojim je Mirko Galić odobrio 19.700.000 za snimanje koprodukcijske serije “Duga mračna noć”. Ugovor je potpisan tijekom jeseni i jedan je od financijski najvećih koprodukcijskih projekata HRT-a posljednjih deset godina. Treći aneks ostavlja otvorenu mogućnost režiseru glede povećanja broja kamera, montažnih kola, ali i službenih osoba i dana snimanja.

Podjednako intrigantan je i status Zvonimira Stanislava koji je primio 98.000 kuna honorara. Međutim u medijskim istupima Stanislav se prikazivao kao nezavisni predstavnik glazbeničkih udruga ljutit zbog neprofesionalnosti Vijeća i njegovih članova. Tako je 19. prosinca 2002. pismenim putem Antunu Vujiću dostavio ostavku na članstvo uz dodatak da “pojedinci sustavno koriste svoje članstvo u Vijeću za vlastitu promociju i promociju svojih ideja… osobno ne želim biti odgovoran za moguće posljedice ovakvog rada Vijeća HRT”. No točno dva tjedna poslije Vujić je primio ponešto drukčije pismo Zvonimira Stanislava čiji siže glasi: “Ovim putem vas obavještavam da sam odlučio privremeno povući svoju ostavku do izbora novog predstavnika glazbeničkih strukovnih udruga u Vijeće HRT-a.” Dana 10. travnja 2002. predstavnici Udruge za pravnu zaštitu “Juris protecta” podnijeli su Vujiću zahtjev za opoziv Zvonimira Stanislava i Zvonimira Torjanca zbog očitog sukoba interesa. Predstavnik profesionalnih dramskih udruga Torjanac primio je 20.118 kuna, a njegovi sinovi Dubravko 20.694 te Marko 75.895 kuna. Nakon Torjančeve abdikacije spriječen je pokušaj imenovanja Marka Torjanca, tako da odnedavno dramske glumce zastupa Tonko Lonza. Predsjednik “Juris protecte” Zlatko Zeljko podsjetio je i na astronomske Stanislavove honorare čiju je isplatu potpisao direktor Mirko Galić i zatražio od Vujića opoziv dvojice članova. Vujić ni poslije osam mjeseci nije odgovorio na dopis. Sličan zahtjev vezan uz utvrđivanje sukoba interesa kada je riječ o Torjancu od ministra kulture zatražio je 19. rujna prošle godine u ime Vijeća njegov predsjednik Vlatko Silobrčić. Ovaj put Vujić je odgovorio, i to kako nema ovlaštenja utvrđivati postojanje sukoba interesa na Hrvatskoj radioteleviziji.

Posljednji primjeri samo su nastavak priče o različitim oblicima na koje Uprava HRT-a podmićuje dio članova Vijeća. Sve je započelo početkom prošle godine, kada je Jadranka Kolarević kao predstavnica udruge potrošača ubrzo nakon ulaska u Vijeće HRT-a postala jedan od glavnih gostiju u emisiji “Svakodnevnica”, čime joj je omogućena javna promocija. Glumica Nada Gaćešić-Livaković angažirana je u serijama “Držite lopova”, “Novo doba” i filmu “Kraljica noći” koji je režirao Branko Schmidt. Nakon što je postala članica Vijeća, Sibila Petlevski dobila je HRT-ovu nagradu “Petar Brečić”, a prošle godine HTV je emitirao serijal emisija u znanstvenom programu pod zajedničkim nazivom “Determinirani kaos” akademika Vladimira Paara.

Kada se tome dodaju Stanislav i Vrdoljak, postaje očita količina malverzacija putem kojih se prikupljaju glasovi članova Vijeća odanih direktoru Mirku Galiću. Time postižu dva cilja, ostvaruju iznimnu materijalnu korist i honorare, a istodobno istupima u javnosti stvaraju dojam o nekompetentnom sastavu Vijeća HRT-a. Posljednje i nije u cijelosti neistina, no zna li se kakvi političko-novčani interesi diktiraju proces diskvalifikacije, postaje jasno da nikakva demokratska tranzicija vlasti od HTV-a uz postojeću upravu nije osigurala njezino pretvaranje u javnu ustanovu.

Vezane vijesti

HRT nelegalno poskupio naknade?

HRT nelegalno poskupio naknade?

Hrvatska radio televizija je nepravedno i protivno zakonima tržišnog natjecanja podigla cijene naknada kabelskim i satelitskim operaterima koji bi u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika